Jan Werich ve vile pořádal legendární dýchánky, chvíli dům obýval spolu se svým přítelem Jiřím Voskovcem, jeho místo posléze zastoupil básník Vladimír Holan. Nejslavnější obyvatel vily, po němž nese i jméno, tu prožil pětatřicet let.

Projekt výstavby domu přezdívaného maršmeloun (na vizualizaci)
Maršmeloun mění majitele, zda a kdy dům vznikne, není zřejmé

Za opravu vily zaplatila Praha kolem 35 milionů

V roce 2002 se tudy prohnala ničivá povodeň, stopu Jana Wericha se jí ale dočista smýt nepodařilo. Po letech peripetií prošel objekt pod přísným dohledem památkářů citlivou rekonstrukcí, pár prvků se dokonce podařilo zachovat původních, jako například schodiště vedoucí na půdu, dřevěné trámy nebo okenice.

Za kompletní opravdu vily, která trvala dva roky, zaplatila Praha 1 kolem 35 milionů. Než předají radní klíče od jejího zámku budoucímu nájemci Nadaci Jana a Medy Mládkových, musí se upravit ještě vnější prostory.

Stavbu by nadace měla převzít v červnu

„Bez dokončení úprav zahrady nemůže být stavba zkolaudovaná. Plánujeme tu vysázet nové stromy a keře. Do dvou měsíců to snad bude hotové," vysvětlila mluvčí městské části Praha 1 Veronika Blažková. Stavbu by měla nadace převzít 6. června. Za pronájem vily bude platit 600 tisíc korun ročně. Smlouva bude na deset let s opcí pro dalších deset let.

Projekt Musea Kampa počítá s expozicí věnovanou Janu Werichovi a jeho životu, tedy Osvobozenému divadlu, jeho působení v divadle ABC, filmové tvorbě či tvorbě pro děti. Neopomene zmínit ani další významné osobnosti, které tu žily, jako Josefa Dobrovského, rod Nosticů, který vilu vlastnil a přestavěl do současné podoby, historika Zdenka Wirtha a básníka Vladimíra Holana.

Vinařství Chloumek České zemědělské univerzity v Praze.
Degustátorům nejvíc chutnalo víno z Prahy

K otevření vily se připravuje multižánrový festival 

I přes to, že půjde o stálou expozici, nezůstane vila zakonzervovanou institucí. Konat se tu budou divadelní a hudební představení, filmová promítání, besedy, přednášky či workshopy pro děti. „Werichova vila by se měla stát místem setkávání, znovu ožít," přiblížil záměr člen správní rady nadace Jiří Pospíšil.

Slavnostní otevření by se podle jeho slov mělo konat 16. června. To by znamenalo, že k instalaci výstavy by měla pouhých deset dní. Na otevření spěchá záměrně, byla by totiž škoda nechat si ujít letní sezónu. „K otevření Werichovy vily připravujeme multižánrový festival, který nabídne divadlo pro malé i velké návštěvníky, hudbu, komentované prohlídky a workshopy. Nabídneme i oblíbené příměstské tábory či letní cvičení jógy na břehu Čertovky," dodal Pospíšil.