90. výročí vzniku samostatného československého státu oslaví Praha ve velkém stylu. 28. října projde Evropskou třídou přehlídka české armády, policistů, hasičů a záchranářů.

Chybět nebudou ani tanky a obrněné transportéry, nad hlavami návštěvníků dokonce přeletí bitevní letouny a vrtulníky. Poslední srovnatelná přehlídka proběhla na Letné v roce 1985. Deník o akci informoval již dříve.

“S pojmem ‘vojenská přehlídka’ se pojí jisté negativní asociace ještě z dob normalizace. Rádi bychom tyto nepříjemné mýty zbořili,” říká jeden z organizátorů Jiří Kunc.

Procházka historií

Živo bude také v centru metropole. Organizátoři připravili pro návštěvníky rozsáhlou expozici, která by je měla provést moderní historií České republiky. Ztvárněno bude celkem šest období. V ulici Na příkopě ožije první republika, na Můstku období protektorátu a v ulici 28. října doba od nástupu komunismu až po rok 1958. Další expozice – léta 1959 – 1968, 1969 – 1988 a konečně 1989 – 2008 budou k vidění na Jungmannově náměstí.

“Chtěli jsme, aby na přihlížející dýchl duch doby, aby si dokázali představit, jak se tehdy žilo. Proto budou například u každé expozice figuríny otce, matky s kočárkem a dítěte v dobovém oblečení,” říká Kunc.

Tím však výčet dobových exponátů zdaleka nekončí. K vidění budou například policejní uniformy a pošťácké stejnokroje ze všech období, historické poštovní schránky či občanské průkazy a pasy.

Centrem projede spanilá jízda veteránů

Součástí expozice budou také dobové vozy – například oblíbený vůz T.G.Masaryka, či luxusní automobil, který si v několika kusech nechali konstruovat komunističtí pohlaváři.

Historická vozidla se předvedou také v pohybu. Spanilá jízda veteránů vyrazí z Opletalovy ulice na magistrálu, projede Žitnou na Karlovo náměstí a po nábřeží se obloukem vrátí zpět do Opletalovy.

„Myslím, že vývoj automobilů dobře charakterizuje vývoj celé české republiky,“ říká Jan Burian z Asociace Veterán Car Clubů.

Vrátí se levné pivo i fronty na banány

„Když svým dětem vyprávím, jak se před Vánocemi stály dlouhé fronty na pár kilo banánů, nemohou to pochopit. Řekl jsem si, že by i mladí měli dostat možnost vyzkoušet si, jaké to tehdy bylo,“ směje se Kunc.

Organizátoři tedy oživí nechvalně proslulé fronty se vším všudy: publiku budou v průběhu kulturního programu rozdávány dobové zelené pětikoruny, za které si pak lidé budou moci ve stanovenou dobu „koupit“ půl kila banánů. Také stánek, ve kterém se budou banány prodávat, bude dobový – vytvoří jej rekvizitáři z filmového studia Barrandov, kteří mívají na starosti filmové kulisy. Kromě stánku s banány vyroste v ulici 28. října také dobová zahradní restaurace, ve které bude stát pivo jednu korunu a dvacet haléřů.

„Akce je neuvěřitelně logisticky náročná. Vše se musí postavit ve frekventované části města za jednu noc, aby to mohlo být během následující noci zase rozebráno a odvezeno,“ uzavírá Kunc. Podle jeho slov stála příprava přes šest milionů korun.

JAN VÁVRA