Do konce dubna musí své působiště v ulici Ve Smečkách opustit centrum metadonové substituce Drop In. Končí mu zde nájemní smlouva a s jejím prodloužením počítat nemůže. Podobný osud čeká také centrum Sananim v Praze 5. Zatímco instituce starající se mimo jiné o to, aby se ve středu města nešířily nakažlivé choroby z použitích injekčních stříkaček, upadly v nemilost, na Václavském náměstí se má čile k světu obchod s tvrdými drogami, o bující pouliční prostituci a veřejných domech tamtéž ani nemluvě.

Jaký bude mít postup zmíněných radnic důsledky? Má smysl vytěsnit jmenovaná zařízení na okraj metropole?

Někteří obyvatelé Prahy 1 i 5 mají jasno. Za Drop In a Sananimem se stahuje množství narkomanů, kteří do okolí zavlekli kriminalitu. „Ať si je teď užijí v jiných městských částech. My je tu nechceme,“ sdělila rozhořčeně Deníku žena žijící jen několik desítek metrů od centra Sananim. „Závislí se srocují před Drop In zrovna v době, kdy vnučku vodím do nedaleké mateřské školky. Myslíte si, že je centrum vhodně situováno? Já jsem přesvědčena, že nikoliv. Mělo by se odstěhovat někam z dosahu dětí,“ poznamenala pro Deník paní Kučerová, bytem na Václavském náměstí.

Odsunutím problému se může situace pouze zhoršit

Pobouření svých občanů velmi citlivě vnímají jejich volení zástupci. Experti na drogovou problematiku ale zvedají varovný ukazováček. Odsunutím problému se prý může situace pouze zhoršit. Narkomani skončí bez pomoci na ulici a mohou se ze substituční kůry opět vrátit ke krajně nebezpečným opiátům. Tím se stanou pro své okolí mnohem nebezpečnějšími.

„Do Drop In docházejí lidé, kteří se sebou chtějí něco dělat, kteří se chtějí léčit. Ti nebezpeční nejsou. Radnice by se měly zaměřit spíše na potírání všudypřítomných heren, kde se scházejí drogově závislí, získávající prostředky na nákup drog kriminální činností,“ poznamenal Ivan Douda z centra Drop In.

Jeho kolega šéflékař Drop In Jiří Presl zdůrazňuje, že závislé se politikům z centra města vytlačit nepodaří. Tím spíše je prý potřeba postarat se o ně právě zde. „Navíc klienti, kteří přešli na metadon, to nejsou ti, kteří si píchají kdesi na chodníku. Jsou alespoň částečně resocializovaní. S nimi se nakonec přesunout můžeme, ale kam?“ uvažuje Presl.

„Musíme být na dosah drogové scény, jinak to nemá smysl,“ dodává ředitel Sananimu Jiří Richter.

Radnice prvního a pátého obvodu se však cítí v řešení drogové problematiky osamocené. Vypovězení zařízení ze svých adres údajně vnímají jako první krok k celopražské koncepci. „A na té se budeme chtít podílet,“ ujišťuje starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. Domnívá se, že všechny velké městské části by se měly zapojit.

„Do ulice Ve Smečkách dochází zhruba 120 klientů. Přitom jen šest je občany Prahy 1. Nechceme, aby se závislí z celé Prahy stahovali výhradně do centra metropole. Trpí tím nejen turistický ruch. Má to vliv i na míru pouliční kriminality,“ vysvětlil Lomecký. „Výpověď centra z nájmu je jen jeden z kroků, jak chce radnice zvýšit bezpečnost Prahy 1. Mohu zaručit, že blízké době budeme regulovat především herny, což nám umožňuje nový nález Ústavního soudu,“ dodal starosta Prahy 1.

Celopražské řešení

Svým postupem si zřejmě vydobude kýžené komplexní celopražské řešení, což před časem nepřímo potvrdil náměstek primátora pro oblast zdravotnictví Ivan Kabický, když uvedl, že na začátku června nastartuje sérii porad se starosty jednotlivých městských částí. „Cesta není ve vytěsňování problému. Velké městské části se musí smířit s tím, že na svých územích toto budou muset řešit,“ ujistil Kabický. Doufá, že se mu se starostou Lomeckým podaří dohodnout překlenovací období v otázce substitučního centra Drop In Ve Smečkách. Má totiž v plánu nabídnout mu náhradní prostory v právě dokončovaném pavilonu, který je součástí nemocnice Na Bulovce. Hotov má být až v červnu, přičemž nájem Drop In končí v dubnu.

K dočasnému prodloužení nájemní smlouvy včera starostu Lomeckého vyzvala také opoziční Strana zelených. „Pokud Praha 1 smlouvu dočasně neprodlouží, drogově závislí se ocitnou na ulici. V takovém případě musí starosta Lomecký počítat s negativními důsledky neodborného rozhodnutí a nést za ně politickou odpovědnost,“ uvedla předsedkyně SZ Prahy 1 Kateřina Jacques.

Jak se na věc dívají klienti Drop In a Sananim?

„Pokud se lidé skutečně chtějí začít léčit, tak jim nebude vadit cestovat na okraj Prahy. I když si myslím, že takových je vlastně málo. Já jsem se z toho chtěl dostat a zvládl jsem to sám. Prostě jsem odjel na chatu, kde jsem si užil pěkně všechny absťáky bez toho, aby mi někdo pomáhal nebo abych do sebe cpal nějakou substituci. Bylo to šílený, ale od té doby nefetuju,“ líčí svoji zkušenost třiatřicetiletý Josef Mostecký.

Několik let si píchal heroin, rodinná tragédie ho ale přiměla přestat. Ze dne na den se rozhodl zbavit své závislosti. Místo klasických substitučních náhražek si obstaral dostatečnou zásobu alkoholu a odjel z Prahy pryč.

„Jediné radikální řešení je opravdu účinné. Musíte s tím skoncovat okamžitě a úplně. Žádné dlouhé odvykačky nebo to, že si tu drogu čas od času dopřejete,“ je přesvědčený Mostecký.

Jeho případ je však ojedinělý. Většina drogově závislých se pokouší přestat opakovaně. „Byl jsem na mnoha léčeních. Ale stačil mi jeden malý impuls, třeba někoho potkat, a zase jsem v tom lítal. I dnes mám chuť, ale vím, že si nesmím dát. Byla by to cesta do pekel,“ popisuje další vyléčený, šestatřicetiletý Pavel Pekař.

Oba se shodují, že právě terénní pracovníci a neziskové organizace v centru drogově závislým velmi pomáhají. „Dodnes nedám dopustit na lidi ze Sananimu,“ pochvaluje si Pekař, který v poslední fázi své léčby docházel do denního stacionáře.

„Centrum města drogové scéně prostě patří. Lidi jsou na to zvyklí a těžko je někdo bude nutit, aby se odstěhovali někam jinam,“ dodává Pekař.

Sananim v číslech

V jeho zařízeních se v roce 2010 pracovníci setkali celkem se 7 184 klienty, kterým vyměnili 1 171 938 injekčních setů, poskytli 8 000 hodin individuálního poradenství a 6 000 hodin skupinového poradenství. V terapeutických komunitách se léčilo přes 100 klientů; na Karlově navíc s matkou také 28 dětí.

Drop In v číslech

V roce 2009 pracovníci Nízkoprahového střediska Drop In během 14 612 kontaktů poskytli 755 osobních konzultací, z toho 153 pro rodinné příslušníky uživatelů, 2 700 konzultací po telefonu a internetu, 735 zdravotních ošetření, 32 klientů bylo odesláno do léčeben a komunit a 39 do programů substituce. V rámci výměnného programu harm reduction bylo přijato a zlikvidováno 198 044 použitých injekčních stříkaček a vydáno 188 865 sterilních injekčních stříkaček.