Tato skupina želv Spenglerových byla loni v červnu umístěna do pražského CITES centra v Zoo Praha, kde se jich ujal kurátor plazů a obojživelníků Per Velenský se svým týmem. V červnu letošního roku bylo ukončeno řízení a zabavené želvy byly převedeny do vlastnictví pražské zoo. A že se jim z nešťastného zážitku z pašování podařilo úspěšně vzpamatovat, dokládají i před pár dny vylíhnutá mláďata.

„Mláďata měří 4 centimetry a váží 7 gramů, vylíhla se z dlouze oválných vajec, ve kterých byla válečkovitě stočená, po 82 dnech inkubace. Nyní tráví ze zásob žloutkového váčku a první potravu by měla přijmout za týden. Zatím máme želvy Spenglerovy v zázemí, ale o jejich umístění do expozice reálně uvažujeme," řekl kurátor plazů a obojživelníků Zoo Praha Petr Velenský.

„Pro mne vypadají „Spenglerky" s vykulenýma očima, teleskopickým krkem a hákovitými čelistmi trochu jako mimozemšťani. I když podoba filmového E. T. byla vytvořena spíše podle několika želvích druhů, zejména suchozemských," dodal Velenský.

Mládě želvy Spenglerovy v pražské zoologické zahradě.Želva Spenglerova (Geoemyda spengleri) je jedním z nejmenších druhů želv. V dospělosti měří její krunýř kolem 10 centimetrů při hmotnosti 100 až 150 gramů. Obývá horské lesy jižní Číny a severního Vietnamu. V tomto regionu jsou všechny želvy ohrožené přeměnou biotopů, přímým lovem na jídlo a případně i využíváním jako domácí mazlíčci.

Želvy Spenglerovy žijí v pralesním podrostu. Jsou nesmírně obratné, s dlouhýma jakoby pavoučíma nohama dokáží velmi hbitě šplhat přes kameny i vyvrácené stromy. Velké inteligentní oči, zobákovité čelisti a dlouhý periskopický krk prozrazují predátora - želvy Spenglerovy jsou nesmírně dravé, loví v odpovídající velikosti vše, co se hýbe.