VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Výživový poradce: Jídlo je přítel, který nepřidělává problémy

Praha - V neustále se proměňující době a v mnohosti výzkumů, které jsou cíleně zaplaceny potravinářskými firmami, je podle Václava Krejčíka velmi těžké najít odpověď na otázku, co je zdravé jídlo. Výzkumy jsou stále aktuálnější a intenzivnější, ale možná je více intenzivní průmysl a ekonomika, tedy potřeba prodávat a říci lidem, co mají kupovat.

8.5.2015
SDÍLEJ:

Odborný garant projektu Fit s Deníkem a kouč Václav Krejčík.Foto: DENÍK/Martin Divíšek

Strašák vysoký cholesterol a nesmysl nejíst vajíčka, strašák živočišných tuků a nesmysl jíst jen rostlinné tuky, strašák cukr a nesmysl omezení sacharidů v potravě pro rychlé hubnutí. „Z mé osobní praxe vyplývá, že jídlo musí chutnat a být radostí. Člověk konzumující má vědět, co jí, jakou kvalitu potravina má a také, co by měl jíst, aby jeho tělo nestrádalo nedostatkem, nebo se neobalovalo tukem z přebytku," myslí si Václav Krejčík.

V neustále se proměňující době a v mnohosti nejrůznějších výzkumů by příprava jídla měla být rychlá, ne však řešena z polotovarů průmyslově zpracovaných. Najít míru vhodně sestaveného jídelníčku je umění a je i potřeba rozumného přístupu. V záplavě hojnosti potravin v supermarketech, krásných obalech a reklamě se člověk velice snadno ztratí.

Ve školách se jíst člověk neučí, generace rodičů se ve stravě buď orientuje velice málo, nebo bývá pod tíhou všech informací zmatená a dopouští se ve snaze jíst zdravě stravovacích chyb, nebo dochází k extrémnostem.

Babiččiny recepty jako inspirace

Najít východisko ze situace je v přemíře názorů laických i odborných náročné, dalo by se říci až nemožné. „Proto je nutné hledat míru přístupu ke zdravé stravě a obrátit pozornost k našim babičkám, kdy bylo jídlo nedostatkem a svátkem bylo, když jednou měsíčně bylo na stole maso," radí Krejčík.

V současné době nemají lidé problémy s výběrem potravin, ale jejich kvalitou a obsahem zbytečných přísad. Buď z důvodu pěstování a chování, nebo potřebou potraviny uchovat a skladovat a nebo přidáváním cukru i tam, kde ho není potřeba.

V současné stravě převažuje cukr, živočišný tuk a množství mouky. Zelenina se stává ne příliš oblíbenou především u dětí a vítězí krásně zpracované obaly a reklamy.

Míra zdravé stravy spočívá v dostatku zeleniny, čerstvých a prvotních potravin, barevnosti talíře a potravin s krátkou trvanlivostí. Konzumace sezonního ovoce s mírou, libové červené maso občas, stejně jako bílé maso a když, tak krůta nebo králík a kuře v biokvalitě.

Důležité jsou ryby neboli omega3

„Vhodné je konzumovat pravidelně mořské tučné ryby z mořského lovu. Chovné sádky nejsou zárukou kvalitního složení, ale je to opět velkovýroba, jako biokvalita potravin v supermarketech," upozornil Krejčík.

Doporučují se až tři porce ryb týdně, což asi málokdo splní. Proto by doporučoval pravidelnou konzumaci omega3 mastných nenasycených kyselin, které jsou hlavně obsaženy v mořských rybách.

Součástí jídelníčku jsou i zakysané mléčné nápoje, tvrdé sýry s obsahem maximálně třicet procent tuku v sušině, tvarohové lehké nezrajíci sýry, basmati rýže, brambory, luštěniny v dobré a kvalitní úpravě, žitný celozrnný chléb, graham a občas bílá šumava raději než obarvené pečivo karamelem tvářícím se jako tmavé celozrnné pečivo.

„Pokud máte rádi vločky, tak doporučuji pohankové, jáhlové, ovesné, rýžové bez sladkých přísad, ne směsi. Kukuřičným lupínkům se v kombinaci s mlékem vyhněte," řekl Václav Krejčík. Podle něj je dobré si jídlo užívat jako svého přítele, který vám nebere energii, nebo nepřidělává problémy.

Čtěte také: Hubnutí pod drobnohledem: hlavní je nepolevit a vydržet

Autor: Redakce

8.5.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Nový přístřešek v tramvajové zastávce Nad Havlem
2

Nad Havlem chtěli lidé budku u zastávky, jejich úsilí mělo úspěch

Miloš Zeman a Karel Srp starší. Ilustrační foto.
5

Dle očekávání: Karel Srp v radě ÚSTR nezasedne. Kvůli členství v KSČ

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Co je pro někoho stará veteš, jinému poslouží. Zaklínadlo zní: Re-Use

Praha – Pomoci vdechnout nový život starým věcem mají takzvaná Re-Use centra, která umožní nacházet uplatnění pro starší, avšak stále funkční či využitelné předměty. Ty by jinak kvůli své nemodernosti skončily v odpadu. Po vzoru Vídně nebo třeba Budapešti začíná magistrát hledat vhodné prostory pro spuštění pilotního projektu – dobře dostupnou krytou halu. Či více hal: buď pro otevření hlavního Re-Use centra, nebo několika center menších.

Na ozdravné pobyty pro děti ze smogových oblastí půjde 40 milionů

Praha - Na ozdravné pobyty dětí, žijících ve smogových oblastech, půjde 40 milionů korun z Národního programu Životní prostředí. Žádat o ně mohou školy, školky a nově i dětské skupiny, a to od 4. září. Oproti dřívějším dotacím je nyní podmínkou, aby byl pobyt spojený s ekologickou výchovou. V dnešní tiskové zprávě to sdělilo ministerstvo životního prostředí.

Ztraceným lidem v lesích pomohou záchranné tabulky

Praha - Body záchrany. Tak se jmenují destičky se speciálním kódem, s jehož pomocí hasiči či záchranáři lehce lokalizují člověka v nouzi. V pražských lesích jich nově přibylo 29.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení