Kamery budou na 34 nových místech, na většině z nich otočné a navíc 10 pevných. Současné rozmístění kamer městská část zveřejňuje na webu jako součást interaktivní mapy. Kromě instalace samotných kamer městská část zadala také montáž rozvodů a jejich připojení a nastavení.

Zakázku vyhrála nabídka za 10,44 milionů korun. Za dalších 2,46 milionu korun nakoupí Praha 1 podle věstníku samotné kamery. Městský kamerový systém se využívá hlavně při sledování míst se zvýšeným výskytem pouliční trestné činnosti.

„V místech, kde jsou instalovány, dochází k lepší informovanosti o situaci a především k rychlejším a častějším zákrokům proti pachatelům trestné činnosti," píše městská část na webu. Důsledkem vyššího počtu kamer je pak méně trestné činnosti.

Kamerový systém začal v Praze vznikat v roce 1997. Nyní mohou policisté a strážníci využívat při hlídání ulic více než 2000 kamer, z toho Praha má 792 kamer, 897 vlastní dopravní podnik a 229 Technická správa komunikací. Další kamery zaplatily městské části a následně je začlenily do městského systém