V různých městech existují lesní hřbitovy, ale tam jsou v lese náhrobky. „Tady je princip je jiný. Mělo by jít o ekologicky šetrné pohřbívání v přírodním prostředí, které bude vstřícné vůči člověku i vůči přírodě a nebude moc připomínat hřbitov," vysvětlil Červený.

Tato alternativa podle něj nemá v naší zemi obdoby, ale v cizině poměrně často funguje. Správa doufá, že na hřbitov přiláká i lidi, kteří dosud měli urnu doma nebo popel rozsypali v přírodě. Lidé se podle Červeného o místa už hlásí.

V současné době už se pohřebiště dokončuje. Stromy, pod kterými se bude pohřbívat, ještě museli prohlédnout odborníci. „Les by měl být co nejpřirozenější, ale zároveň bezpečný," dodal ředitel SPH. Místo pomníků budou stromy označené stejnými dřevěnými destičkami. V „lese" budou i kamenné sochy, například skořápka, u které budou obřady.

Biologicky rozložitelná urna

Na zhruba dvou hektarech lesa si budou moci lidé vybrat a pronajmout místo pro uložení popela. Ukládat jej budou v biologicky rozložitelné urně nebo vsypem do jamky. V budoucnu navíc dostanou možnost vybrat si místo na přilehlé louce a vysadit na něm strom. Cena podle Červeného bude zhruba odpovídat nájmu za běžný urnový hrob.

Správa pražských hřbitovů, která je příspěvkovou organizací Prahy, se stará o 29 hřbitovů se zhruba 200 tisíci hroby. Třeba Olšanské hřbitovy se rozkládají na padesátihektarové ploše. V Praze je k dispozici i několik rozptylových louček.

Čtěte také: Pohřbívání v Lese vzpomínek. Vznikne v květnu v Ďáblicích