Za Kaplického chobotnici se již brzy bude bít Blob, nová politická strana. Stranu s jediným zatím vyhlášenýmprogramovým bodem, a to vybudováním nové budovy Národní knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického, vyhlásili v neděli večer její zakladatelé.

Nová partaj se bude jmenovat Blob, což je jedna z přezdívek Kaplického knihovny.

O vznik strany usiluje reklamní odborník Martin Charvát, který záměr založit stranu oznámil na debatě Otevřené oko nad Prahou konané v Divadle Na zábradlí.

Diskuzi, jejímiž hosty byli, kromě několika desítek převážně mladých lidí, i bývalý ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek, výtvarník Jiří Černický nebo architekt a bývalý primátor Jan Kasl, uspořádala iniciativa Demokracie staví.

Inspirace z Albionu

Charvát začal na debatě sbírat podpisy, kterých potřebuje 1000, aby byla strana zaregistrována. „Jedná se o účelovou politickou stranu. Rozhodnutí nestavět knihovnu bylo také politické a proto proti němu musíme bojovat politicky,“ řekl Charvát a dodal: „Naše strana bude mít jediný účel, prosadit stavbu knihovny podle Kaplického návrhu.“

Charvát se podle svých slov inspiroval ve Velké Británii, kde se podobně sdružili fanoušci fotbalového klubu Charlton Athletic poté, co jim radnice odmítla opravit stadion. Založili politickou stranu a na radnici pak opravu prosadili.

„Blob bude kandidovat v komunálních volbách. Na této úrovni se řeší jiné problémy, než na té celostátní, proto by nemusel být problém se do zastupitelstva dostat. Nejdůležitější ale je, že se o tématu začne znovu mluvit a všechny ostatní strany budou muset zaujmout k tématu nějaký postoj,“ dodal Nejedlý.

Kauza "Blob"

  • Národní knihovna pod vedením tehdejšího ředitele Vlastimila Ježka chtěla novostavbou řešit dlouholeté prostorové problémy Klementina.
  • Vítězem první mezinárodní architektonické soutěže v zemi se stal s návrhem „Chobotnice“ Jan Kaplický.
  • Kaplického projekt však ztroskotal hlavně na politickém odporu. Poté, co se o návrhu negativně vyjádřil prezident Václav Klaus, začala jej kritizovat pražská ODS a Praha nakonec Národní knihovně neprodala slíbené pozemky pro stavbu.
  • Iniciativa Demokracie staví vznikla po smrti Jana Kaplického na komunikační síti Facebook, během několika málo dní se k ní přihlásilo přes 20 000 lidí.
  • Krátce nato vznikl i nadační fond Pro knihovnu, který vyhlásil sbírku na vypracování nového rozpočtu na stavbu.
  • Minulý týden nadační fond Pro knihovnu představil rozpočet stavby, který souhlasí s původním. Knihovnu by podle něj šlo postavit za 2,3 miliardy korun včetně knihovnického robota. Odpůrci Kaplického návrhu přitom odhadovali cenu i několikanásobně vyšší a to bylo považováno za hlavní překážku realizace stavby.
  • „Nechceme být spojováni s lidmi z politiky, chceme být stranou pro normální lidi,“ informoval Charvát, který odmítl jakékoliv vazby na hnutí Demokracie staví i nadační fond Pro knihovnu. „Na této akci se přímo nepodílíme. Jelikož ale velká část z nás studuje politické vědy, jsme připraveni nové straně pomoci například se stanovami,“ sdělil Deníku František Nejedlý z Demokracie staví. Ježek i Kasl popřáli nové straně hodně štěstí, nicméně odmítli jakékoliv spekulace o spolupráci s Blobem.

    Půjdou do komunálních voleb

    Nová strana by se chtěla o přízeň voličů ucházet již příští rok na podzim v komunálních volbách.