Kvůli přílivu aut kolabuje doprava na Vítězném náměstí. Když před dvěma týdny žádala Praha 6 uzavření výjezdu z tunelu Blanka na Prašném mostě, magistrát ji odmítl. Vzkázal, že jde o nesmysl. Nakonec ale radnici pravděpodobně ustoupí.

Cílem je snížit počet aut mířících na Kulaťák

Výjezd směrem do Dejvic by mohl být uzavřen pouze během dopravních špiček. Opatření by navíc mělo platit maximálně do konce roku, kdy má skončit uzavírka Korunovační ulice. V ní dochází k rekonstrukci mostu nad železniční tratí. Cílem celé akce je snížit nápor aut směřujících na Kulaťák.

„Velmi oceňuji přístup magistrátu při řešení zdejší mimořádně palčivé dopravní situace. Věřím, že pro obyvatele Prahy 6 budou přijatá opatření znamenat vytoužené světlo na konci tunelu," okomentoval dohodu s magistrátem starosta šestky Ondřej Kolář (TOP 09).

Šestka měla reagovat dříve 

Vedení metropole jednání potvrdilo. Upozorňuje ale, že ještě musí tuto možnost prověřit a vyzkoušet. „Jsme připraveni v době, kdy bude Svatovítská ulice ve směru na Kulaťák ucpaná, regulovat provoz dočasným uzavíráním výjezdu na Prašném mostě, a to ze směru od Prahy 5," sdělil náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Vzápětí však dodal, že obecně je proti uzavírání výjezdu, protože dlouhodobě by toto opatření přivedlo auta zpět na povrch. Podle něj měla Praha 6 na kritickou situaci reagovat mnohem dříve a jinak.

Vrátí se kolony na Letnou?

Podle odborníka na dopravu Igora Siroty z Ústředního automotoklubu se sice uzavřením výjezdu zlepší situace v okolí Prašného mostu, doprava se ale přesune jinam, zejména do Střešovic a na Letnou.

„S dopravou je to jako s vodou, pokud jedno místo uzavřete, najde si jinou cestu. Letná je nyní úplně klidná a dá se očekávat, že tady doprava opět vzroste," tvrdí Sirota.

Uzavírku se sedmičkou nikdo nekomunikoval

Toho se obává i radnice sedmičky a s uzavřením výjezdu zásadně nesouhlasí. Podle místostarosty Prahy 7 pro dopravu Ondřeje Mirovského (SZ) řidiči, kteří míří do Prahy 6 a nebudou mít možnost vyjet u Prašného mostu, pojedou na Letnou. Následně se budou komplikovaně vracet. Kolony pak prý mohou vznikat o kus dále, na křižovatce Špejchar.

„Rozumíme problémům Prahy 6, ale nikdo s námi o uzavírce výjezdu nekomunikoval, ani se nás na nic neptal, což nás netěší. Nechceme, aby se k tomuto kroku přistupovalo," zlobí se Mirovský.

Zhorší se doprava v okolí Blanky? 

Pokud se výjezd u Prašného mostu nakonec skutečně uzavře, dá se opravdu očekávat větší intenzita dopravy u dvou nejbližších míst, kde auta vyjíždějí z Blanky na povrch, a to na Malovance a na Letné. Směrem na Vítězné náměstí pak využijí řidiči zejména ulice Patočkova a Milady Horákové, kde je navíc množství křižovatek. Právě odtud měl tunel Blanka auta odvést.

Mluvčí šestky Martin Churavý s obavami Prahy 7 a dopravního experta nesouhlasí a výrazného zhoršení dopravní situace na jiných místech se neobává. „Výjezd u Prašného mostu vede na Vítězné náměstí přímo Svatovítskou ulicí, která byla neúměrně zatížena. Pokud řidič vyjede z Blanky jinde a potom poputuje do srdce Prahy 6, tak se cestou doprava rozmělní. Dosud proud plynul koncentrovaně pouze právě Svatovítskou," dodává.

Hlavním problémem dopravy v metropoli je navíc nedostavěný Městský okruh a chybějící návazné komunikace.

Čtěte také: Výjezd z Blanky na Prašném mostě by se mohl zkušebně uzavírat