„Bylo nesporně prokázáno, že v ústavu bylo volné místo tiskového mluvčího, které bylo účelově obsazeno jiným zaměstnancem. Takové jednání nepožívá ochrany zákoníku práce," konstatoval předseda odvolacího senátu René Fischer. Upozornil, že Herman má vysokoškolské vzdělání i bohatou předchozí praxi na pozici mluvčího České biskupské konference, a je tak zřejmé, že post mohl zastávat. Tím, že mu jej ústav nenabídl, porušil svou zákonnou povinnost.

Daniel Herman.
KDU-ČSL povede v Praze do voleb ministr Daniel Herman

Herman se na soudy obrátil poté, co byl v dubnu 2013 sesazen z funkce ředitele ústavu a současně propuštěn. Bránil se jak proti odvolání z funkce, tak proti výpovědi z pracovního poměru. Zatímco výpověď v pořádku nebyla, odvolání podle dřívějšího rozsudku ano, protože rada ústavu měla k tomuto kroku kompetence.

Ministrovi nejde o peníze, ale o spravedlnost

„Z ÚSTR mě vyhodili neprávem. Odvolací soud to dnes znovu potvrdil. Jsem rád,že se po čtyřech letech tento spor konečně vyřešil s jasným výsledkem," napsal na twitteru ministr. Už dříve uvedl, že mu nejde o peníze, ale o princip a spravedlnost. Žalobou prý usiloval o to, aby soud jednoznačně řekl, že byl porušen zákon.

Rozsudek podle politikova právníka Michala Pacovského automaticky neznamená, že ústav bude jeho klientovi doplácet dlužnou mzdu za čtyři roky. Ministr by o peníze musel projevit zájem. „V říjnu 2013 jsem byl zvolený poslancem. Poslanci pobírají plat ze státního rozpočtu stejně jako Ústav pro studium totalitních režimů je financován ze státního rozpočtu. Je pro mě naprosto nepřijatelné, abych jakkoli zatěžoval státní rozpočet dvakrát," řekl ve středu Herman.

Ministr kutury Daniel Herman.
Herman má podle Sobotky řešit platy a zákony ve Sněmovně

Instituce uzavřela smlouvu s Ryjáčkem 

ÚSTR tvrdil, že po odvolání z čela ústavu neměl pro Hermana žádné místo, které by v souladu se zákoníkem práce odpovídalo jeho kvalifikaci a zdravotnímu stavu. Post mluvčího mu prý nemohl nabídnout, protože instituce v té době uzavřela smlouvu se současným mluvčím Pavlem Ryjáčkem.

„Odvolání bylo politické rozhodnutí, nebyl to žádný blesk z čistého nebe - 10. dubna 2013 tedy všichni věděli, že bude odvolávanému panu řediteli potřeba nabídnout nové pracovní místo," kontroval Pacovský, který si stejně jako soudce myslí, že rychlé obsazení pozice mluvčího bylo účelové.

Herman podle právničky porušil směrnice

Právnička ústavu Eva Jandová ve středu poukazovala na to, že by bylo absurdní zaměstnat jako mluvčího právě Hermana, který ihned po svém odvolání začal proti instituci aktivně vystupovat v médiích. „Porušil tím vnitřní směrnice ústavu, etický kodex, organizační řád a ostatně i zákoník práce, který říká, že zaměstnanec má povinnost určité loajality vůči zaměstnavateli," podotkla.

Ústav také namítal, že obvodní soud nezkoumal, zda a jakou měl Herman odbornou kvalifikaci. Soudce proto dnes v jednací síni četl mimo jiné dokumenty potvrzující, že ministr absolvoval teologickou fakultu a je oprávněn užívat titul magistr.

Daniel Herman na Staroměstském náměstí při oslavách státního svátku 28. října
Filip vyzývá Hermana k odchodu, ten to má za snahu o zviditelnění