Nechat si na obličej namalovat velikonoční vajíčko, nebo zajíčka? Proč ne! Včera odpoledne bylo Staroměstské náměstí plné čekatelů na šikovné ruce malířek. Ty za dvě hodiny a dvacet pět minut v nezvykle horkém počasí stihly pomalovat přesně sto padesát lidí. Co bylo důvodem akce? Zábavní odpoledne vedla Agentura Dobrý den a její snahou bylo získat další český rekord v počtu pomalovaných tváří velikonoční tematikou. „Rekord se podařil a přispělo k němu i 150 dobrovolníků, kteří chvilinku poseděli modelem čtyřem malířkám,“ sdělila závěr soutěže rozhodčí Jana Marková.

Nakonec se nemalovalo jen na obličeje, ale i na ruce paže. A kdo si užíval nejvíce? Malé děti ale i cizinci, které
k atrakci lákal moderátor i v anglickém jazyce.

„Jsme na návštěvě v Praze poprvé. Když jsme slyšeli, že se můžeme nechat pomalovat, tak proč to nezkusit? Aspoň jsme tím přispěli k českému rekordu,“ řekl redaktorům partnerský pár z Suzanne a Jey z Velké Británie. Zájem o pomalování různých částí těla byl tak velký, že před stolem malířek se stály fronty. Organizátoři proto museli za pět minut pět odpoledne akci skoro násilně utnout.

Hornychová: K malování mě přivedla náhoda

Dokáže modelku obléct i bez šatů. Malířka Hanka Hornychová se k malování na tělo dostala náhodou. Nejdříve kreslením relaxovala, pak se jí stalo koníčkem i prací.

Jak vás napadlo začít malovat na lidské tělo?
Byla to náhoda. Jezdila jsem do kempu jako masérka a malováním jsem relaxovala. Jenže lidé viděli obrázky a ptali se, jestli bych jim nenamalovala něco také na tělo, když umím kreslit na papír.

Jaké vzory máte nejraději?
Hodně kreativní, když jsou lidé nápadití, tak se dobře maluje. Nepoužíváme žádné katalogy.

Takže lidé jen řeknou, co si asi představují a vy podle toho malujete?
Ano, je to trochu adrenalin ale také zábava. Zatím jsme se ale vždycky dohodli.

Máte radši tetování nebo malování?
Každému podle jeho vkusu, pokud lidé nechtějí nic nastálo, tak doporučuji malování. A pokud chtějí něco natrvalo, tak ano, ale dá se to zkombinovat i s malováním.

Jak dlouho se tomu věnujete?
Malování tak osm let. Malujeme ale i obrazy, ovšem ne jen klasické deskové, ale i interiérové a také fasádní.

Dá se uživit uměním?
Dá. My s tím nemáme problém. Ale není to naše hlavní práce. Vlastníme také tetovací studio a tohle máme jako propagaci, aby si lidé řekli, že i tatéři jsou normální lidi.

Rodiče se bojí, že jim dítko v pubertě přijde potetované, co vaše děti?

Já mám dvě děti a tetování zatím nechtějí.

Takže je vaše práce pro ně odtrašujícím příkladem?
No spíš na ně takto působím trochu preventivně.