Hanspaulce, vilové čtvrti uprostřed Dejvic, jsme se věnovali už v minulém týdnu. Dnes ale bude naším průvodcem fenomenální herec Vlasta Burian. Hanspaulka jako obytná čtvrť vznikla ve 20. letech 20. století. Typická je zejména nádhernými výhledy na Prahu a vilami od známých architektů.

Slavný herec trpěl depresemi 

Na Hanspaulce bydlel mimo jiné právě i Vlasta Burian, který se proslavil zejména jako komik, ale bez nadsázky by se dal přirovnat k renesančnímu člověku. Byl totiž divadelní herec a režisér, spisovatel, imitátor, zpěvák, podnikatel i filmový herec. Navíc chytal několik let za fotbalovou Spartu.

„Byl jedním z nejpopulárnějších herců za první republiky, po válce byl však neprávem nařčen z kolaborace," okomentoval jeho osud autor Prahy Neznámé Petr Ryska. I přes neskutečnou popularitu ale trpěl depresemi a maniodepresivními stavy.

Hanspaulka Vlasty Burianaprocházka se uskuteční v neděli 9. října v 17.00
sraz účastníků je na zastávce autobusu 131 Hanspaulka (ulice na Pískách, je tam Tesco Express)

Praha Neznámáje projekt Petra Rysky, který jej založil v roce 2013
neznámá zákoutí metropole představuje na webu www.prahaneznama.cz
facebookový profil sleduje přes 81 tisíc fanoušků
 Petr Ryska: Praha NeznámáZdroj: GRADA 

Burian měl ve vile i tělocvičnu 

Jeho vila v Kadeřávské ulici se mu tak stala útočištěm, kde hledal klid. Dokonce v ní měl zařízenou velkou tělocvičnu, bazén a tenisový kurt. Areál herec vlastnil až do 50. let, kdy mu byl komunistickým režimem odebrán.

Po roce 1989 vilu získal Burianův vnuk Vlastimil Kristl, přebudoval ji na luxusní rezidenci a pronajal zastupitelskému úřadu. O Burianově vile se více dozvíte přímo na vycházce.

Hanspaulka. Infografika. Zdroj: Redakce

Čtěte také: Poznejte čtvrť slavné herečky