Jak poznamenal starosta Dolních Počernic Zdeněk Richter, využití parku má být široké.

„Park U Čenku je situován tak, že u sídliště Černý Most najdete například herní prvky pro děti či seniory, terénní nerovnosti pro kola a sáňkování a v jižním směru, tedy u nás, je více krajinářský, najdete tam nové výsadby cyklistické stezky a také hipostezky. My tam plánujeme geologickou expozici, kterou otevíráme už letos a do parku ji přeneseme," nastínil starosta Richter.

„Hřiště, víceúčelové plochy, přírodní amfiteátr, cyklostezky, naučné stezky, stezky pro pěší, zkrátka vše, co zde vznikne, včetně parkových prostor přírodního rázu, se určitě bude líbit všem návštěvníkům parku napříč generacemi," věří náměstek primátora Jiří Vávra. Realizace projektu podle něj už běží a první etapa má nabýt konkrétní obrysy už příští rok.

Celoroční zábava, relaxace i sport

Přibližně čtyři roky má trvat vybudování stohektarového parku U Čeňku na východě metropole. Nejen lidem z Černého Mostu, Počernic, Kyjí a Hostavic má nabídnout prostor pro celoroční zábavu, relaxaci i sport. Jak podotkl starosta Prahy 14 Radek Vondra, lokalita se pravděpodobně stane vyhledávanou všemi Pražany.

První etapa realizace již běží a její dokončení se předpokládá příští rok. Vše má na starosti vítěz veřejné soutěže firma Petr Březina APB Plzeň, která má již zkušenosti například s budováním cyklostezek Mikulov Nový Přerov či cyklostezky včetně terénních úprav v Plzni Božkově. Jak připomněl náměstek primátora Jiří Nouza, součástí projektu je vybudování nových parkovacích stání, přeložka inženýrských sítí, nové veřejné osvětlení a vybavení území mobiliářem. „Plánovány jsou i sadové úpravy," doplnil Nouza.

Skromnější, přesto rozlehlý…

Obyvatelé okolních aglomerací především Černého Mostu se už na nový park, který se má rozkládat právě mezi jejich sídlištěm, a Dolními Počernicemi, včetně rybníku Martiňák a okrajově zasáhne i do přírodní rezervace V pískovně, těší. Čekali na něj totiž dlouhých dvacet let.

Už v roce 2000 byla zpracována a zveřejněna tak zvaná urbanistická studie. Ta ovšem tehdy, před vypuknutím hospodářské krize v roce 2008, počítala s rozlohou dvakrát větší, než je rozloha Stromovky, tedy se sto sedmdesáti hektary. Přesto i ta stávající rozloha oblíbenou Stromovku předčí.

Trojice různorodých území

„Návštěvníci parku budou moci přecházet i do významných přírodních lokalit v sousedství, jako je Velký počernický rybník se zámeckým parkem, Horka, Čihadla, Xaverovský háj či údolní louky u Rokytky, která právě prodělala rozsáhlou revitalizaci. Vzhledem ke strategické poloze na východním okraji pražské aglomerace v těsném sousedství metra a rychlostních komunikací je řešené území obdařeno vysokým potenciálem pro cestovní ruch a každodenní i víkendovou rekreaci. V současné době je dotčené metropolitní území, sestávající pouze z rozlehlých polí a luk, spontánně využíváno pro procházky, rybaření a rekreační cyklistiku především občany z Černého Mostu," přiblížila radnice Prahy 14.

Původní i později upravená studie počítá s rozdělením parku do tří částí. Ta první tak zvaně rekreačně aktivní bude územně vymezena Černým Mostem, alejí, směřující do Dolních Počernic, rybníkem Martiňák a vodotečí Chvalky. Právě tady má stát sběrné parkoviště, ale bude tu i prý i plocha pro pořádání jarmarků, veřejných shromáždění, či cirkusů. Uvažovalo se také o kluzišti.

Rozhledna Doubravka v představě architekta Martina Rajniše. Reál bude nepochybně stejný, takže nezbývá, než se těšit.Vztyčí se zde zbrusu nová rozhledna, vyroste tu přírodní amfiteátr. Zde se počítá s koncerty i s divadelními představeními. Chybět nemá ani trasa pro kolečkové brusle, propojená s cyklotrasou, lemující severní okraj parku. Vše prý doplní okrasný sad. Děti zřejmě zvlášť ocení sáňkařský svah, směřující k Černému Mostu.

Parkoviště, suchý poldr a zahrádkářská kolonie vymezí druhé území parku, kde mají být například modulovány terénní valy pro pohledovou izolaci na panelovou zástavbu Černého Mostu. Poblíž se počítalo s tenisovými kurty, doplněnými restaurací, hřišti na volejbal, nebo pétanque, centrem míčových her, cyklokrosovou tratí, skateparkem, ale i arboretem, či botanickou zahradou se skleníkem.

O poznání klidnější pak zřejmě bude třetí území, ohraničené zástavbou Dolních Počernic, Rokytkou a přírodní rezervací V pískovně. Zde mají být vysazeny nové stromy, otevře se tu pastvina pro koně a odtud povedou územím celého parku jezdecké stezky. Plány zahrnují i zřízení naučné stezky z Dolních Počernic do Xaverovského háje.

Čtěte také: Praha bude mít zřejmě novou rozhlednu. Na Čihadlech