Akce začala na ulici v místech, kde byla přesně před 25 lety tvrdě potlačena studentská demonstrace. Lidé stáli až na most Legií.

„Oslavujeme svobodu. Myslíme si, že to stojí za to oslavovat, dnes 25 let po návratu demokracie. Akce se svíčkami není hlučná, je tichá, ale lidé si z ní odnášejí hluboký vjem i právě, když se propojí," řekl médiím pořadatel Petr Marek z platformy Bez komunistů.cz. Propojeni byli prý i na dálku, stejná akce se pořádala také třeba v New Yorku, Paříži a dalších městech.

Po Národní třídě, která se dnes stala centrem oslav sametové revoluce, proudily i večer stále stovky lidí. Někteří čekají v dlouhé frontě před pomníkem, aby položili svíčky. Podepisují se ale i pod petici, v níž protestují proti postojům prezidenta Miloše Zemana.

„Velká účast je překvapující"

„To, co bylo před listopadem, znamenalo hrůzu a strach. A je odporný, že máme takového prezidenta, který evidentně buď má totální stařeckou a alkoholovou demenci, anebo je napojenej na Rusy, protože jinak to není možný," myslí si muzikant David Koller, který se připojil k řetězu a před časem držel také hladovku za oběti komunismu. Dnes má ještě vystoupit na koncertu na Václavském náměstí. Bude hrát protikomunistickou píseň Oheň.

Poslankyně Miroslava Němcová (ODS) chodí na výročí sametové revoluce na Národní třídu každým rokem. Velká účast lidí ji mile překvapila, podle ní si uvědomují, že se v zemi nedějí dobré věci a „že prezident překročil všechny myslitelné hranice a je mu to potřeba dát najevo".

Několik dobrovolníků oslovuje kolemjdoucí i lidi čekající ve frontě před památníkem, aby se podepsali pod petici proti prezidentu Zemanovi. Za dvě hodiny jsme nasbírali 500 podpisů, řekla ČTK dobrovolnice a studentka Zuzana Válová.