Samec beisy odcestoval do východní Afriky v rámci projektu místních organizací na ochranu biodiverzity. Společný projekt asociace DECAN a ZooParc Beauval, který vznikl v roce 2005, se snaží na 30 hektarové ploše chránit místní ohrožené druhy velkých savců.

„Kromě zeber Grévyho a osla somálského je to i přímorožec beisa. V této etapě se z Evropy prvně přivážejí jedinci, se kterými se počítá do chovu. Doufáme tedy, že i díky našemu Damiánovi by se v budoucnu mohly tyto pouštní antilopy na chráněném území rozmnožit," řekl zoologický náměstek Zoo Praha Jaroslav Šimek.

Přímorožec Damián krátce před vypuštěním na chráněné území Džibutska pobyl v aklimatizační ohradě.Pražská zoo začala beisy chovat v roce 1960, tehdy se je však nepodařilo rozmnožit. K obnovení chovu došlo v roce 2000 a první mládě přišlo na svět o rok později. Damián se narodil 4. února 2014 samici Roxaně.

Beisy obývají území Etiopie, Eritrei, Somálska, Súdánu, Ugandy a Keni. Jako všichni přímorožci mají dlouhé, výrazné rohy. Beisy mají krátkou šedou srst, s výjimkou břicha, která mají bílá. Vzhled zvířete doplňují černé pruhy podél břicha, na nohou a hlavě.

Mají vyvinuté účinné mechanismy, které jim pomáhají přizpůsobit se vysokým teplotám i nedostatku vody. Jsou dokonce schopné pít jednou za čtyři dny. Ohrožené jsou především proto, že značná část populace přežívá mimo chráněná území a je tak ohrožena pytláctvím.