Nejblíže realizaci je výstavba centra na Letné v Praze 7, kde se má kopnout do země ještě letos na podzim. Na jaře avizovaný termín otevření obchodní pasáže koncem roku 2018 ale developer prodloužil zhruba o půl roku.

Ilustrační foto.
Sociolog: K průzkumům přihlíží zhruba dvě pětiny voličů

„Termín se posunul kvůli průtahům s úpravou dokumentace k projektu,“ uvedl Martin Pilka, spolumajitel developerské firmy Lordship. Jedná se o přepracovaný projekt, který původně nesl název Palác Stromovka. Ten se dlouho potýkal s nevolí místních sdružení i radnice a nakonec doznal zásadních změn. Investor upustil od válcovitého tvaru budovy a o deset metrů snížil její výšku, aby lépe zapadla do tamní městské blokové zástavby.

U Národního divadla se prezentovalo několik desítek neziskovek.
Festival Demokracie přiblížil činnost neziskovek: Řešily se i prezidentské volby

Letná Obchodní centrum v místě takzvaného Holešovického trojúhelníku mezi ulicemi Strojnická a Veletržní bude mít zhruba 60 prodejen, Lordship zvažuje, že by v dalších dvou patrech objektu, kde ve druhé etapě chystá výstavbu kanceláří, mohly být i ordinace lékařů. Další plánované nákupní centrum Bořislavka v Praze 6 se také potýká s povolovacím procesem na úřadech.

Podle původního plánu chtěl developer, společnost KKCG Real Estate, začít stavět v roce 2015 a dnes už měla být obchodní pasáž v provozu. Firma podle svých slov čeká aktuálně na vyjádření stavebního odboru magistrátu k žádosti o změnu územního rozhodnutí. 

Karta Opencard. Ilustrační foto.
Soud v kauze Opencard byl odročen

Obchodní centrum za více než dvě miliardy

KKCG Real Estate projekt koupila před pěti lety od švédské skupiny Ikano a rozhodla se dát mu novou podobu. Komplex u nové stanice metra, který má přijít na více než dvě miliardy korun, se má skládat ze čtyř kancelářských budov a nákupní pasáže, propojené s vestibulem metra podchodem pod Liberijskou ulicí. Celkem má nabídnout pět desítek obchodů.

Třetí záměr na výstavbu nového obchodního centra, a to v současném areálu fotbalového stadionu AC Sparta Praha na Letné, nakonec skončil u ledu. S plánem přišla před dvěma lety společnost ACS Properties majitele fotbalové Sparty Daniela Křetínského.

Ministr obrany Martin Stropnický předal v Praze osvědčení účastníkům odboje a odporu proti komunismu. Na snímku přebírá osvědčení Kamila Bendová.
Disidenti Benda a Stárek dostali osvědčení o účasti ve 3. odboji

Na místě stávajícího tréninkového hřiště podél ulice Milady Horákové chtěl investor vybudovat sedmipodlažní centrum s obchody, fitness a multikinem, v objektu měly být i služební sparťanské byty.

„Jedná se o vhodný doplněk vlastního fotbalového stadionu a o koncepci, která je ve světě běžná,“ uvedla firma v dokumentaci k projektu. Nakonec však od záměru ustoupila a rozhodla se vybudovat na tomto místě Hotel Letná.

Nejblíže otevření je tak několikrát odložený projekt outletového centra nedaleko Letiště Václava Havla v Ruzy-ni. Podle posledních informací má být zprovozněn v dubnu příštího roku. Komplex nově nazvaný Prague The Style Outlets se chystá už několik let. Loni do projektu vstoupil silný španělský investor Neinver, který provozuje outletová centra v osmi zemích.

Kolona. Ilustrační foto.
Konec dopravního kolapsu na Praze 8? Městské části a magistrát se dohodly

Trh už je zahuštěný

Podle analytiků je trh obchodních center v Česku už poměrně dost zahuštěný, a většina investic proto nesměřuje do nové výstavby ale do modernizace či rozšiřování stávajících budov. „Celkové přírůstky obchodních ploch byly v roce 2016 rekordně nízké. Na trhu přibyla pouze dvě centra AuPark Hradec Králové a Galerie Přerov a několik menších retail parků,“ uvádí studie Trend Report 2017, vydávaná Asociací pro rozvoj trhu nemovitostí.

Práce na zateplení budovy. Ilustrační snímek
Dokončených bytů je o polovinu méně, než těsně po revoluci

Další obchodní centra se momentálně v tuzemsku téměř nestaví. „V tomto roce se postavil pouze Central Jablonec,“ doplňuje Alexander Rafajlovič z poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

Celková zahuštěnost obchodními centry v přepočtu na 1000 obyvatel je mírně pod průměrem zemí EU. „Přepočet podle reálné kupní síly tak Českou republiku rázem dostává mezi skupinu zemí s nadprůměrnou kapacitou obchodních ploch,“ připomíná Trend Report.

Podezřelá žena a muž.
KRIMI MIX: Policisté vyšetřují dva případy neoprávněného použití karet

InfografikaZdroj: Deník