Fanoušci rockové kapely dali zabrat záchranářům, policistům ale i řidičům a pracovníkům dopravního podniku. Kolony aut ucpaly křižovatku, lidé se nemohli vejít do tramvají ani do metra. Tím to však neskončilo. Louka v sousedství obory Hvězda se po megakoncertu proměnila v zapáchající bahnité oraniště a místním vadí, že ji nemohou využívat.

„Tímto bych rád poděkoval skupině Kabát, jejím fanouškům a Praze 6 za totální devastaci louky na Vypichu. Ne, na tuto louku nikdo nechodí trávit volný čas, nikdo tady nesportuje, nikdo sem nechodí relaxovat, všem je zkrátka tento prostor ukradenej natolik, že ačkoli mohl koncert proběhnout v prostorech k tomu mnohem vhodnějších, uskutečnil se zde a louka tak na dlouho bude jedním velkým smradlavým bahništěm, kde se vůně bahna mísí s pachy ještě libějšími z přilehlých toyek," popsal na Facebooku situaci dva dny po akci jeden z rezidentů s přezdívkou Fukejř Móza.

Úpravy komplikuje déšť

Přestože organizátoři již začali s rekultivací místa, zatím není jasné, kdy se vrátí do původního stavu. Vše se odvíjí od počasí.

„Předtím hrozně pršelo, půda byla nasáklá tak, že se až do úterka nedalo vůbec nic dělat. Hrdinský výkon bylo odvézt techniku a pódium. Momentálně se vše zarovnává," vyjádřil se Radek Havlíček z pořadatelské agentury Pink Panther a dodává, že pokud bude sucho, dají se práce stihnout za týden nebo deset dní. Nesmí však zapršet.

„Přesný termín vám nemohu říci, protože nejsem věštec, abych věděl, jaké bude počasí," říká Havlíček.

16 tisíc metrů poškozených

Agentura má ve smlouvě s městskou částí Praha 6, že co nejdříve a na své náklady zajistí úpravu pozemku, naveze novou hlínu a zaseje novou trávu.

„Měli pronajato 80 tisíc metrů čtverečních, poškozeno je zhruba 16 tisíc metrů, což je pětina. Jsme domluveni, že nás budou pravidelně informovat, jak probíhá obnova. Prostor, kde bylo pódium, je ohrazen páskou a nikdo tam nesmí," vyjádřil se mluvčí Adam Halmoši.

Už dnes se má však na Vypichu odehrát rekonstrukce Bitvy na Bílé Hoře, do které budou zapojeny stovky účinkujících. Bělohorskou pláň mají zaplnit také stánky s tradičními řemesly, pohostinství a další atrakce. Podle mluvčího Prahy 6 poškození louky nezabrání konání akce, ta se pouze posune blíže k Ankarské ulici.

Radnice se připravila o miliony

Místním kromě zničené louky a zápachu vadí ale i to, že si městská část od pořadatelské agentury neúčtovala žádné poplatky za zábor prostranství, ani procenta z části utržené ze vstupného. Nemohla. Byla totiž spolupořadatelem koncertu, protože na něho přispěla symbolickou částkou 1000 korun.

„Obecně se může vybírat pět procent ze vstupného, ale jednotlivé městské části si konkrétní podmínky stanovují samy. My to máme tak, že pokud na akci přispějeme, tak poplatek nevybíráme. Symbolickou částku schválila Rada," sdělil Halmoši.

Proč ale tedy městská část přispěla na koncert, když se tím dobrovolně vzdala možnosti získat finanční prostředky v řádu milionů korun?

„Měli jsme dobrou zkušenost s koncertem v roce 2009. Mám zjištěno, že Ostrava, Plzeň a Brno nevybírají vůbec žádné poplatky ze vstupného na kulturních akcích. A my dáváme na podporu kulturních akcí statisíce ročně. Podporujeme i Bitvu na Bílé hoře, Respect festival," vysvětluje Halmoši.

Prominutí poplatků

Letos prý městská část promine poplatky za zábor organizátorům sousedské slavnosti Zažít město jinak. Ještě před dvěma lety ale chtěla po jednom z nich 13 tisíc korun.

„Moje zkušenost je taková, že radnice přispívá především na mainstreamové akce, které jsou určeny velkému publiku. Někdy se tak nedostane na aktivity menších neziskových organizací. Myslím si, že je to dáno především nejasnou grantovou politikou radnice," popisuje svou zkušenost Tereza Mašková ze spolku Živé město.

Čtěte také: Fanklub Kabát z Moldavy: Vypich byl skvělá jízda!