Pro sobotní den se s naším on-line přenosem loučíme. Děkujeme za pozornost.

19:59 - Konečné výsledky jsou tu! 59,48 % voličů si vybralo nové složení Poslanecké sněmovny, kam se dostalo sedm subjektů. ČSSD má 20,45 % hlasů, ANO 18,65 %, KSČM 14,91 %, TOP 09 11,99 %, ODS 7,72 % hlasů, Úsvit přímé demokracie 6,88 % a KDU-ČSL 6,78 %.

V Praze vyhrála sněmovní volby TOP 09 před ANO, ČSSD a ODS. Více ZDE

Ve středních Čechách zvítězilo hnutí ANO před ČSSD a TOP 09. Více ZDE

19:57 - Vítězem v počtu získaných preferenčních hlasů v letošních sněmovních volbách se v absolutních číslech stal předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Dostal jich od svých voličů zhruba 37.800. Na druhém místě skončila lídryně ODS Miroslava Němcová s přibližně 26.800 preferen­čních hlasů. V přepočtu na procenta ale Němcová nad Schwarzenbergem zvítězila. Oba vedli kandidátky svých stran v Praze.

19:55 - Volební výsledek si komunisté pochvalují; oproti sněmovním volbám v roce 2010 získali navíc přes sto tisíc hlasů. Dokonce i tradičně nejslabší Praha zabodovala a proti minulým volbám přidala zhruba dvě procenta. Marta Semelová, která stojí v čele pražské kandidátky, to přičítá práci komunistů ve sněmovně, v pražském zastupitelstvu i v zastupitelstvech městských částí, kterou prý občané vidí a oceňují. „Potěšující je, že na jednoho člena strany jsme měli deset voličů nečlenů," zhodnotila pražský úspěch Semelová. Přesto nebylo vidět žádné oslavy. Chyběly přípitky rudým vínem i jakékoli jiné. V prostorech přístupných novinářům se neslavilo ani náznakem – a podle slov Semelové jinde v budově nežilo o nic víc. Ostatně šéf strany Vojtěch Filip měl naspěch, aby uspokojil žádosti o rozhovory a pak stihl odjezd na povolební debatu. Oslava voleb u komunistů tak vypadala jako silvestrovské posezení u Suchánků: bez velkých emocí před televizí.

19:49 - Ve volebním štábu ODS je už v tuto chvíli klid. Před pár minutami mezi posledními odjela Miroslava Němcová. „Už tady asi skoro nikoho nepotkáte," říká mluvčí ODS Jiří Sochor. Stranu čeká perný den zítra: zasedání výkonné rady, na které straničtí šéfové položí svoje funkce. ODS se také bude muset postavit k dalšímu povolebnímu vyjednávání. Ve štábu ODS sice dnes všichni opakovali, že strana míří do opozice, „voliči nás poslali na střídačku," glosovala to Miroslava Němcová. Ale se sociálními demokraty se občanští minimálně k jednacímu stolu sejdou.

Volební štáb ČSSD 26. října v Praze. 19:47 - Sociální demokracie chce v povolebním jednání postupovat rychle, začne již dnes schůzkou s komunisty, uvedli představitelé strany. Do měsíce chce mít pak jasno o složení orgánů Sněmovny a přijít za prezidentem s variantou stabilní vlády, řekl na večerní tiskové konferenci předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který vyjednávání povede. V týmu jej doplní statutární místopředseda Michal Hašek, místopředsedové Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec a budoucí šéf sociálnědemokra­tických poslanců.

19:39 - Podle finálních propočtů nakonec na poslední chvíli proti původním zprávám za Prahu proniknul Marek Benda do sněmovny. Stejně jako před třemi lety, kdy ho voliči do sněmovny poslali ze 17. místa tak překvapil i letos: do sněmovny se dostal až z 10. místa kandidátky. Což je při celorepublikovém výsledku ODS, která se z 20 procent propadla na necelých 8 procent, malý zázrak.

19:38 - A já jedu, abych se tam k tomu Moravcovi včas dostal. To prohlásil předseda KSČM Vojtěch Filip ve vylidňujícím se tiskovém centru volebního štábu KSČM poté, co deset minut před půl osmou skončil jeho přímý vstup do zpráv České televize. Jen pár minut předtím také naživo hovořil do vysílání televize Prima. A nakvap měl opět do České televize, která pořádá večerní debatu lídrů stran, z nichž voliči nyní udělal strany parlamentní. Právě televizními režimu podléhala většina dění ve volebním štábu (byť je pravdou, že jedna místnost zde byla vyhrazena i improvizovanému rozhlasovému studiu). Právě televizní termíny byly rozhodující; dokonce ovlivnily i délku jednání výkonného výboru, který debatoval o dalším postupu a o tom, jak strana vstoupí do povolebních vyjednávání. Na dlouhé debaty prostě nebyl čas.

19:21 - „To se ten Moravec zbláznil?" durdí se Marek Benda ve štábu ODS. Když nastupoval na tiskovou konferenci, ve volebním studiu České televize zrovna Václav Moravec zpovídal někdejšího premiéra Stanislava Grosse. „On se na současnou politickou situaci ptá Grosse?!" rozčiloval se Marek Benda.

19:15 - Občanští demokraté svolali tiskovou konferenci, na které ústy své pražské lídryně Miroslavy Němcové potvrdili předchozí slova Tomáše Chalupy, že zítra se sejde výkonná rada ODS a dá svoje funkce k dispozici. Úřadující předseda Martin Kuba, který v Jihočeském kraji podobně jako Petr Bendl ve Středočeském nepotvrdil pozici lídra a byl „překroužkován" dvojkou kandidátky, odmítl, že by výsledek vnímal i jako osobní porážku. Za 13 procent preferenčních hlasů byl rád. V zákulisí ODS to nicméně vypadá, že Miroslava Němcová, která získala vůbec nejvíce preferenčních hlasů v celých volbách, je teď zjevnou favoritkou číslo jedna do nové volby vedení strany. Více ODS prozradí zítra, volební kongres by se podle předběžných informací měl konat začátkem prosince.

19:11 - "Odmítáme účast na vládě při současném rozložení sil v Parlamentu," zopakoval předseda TOP 09 a lídr pražské kandidátky strany Karel Schwarzenberg. "Výsledek voleb je prapodivný. Zvítězil socialisté, ale také demogogové a populisté. Vzniknout může jedině nestabilní vláda a my se jí účastnit nebudeme," sdělil Schwarzenberg a zároveň politoval lídra strany, kterého prezident Miloš Zeman pověří sestavením nové vlády

19:09 - Miroslav Kalousek poblahopřál Andreji Babišovi a hnutí Ano k fenomenálnímu volebnímu výsledku. Nicméně upozornil, že "razantní vstup bývalého agenta Státní bezpečnosti do české politiky je alarmující." "Mnoha voličům toto zřejmě nevadí. Nám a našim voličům to nepochybně vadí," deklaroval Kalousek s tím, že nevěří Babišovu tvrzení o vylhanosti spekulací o jeho spolupráci s komunistickou Státní bezpečností. "Věříme Ústavu paměti národa Slovenské republiky, který jeho spolupráci dokládá dokumenty. Nevěříme normalizačnímu komunistovi," doplnil Kalousek. Zároveň se vyjádřil i k hnutí Úsvit Tomia Okamury. Přirovnal ho k Republikánům Miroslava Sládka. "Nasbírali ryze protestní hlasy, klonící se k populistickým řešením.

19:06 - O povolebním vývoji chtějí komunisté jednat se všemi stranami zvolenými do sněmovny, které budou chtít jednat s nimi. Z jejich pohledu se nyní ukáže, nakolik partaje myslely vážně svá slova o nutnosti změny způsobu a obsahu vládnutí – a nakolik se jednalo jen o plané volební sliby. KSČM hodlá prosazovat především opatření ke snižování nezaměstnanosti a nastartování ekonomického růstu, zavedení daňové progrese, prosazení zákona o majetkových přiznáních a prosazení zákona o obecném referendu. Naopak zrušit by chtěli druhý pilíř důchodového systému a zákon o církevních restitucích.

19:04 -  "Volby vyhráli populisté, socialisté a komunisté." Tak dnešní den zhodnotil místopředseda TOP 09 a lídr stranické kandidátky ve Středočeském kraji Miroslav Kalousek. Nezapomněl zdůraznit, že TOP 09 bude v opozici hájit demokratické principy. TOP 09 hodlá podle Kalouska vrátit slovu opozice význam, který prý ztratilo podpisem opoziční smlouvy mezi někdejší ODS Václava Klause a ČSSD Miloše Zemana. Kalousek nešetřil ani vítěznou ČSSD, když prohlásil, že se v opozici chovala destruktivně a uplatňovala principy třídního boje. "Budeme nesmlouvavou a tvrdou opozicí. Nebudeme ale vše apriori bojkotovat," slíbil Kalousek. Zdůraznil, že TOP 09 zamezí pravděpodobné budoucí autoritativní a populistické vládě prosadit cokoliv, co by vedlo k omezování svobod a parlamentní demokracie.

19:02 -  Volby v okresním městě Příbram vyhrála ČSSD se ziskem 22,21%, ANO 2011 má 18,86%, KSČM 16,53%, TOP 09 12,43%, ODS 6,66%, Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury má 6,49%, a KDU-ČSL 4,77%. Volební účast je 59,43%.

Březnici rovněž vyhrála volby ČSSD s 23,67 %, následují tyto strany - KSČM se ziskem 19,81 %, ANO 2011 15,57 %, TOP 09 10,03 %, Úsvit 7,35 %, KDU-ČSL 5,48 %, ODS 4,67 %. Volební účast je 56,89 %.

Dobříši vyhrálo uskupení ANO 2011 se ziskem 19,25 %. Následují tyto strany podle pořadí - ČSSD 18,59 %, TOP 09 16,30 %, KSČM 11,82 %, ODS 9,64 %, Úsvit 5,57 %, KDU-ČSL 4,72 %. Volební účast je 63,91.

Sedlčanech zvítězilo hnutí ANO 2011 se ziskem 20,49 %, hned poté následuje ČSSD se 17,33 procenty, na třetí příčce se umístila KSČM s 12,26 %, čtvrté místo obsadila TOP09 s 12% a ODS obdržela 9,41 %. Volební účast je 62,23 %.

Také Sedlec-Prčice má nejvíc příznivců ANO 2011, hnutí tu získalo 20,18 %. Druhé místo obsadila ČSSD s 19?41 %, třetí příčku získala KSČM se 14,33 %, následuje TOP09 s 10,78 % a páté místo má KDU – ČSL s 9,11 %. ODS tu získala 7,93 %. Volební účast je 62,30 %.

V Rožmitále vyhrála s velkou převahou KSČM, která získala celkem 30,08 %. Následují strany podle pořadí - ČSSD 19,95 %, ANO 2011 13,62 %, TOP 09 7,81 %, Úsvit 6,46 %, KDU-ČSL 5,98 %, ODS 5,54 %.

Většina voličů v Milíně svěřila hlas hnutí ANO 2011, které tu získalo 21,55 %. Za ním stojí KSČM s 18,84 %. Třetí příčku obsadila ČSSD s 18,11 %, poté TOP09 s 9,60 % a následuje KDU-ČSL se 7,33 % a pak Úsvit s 6,43 %. Volební účast dosáhla 62,89 %.

19:00 - Hlasy na Nymbursku jsou sečteny. Pokud by rozhodovali voliči na Nymbursku o sestavení Sněmovny, vyhrálo by hnutí ANO 2011 s 21,29 procent, hlas mu dalo 9 608 lidí. Na druhém místě by skončila ČSSD s 19,42 procent a třetí příčku by získali komunisté s 13,91 procent. Čtvrtou příčku získala TOP 09 s 12,71 procent.

18:47 - Podle místopředsedy ODS Tomáše Chalupy v nejbližších dnech zasedne výkonný výbor občanských demokratů a celé předsednictvo by mělo dát svoje funkce k dispozici. Chalupa očekává, že do konce roku se bude konat volební kongres, na kterém si ODS zvolí vedení nové. ODS podle Chalupy propadla všude, včetně tradiční bašty Prahy, kde skončil až čtvrtá.

Volební štáb KSČM – sledování volebních výsledků v sídle strany v ulici Politických vězňů v centru Prahy. 18:43 - Vzkaz voličů je jasný: změna je nutná. Změna politiky v naší zemi i její politické kultury. Tak vyhodnotil výkonný výbor KSČM výsledky sněmovních voleb. S tím, komunisté vycházejí vstříc ostatním s otevřenou náručí. A je na rozhodnutí případných partnerů, kdo do ní padne. Je třeba, aby politické strany spolu začaly jednat, zdůrazňují komunisté. A hodně nahlas dodávají: jednat bez toho, že by byl někdo předem vylučován – přičemž hovoří o požadavku na poměrné zastoupení v orgánech sněmovny. O další spolupráci je třeba jednat na základě programových průniků, jejichž hledání dostala ve straně na starost programová skupina vedená místopředsedou strany Jiřím Dolejšem. Předseda strany Vojtěch Filip má za to, že prezident republiky by měl iniciovat setkání všech parlamentních politických stran – očekává nicméně, že na jednání se s kolegy z jiných partají domluví již večer, kdy od osmé hodiny budou v České televizi debatovat o výsledcích voleb právě předsedové stran, které se dostaly do sněmovny. Do té doby prý vlastně ani nebude vědět, jestli ho někdo kontaktoval; je v jednom kole a nemá prý čas ani kontrolovat telefon. A má naspěch, aby vše projednal se svými nejbližšími spolupracovníky dřív, než bude pospíchat právě do televize – přičemž nepopírá, že jeho přáním by bylo mít více času. Vedení strany již ale stihlo propočítat, že volební výsledek vidí jako velký úspěch: proti minulým sněmovním volbám získali komunisté zhruba o 100 tisíc hlasů víc ave srovnání s krajskými volbami o 150 tisíc. Komunisté přitom děkují nejen voličům, kteří dali hlasy jim, ale všem, kteří k volbám vůbec přišli a nevzdali se svého práva.

18:40 - Na Kutnohorsku skončilo sčítání v 17:30. Zvítězila Česká strana sociálně demokratická. Celkem zde 25,19% hlasů. Druhé skončilo hnutí ANO 2011, které se svými 18,91% předstihlo Komunistickou stranu Čech a Moravy, která získala 17,05 %.

Mezi těmito velikány se ale našli i kusové hlasy pro malé strany. Romská demokratická strana získala celkem dvacet devět hlasů na okrese. Koruna Česká, tedy monarchistická strana dokonce osmdesát. Předstihli tak LEV 21, která si od občanů Kutnohorska vysloužil jen 24 hlasů a Aktiv nezávislých občanů, který nedosáhl ani na dvacítku a získal hlasů 18.

18:28 - Na tiskové konferenci Andreje Babiše je i tygr z cirkusu Jo-Joo, kterého nedávno křtil. Prý je Babiš tygrem v české politice, informuje redaktor našeho Deníku přímo z místa.

18:23 - Představitelé ODS se postupně podělují o svoje pocity s novináři. Uvolněně působí středočeský lídr Petr Bendl. Že ho v preferenčních hlasech přeskočil Adolf Beznoska? „To je v pořádku, pan Beznoska si to odpracoval," odmítal s úsměvem, že by pro něho druhé místo bylo důvodem k vyvození osobní zodpovědnosti. Marek Benda, desítka pražské kandidátky, kterého voliči podobně jako před třemi lety kroužkovali, ale ze čtvrtého místa se do sněmovny nakonec těsně nedostal, s klidem přijal skutečnost, že poprvé od roku 1990 opouští dolní komoru Parlamentu. „Budu se zřejmě věnovat advokacii," prozradil ke svým dalším plánům.

18:22 - Na Mladoboleslavsku zbývá sečíst už jen jeden okrsek, ale už teď je jasné, že v tomto okrese vyhrálo hnutí Ano, v těsném závěsu za ním je ČSSD, poté komunisté, TOP 09, ODS a Úsvit přímé demokracie. Tradiční bašta ODS se potvrdila alespoň v tom, že ODS v okrese získala 11,20 procent.

18:15 - Dopravní expert a někdejší poslanec Věcí veřejných Stanislav Huml posbíral od voličů ČSSD ve středních Čechách nejvíc preferenčních hlasů. Kandidoval přitom jako nestraník na dvanáctém místě. Podle průběžných výsledků předstihl volební jedničku středočeské kandidátky ČSSD, bývalého poslance Jana Hamáčka.

17:56 - Otázka pro Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska:

Dovedete si při novém rozložení sil v poslanecké sněmovně vstup TOP 09 do koaliční vlády?

Karel Schwarzenberg: První krok je na prezidentu Miloši Zemanovi. On pravděpodobně prosadí vládu, kterou bude sestavovat vítězná ČSSD. Pravděpodobná je koalice ČSSD a KSČ. Bez hnutí ANO se ovšem neobejde. My se nechceme ocitnout ve špatné společnosti.

Miroslav Kalousek: TOP 09 se spokojí s důstojnou opozicí, kde bude hájit ideály demokracie.

17:54 - V Hudlicích, kde kandidoval do Poslanecké sněmovny starosta Pavel Hubený (KSČM), zvítězila s přehledem levice. Nejvíce hlasů měla právě KSČM, za níž Pavel Hubený kandidoval. Navíc v obci získal 65 preferenčních hlasů, což představuje 41,13 procent.

17:45 - Výsledky voleb na Berounsku a Hořovicku kopírují celostátní trend. I dřívější bašty ODS, jakou byl Karlštejn, Zadní Třebaň, Beroun či Králův Dvůr, zde všude strana zaznamenala velký propad. Přesto jsou i nadále obce, kde své tradiční volice ODS neztrácí. Například v tradičně pravicové Hlásné Třebani se udržela na špici společně s hnutím ANO.

17:38 - Ve volebním štábu SPOZ panuje pohřební nálada. Neúspěšní kandidáti se pomalu , ale jistě rozcházejí. „V podstatě už není co bych řekl. Budeme muset hledat chyby u sebe, pak zvednout hlavu a jít dál," loučil se ministr vnitra v demisi Martin Pecina.  V této chvíli je sídlo volebního štábu  v Loretánské ulici již téměř poloprázdné.

17:16 - Po sečtení hlasů z 90 procent okrsků vedla ve sněmovních volbách ČSSD se ziskem 21 procent hlasů. Hnutí ANO 2011 bylo druhé téměř s 19 procenty, třetí KSČM měla na 15,4 procenta hlasů. Čtvrté místo patřilo TOP 09, její výsledek se přehoupl nad 11 procent. ODS se 7,4 procenta předstihla Úsvit se 7,1 procenta hlasů. Poslední ze stran, které se dostanou do dolní komory, je KDU-ČSL, jež měla asi 6,8 procenta hlasů.

16:52 - Úřadující předseda ODS Martin Kuba v prvním povolebním vystoupení přiznal otevřeně: „Je to drtivá porážka." ODS podle něho musí odejít do opozice. Volby interpretuje jako celkovou porážku pravice. ANO podle něho není pravicovou stranou, je to „velmi dobře udělaný marketingový produkt."

Lídr komunistů Vojtěch Filip sleduje výsledky voleb.16:50 - Náš výsledek je základem pro posilování pozice KSČM ve společnosti a její autority. To zopakoval předseda KSČM Vojtěch Filip do diktafonů novinářů i televizních kamer. Během čtvrthodiny oslovil přímým vstupem diváky hned dvou televizí; bezprostředně po skončení vstupu České televize se objevil na obrazovce Novy.  Komunisté do povolebních jednání chtějí podle Filipa vstoupit s tím, že míní jednat s každým, kdo se dostane do sněmovny. A Filip při pohledu na rozložení politických sil věří, že si politické strany uvědomí, že postoj „s někým se nemluví" již patří minulosti – a výroky, které padaly ve volební kampani, bude nutno překonat. Očekává, že se průniky volebních programů budou vytvářet jinak než dosud a také funkce ve sněmovně se začnou obsazovat podle volebního výsledku. Konkrétní taktiku chtějí špičky strany domlouvat na jednání výkonného výboru, svolaného na 17. hodinu. Předem ale vzkazují možným partnerům i oponentům: opomíjet někoho je velká chyba. To zní jako poselství zejména vůči Andreji Babišovi, který již předem vyloučil spolupráci s Babišem.  Levice podle Filipa nezískala tolik, kolik je její volební potenciál – a rovněž v narážce na Babiše předseda komunistů poznamenal, že je evidentní, jak se vedla kampaň a jak ji poznamenaly vložené peníze. „Lidé vnímají povrchní záležitosti a málo se zajímají o program," podotkl Filip.

16:48 - Rodina lídra ČSSD za berounský okres Richarda Dolejše netrpělivě očekávala výsledky voleb. ČSSD je s největší pravděpodobností vítěz voleb a je tedy velmi pravděpodobné, že Richard Dolejš obhájí svůj poslanecký post. „Abychom si ukrátili nervozitu, šla jsem s dcerami Janičkou a Nikolkou na procházku. Pak ale mířím za manželem do Lidového domu," svěřila se nám Olga Dolejšová, kterou jsme zastihli na procházce v ulicích Zdic.

16:37 - K obcím, kam přišlo tradičně nejvíce voličů, patří i tentokrát Zichovec na Kladensku. Tam dali lidé s převahou nejvíce hlasů ANO 2011 celkem 39,58 procent. Výsledky voleb na Kladensku najdete ZDE

16:26 - Po 16. hodině měla ANO 2011 na Benešovku 5 737 hlasů = 20,46 %; Česká str.sociálně demokrat. 5 726 hlasů = 20,42%; Komunistická str.Čech a Moravy 4 351 hlasů = 15,52 %; TOP 09 3 044  = 10,85%.

Andrej Babiš16:25 - Karel Schwarzenberg poblahopřál profesionální kampani hnutí ANO a jejímu lídrovi Andreji Babišovi. Vládnutí s ním si prý ale nedovede představit. TOP 09 prý rovněž nepodpoří menšinovou vládu ČSSD. "Vládu KSČM mě ani nenapadne podpořít," shrnul Schwarzenberg.

16:23 - Karel Schwarzenberg právě konstatoval, že pokles důvěry voličů očekával. Doplnil ale, že vzhledem k tomu, že ministři TOP 09 v minulé vládě činili ta nejméně populární opatření, je výsledek ještě poměrně dobrý.

16:20 - Od některých neuspěšných kandidátů TOP 09 za Prahu a střední Čechy do poslanecké sněmovny zaznívá, že pravděpodobně skončí s veřejnou aktivitou.

16:17 - Po sečtení zhruba pětasedmdesáti procent hlasů vede v okrese Mladá Boleslav hnutí Ano 2011 před ČSSD, i když náskok je těsný, počítá se na desítky hlasů. Třetí jsou zatím komunisté a čtvrtá TOP 09.

16:16 - Do volebního štábu SPOZ dorazil i Vratislav Mynář. Na dotazy, čemu přičítá fatální propad ve volebním klání odpověděl, že je to jako v hokeji. „Někdy se vyhrává, někdy prohrává. Musíme tuto situaci, která mě rozhodně netěší, brát tak jak je," odpověděl Mynář.

16:12 - Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek právě poznamenal, že výsledek, který naznačují předběžná čísla, se již zřejmě měnit nebude. "Něco takového jsem očekával," podotkl Kalousek s tím, že se strana pravděpodobně ocitne v opozici.

16:09 - Do sídla ODS právě dorazil úřadující šéf strany Martin Kuba. Ale na slovo byl skoupý: dotazujícím se novinářům neřekl nic a zmizel za dveřmi. „Jen fotografové," zahlásil mluvčí strany, když na pět minut vpustil dovnitř část novinářů. Byli jsme mezi nimi. Straničtí představitelé zatím moc výsledky komentovat nechtějí. Pražáci – alespoň to tak vypadá – drží pospolu: Miroslava Němcová sleduje výsledky spolu s Bohuslavem Svobodou a když na ně fotografové vpálí objektivy a blesky, působí optimisticky. Věří, že pokoří KDU-ČSL a Úsvit?

Tomáš Hudeček.16:08 - Ve volebním štábu TOP 09 v Michnově paláci na Kampě vládne rozpačitá nálada. Pražský primátor Tomáš Hudeček je ale v poměrně dobré náladě. V Praze TOP 09 vítězí. "Premiérem bude Babiš a dá to dohromady s TOP 09, ODS a KDU - ČSL a bude to v pořádku," zavtipkoval primátor.

16:00 - Obrovskou tlačenici fotografů a kameramanů přinesl 10 minut před 16. hodinou příchod předsedy strany KSČM Vojtěcha Filipa. Předseda strany se přivítal s kolegy – není ale pánem svého času. Chystá se vstup do volebního vysílání veřejnoprávní České televize. Bude Sobotka, Babiš – a potom my, zní nahlas press centrem. I to, kde a jak bude šéf komunistů stát, nyní řídí novináři. Posunuje si ho kameraman tak, jak potřebuje pro ideální záběr. Sobotkova slova zní nahlas sálem, ale Filip je snad ani nevnímá. Soustředí se na vlastní vstup a s redaktorkou probírá jeho podrobnosti. K televizi se otáčí až ve chvíli, kdy moderátor ze studia shrnuje aktuálně spočítané výsledky.

15:57 - Průběžné výsledky na Nymbursku přinesly změnu na prvním a druhém místě. Zatímco na začátku sčítání vedla na Nymbursku ČSSD, nyní má hnutí ANO 20011 nejvíce hlasů, celkem 21,21 procent, ČSSD se tak dostala na průběžné druhé místo. Má zatím 20,33 procent. Volební účast je podle průběžných výsledků 62,12 procenta.

15:57 - Ve volebním štábu ČSSD jsou jasně oddělené místnosti. Novináři mají horní prostor restaurace v levé části Lidového domu. Dolů mezi sociální demokraty je zatím nechtějí pustit. Před vstupem stojí vysoký muž v oranžové kravatě, který rozhoduje, kdo smí vstoupit. Spojovacím místem, kde se všichni můžou potkat tak zůstávají pouze toalety, kam mohou naštěstí všichni z obou táborů. Organizační tým ČSSD dovolí redaktorům pouze vytáhnout si některé straníky nahoru na ulici, aby s nimi udělali rozhovor. Jakmile jedna z příslušnic nechtěně vstoupí do prostoru novinářů, hned je od jedné z organizátorek usměrňována do vymezeného prostoru. Mezi novináři to hučí jako v úle, ať už česky nebo anglicky. Zbytek postává kolem velké obrazovky a sleduje volební studio v České televizi.

15:54 - Po sečtení hlasů z poloviny okrsků vedla ve sněmovních volbách nadále ČSSD zhruba s 22 procenty hlasů. Hnutí ANO bylo druhé s téměř 19 procenty, zisk třetí KSČM byl nad 16 procenty hlasů. Čtvrté místo dál patřilo TOP 09 s deseti procenty, následoval Úsvit se 7,4 procenta. Ve Sněmovně by byla taky ODS se sedmi procenty a KDU-ČSL s 6,8 procenta hlasů. Ostatní strany by potřebnou pětiprocentní hranici nepřekročily. Plyne to z údajů oficiálního volebního serveru.

15:53 - Pro sledování volebních výsledků připravili komunisté bohaté občerstvení. Nabídka studených mís je rozložena na stole v celé malé zasedací místnosti. Dokonce nechybí servírky starající se o obsluhu – studentky hotelové školy z Mariánských Lázní. Jedna z nich, Anežka Jarkovská, Deníku řekla, že jsou v Praze jen na skok: ráno přijely a večer se vracejí. „Na podobné akci na školu chodíme – na politické jsme ale poprvé," poznamenala Jarkovská. Na stolech také stojí mísy s jablky a ořechy (sice bez louskáčků, ale skořápka povolí i tlakem ruky). Nicméně – s konzumací se tady, zdá se, musí opatrně. S pitím by problém být neměl, ale v jídle je střídmost nejen ctností, ale zřejmě i zodpovědností. Alespoň to platí pro muže. Za dveřmi s nápisem Páni se totiž nacházejí jen tři mušle a umývadlo – kabinka ale žádná.  Jak to vypadá za vedlejšími dveřmi, reportér Deníku nezkoumal.

15:51 - V den zahájení voleb uspořádala místní skupina Československé anarchistické federace v Čáslavi protivolební happening s heslem „Kdyby volby mohly něco změnit, dávno by je zakázali." Ten se udál před volební místností u Základní školy v ulici Sadová. Členové federace zde vyzývali k bojkotu voleb a zapálili své volební lístky. Jejich bojkot ale nebyl nic moc platný. Občané k volbám šli. Zatím je sečteno z devíti okrsků na třech a účast je zatím těsně nad šedesáti procenty. Prozatím zde vede Česká strana sociálně demokratická, druhé je ANO 2011 a třetí Komunistická strana Čech a Moravy.

15:50 - V Mladé Boleslavi je sečteno zhruba 40 procent hlasů, a zatím se tady překvapivě o první místo dělí sociální demokracie s Hnutím Ano 2011. Voliči strany Andreje Babiše preferují v Boleslavi "svého" kandidáta, podnikatele Františka Petrtýla.

15:48 - V volebním štábu SPOZ v Loretánské ulici vládne zatím smutek. Před chvílí dorazil pražský lídr SPOZ, ministr dopravy v demisi, Zdeněk Žák. „Samozřejmě, že dosavadní výsledky voleb nejsou pro naši stranu zrovna uspokojivé. Věřím ale, že až se sečtou všechny hlasy ze všech obcí a měst, ještě se k nějakému výsledku dobereme," řekl Žák. Vzápětí usedl do vozu a okamžitě kamsi odcestoval s tím, že se do sídla SPOZ ještě během dne vrátí.

15:38 - K 15:30 byly v Kutné Hoře sečteny čtyři okrsky z 24. Zatím zde vede Česká strana sociálně demokrat., druhá je TOP 09, třetí ANO 2011, čtvrtá Komunistická strana Čech a Moravy.

15:36 - Po hodině a půl sečetla volební komise na pražském Střížkově všechny hlasy včetně preferenčních. Nejvíce preferenčních hlasů získal Jiří Dolejš (KSČM) a Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Volební nástěnka ve štábu ODS.15:32 - Na nástěnce ve volebním štábu ODS politickou konkurenci nešetří. Prohlédnout si tu lze lidovou i stranickou tvořivost se slogany jako: „Volím slivovici," „Tiež som býval agentom," „ÁNO, teba si kúpim," „Když 009 spí, musíme povolat M"… Vedle bohatého tabla je to jedna z mála věcí k vidění. Představitelé ODS jsou stále zabarikádovaní za dveřmi s výstražným „Nevstupovat!"

15:29 - Po sečtení hlasů ze čtvrtiny okrsků vedla ve sněmovních volbách stále ČSSD s 22 procenty hlasů. Hnutí ANO bylo druhé s téměř 19 procenty, KSČM byla těsně pod 17 procenty. Čtvrté místo dál patřilo TOP 09 s 9,4 procenta. Následovaly Úsvit se 7,5 procenta a KDU-ČSL a ODS zhruba se 6,7 procenta. Ostatní strany by potřebnou pětiprocentní hranici nepřekročily. Plyne to z údajů oficiálního volebního serveru. SPOZ se podle prognózy ČTK do Sněmovny pravděpodobně nedostane. Byli před ní Piráti, zelení i Svobodní.

15:20 - Přímo v Mladé Boleslavi byly dosud sečteny 4 okrsky z celkem 44, které ve městě automobilů jsou, a podle očekávání se zatím voliči drží pověsti pravicového města. Hodně voličů ODS preferenčním kroužkem dalo hlas Adolfu Beznoskovi, zdejšímu náměstkovi primátora.

15:18 - Mezi novináři se politici KSČM zatím objevují spíše sporadicky; občas se někteří včetně Jiřího Dolejše na chvíli usadí v čele stolu a povídají si s novináři. A také mezi sebou. Předseda strany Vojtěch Filip by se měl objevit kolem 16. hodiny. Pět minut po třetí dorazila lídryně pražské kandidátky Marta Semelová. „My tu máme zasedací pořádek?" udivilo ji, když na stole našla lísteček se svým jménem. Zelený, ne rudý. Také policisté mají označení v podobě kolíčku s beruškou – jejich kolíčky jsou ale bílé. Objevují se také další zástupci regionů – šéf středočeské kandidátky Stanislav Grospič se ale nedorazí. Přítomna je dvojka kandidátky Miloslava Vostrá. V aktuálním stavu sčítání hlasů zní hlavní otazník: bude to místo druhé, jak zde doufají všichni s bílými kolíčky, nebo z toho bude bronz?

15:15 - Ve volebním štábu TOP 09 v pražském Michnově paláci jsou téměř všichni nejvyšší představitelé strany. Předseda Karel Schwarzenberg, první místopředseda Miroslav Kalousek stejně jako místopředsedové Jaromír Drábek a Helena Langšádlová a pražský primátor Tomáš Hudeček se procházejí mezi novináři a společně pozorně sledují průběžné výsledky. Nikdo ze strany zatím nechce konečný výsledek odhadovat, jen upozorňují, že každý hlas se počítá. Podává se gyros, všudypřítomné jsou placky s Karlem Schwarzenbergem a lízátka s logem TOP 09.

15:13 - Po sečtení hlasů z desetiny okrsků vedla ve sněmovních volbách dál ČSSD s 22 procenty hlasů. Hnutí ANO bylo druhé s více než 18 procenty, KSČM byla těsně pod 18 procenty. Čtvrté místo dál patřilo TOP 09 s 8,8 procenta. Na páté místo se vyhoupl Úsvit s necelými osmi procenty, KDU-ČSL měla sedm procent a ODS šest. Ostatní strany by potřebnou pětiprocentní hranici nepřekročily. Před SPOZ s 1,9 procenta hlasů byli Piráti, zelení i Svobodní. Plyne to z údajů oficiálního volebního serveru.

15:09 - Jeviněves na Mělnicku, kde byla při posledních parlamentních volbách nejvyšší účast v regionu – přes jednaosmdesát procent, tentokrát jen mírně přesáhla 68 procent. Podle členky volební komise Barbory Walterové přišlo k volbám ze 174 zapsaných voličů 119. „Pouze jeden hlas byl neplatný," řekla členka komise. V Jeviněvsi podle ní vyhrálo ANO 2011, následované KSČM a ČSSD.

15:01 - K 15:00 mělo sečteno asi 20 menších obcí na Kutnohorsku. Vede Česká strana sociálně demokratická, buduje i hnutí Ano 2011. K patové situaci došlo v Petrovicích II, kde dostali nerozhodně 29,03% hlasů Česká strana sociálně demokratická a Komunistická strana Čech a Moravy.

Otevření uren a zahájení sčítání hlasů v benešovském Turistickém a informačním centru.15:00 - Po sečtení hlasů z pěti procent okrsků vedla ve sněmovních volbách ČSSD s 21,85 procenta před ANO s 18,09 procenta a KSČM s 18,08 procenta hlasů. Na čtvrtém místě byla TOP 09 s 8,9 procenta hlasů, za ní KDU-ČSL se 7,99 procenta, Úsvit se 7,63 procenta a ODS se 6,27 procenta hlasů. Ostatní strany by potřebnou pětiprocentní hranici nepřekročily. Před SPOZ s 1,83 procenta hlasů byli Piráti, zelení i Svobodní. Plyne to z údajů oficiálního volebního serveru.

14:58 - Dvanáct minut před třetí hodinou se v tiskovém středisku volebního štábu KSČM ozvala rána a řinčení skla. Rozbité okno! Vysypalo se sklo, u kterého právě nikdo nestál – ale ani neházel kameny. Je to ostatně vysoko; ve třetím patře. Útok na majetek strany udělala odložená kamera. Postavená na masivním stativu, jehož noha povolila – a technika spadla do okna právě tak, že kamera značky Sony zasáhla sklo, které se vysypalo. Jeden z členů televizních štábů ji z okna vyjmul, kameru sundal ze stativu a ten položil na zem. „Mě nefoť, moje to není," řekl zpravodaji Deníku. Kamera i stativ zůstaly odložené pod rozbitým oknem.

14:56 - Zatím je na Nymbursku zpracováno 10 volebních okrsků, podle průběžných výsledků zatím vede ANO 2011 s 27,15 procenta, druhé místo má zatím ČSSD s 23,14 procenta a třetí místo zatím získává KSČM se 13,92 procenta

14:55 - V dosud sečtených menších obcích na Mladoboleslavsku je solidní volební účast okolo sedmdesáti procent, ve většině z nich vítězí levicové strany.

14:53 - U vchodu do sídla ODS vyfasujete zelený pásek. „Snad to tak nedopadne," říká slečna v recepci Polygonu. Podle prvních čísel to tak nevypadá. Ale ani ODS zatím nemá důvod k radosti. Dorazili už Miroslava Němcová nebo Marek Benda. Ale jinak je tu spíš mrtvo. Novináři jsou proti politikům, kteří jsou ukrytí ve svých místnostech, ve velké přesile.

14:50 - Na Mladoboleslavsku byly zatím sečteny 4 okrsky - Kněžmost, Lhotky, Plužná a Lhotky.

14:41 - V pohotovosti osm televizních kamer, připravené fotoaparáty – a především velké očekávání. Tak to zatím vypadá v tiskovém středisku volebního štábu KSČM v centrále strany v ulici Politických vězňů v centru Prahy, kde vedle velkého transparentu s heslem „Práce a sociální jistoty – požadavky, které splníme" běží dvě televize s volebním vysíláním ČT 24. Více ZDE

14:38 - Na Kutnohorsku má jsou sečtené hlasy v obci Bludov. Volební účast tu přesáhla 83%. Většinu hlasů získala ČSSD.

14:35 - Nálada v Lidovém domě panuje ve výborném duchu. Předseda strany Bohuslav Sobotka právě sdělil, že si věří, že získají většinový počet hlasů tak, aby mohli sestavit vládu. Pokud by tvořili koaliční vládu, spojili by se s levicovými a středolevicovými stranami, ale nechtěl žádné konkrétně jmenovat. Ohledně hnutí ANO 2011 se vyjádřil jako o nečitelné straně, od které neví, co čekat. Jeho hlavním přáním je ale sestavit vládu podle jejich programových předvolebních slibů.

14:33 - Ve Středočeském kraji je sečteno 0,14 % hlasů.

14:23 - Neratovická ODS fandí svému členovi, místostarostovi města Tomáši Hrodkovi, který je na kandidátce na čtvrtém místě. Třicetiletý politik spolu s členy místní ODS tráví sobotní odpoledne sledováním předběžných výsledků a čekáním na finální výsledky v základně občanských demokratů v salonku kina společenského domu přímo v Neratovicích.

14:20 - kutnohorské hale BIOS už rozpečetili volební urnu. Z 840 voličů odvolilo 478. Členové komise byli spokojení, že tentokrát nikdo neodešel domů i s hlasem. V minulosti se prý stalo, že volič za plentou vložil hlasovací lístek do obálky a pak s ním odešel domů.

14:14 - Volební účast se podle informací od volebních komisařů z různých míst republiky pohybovala nejčastěji mezi 50 a 60 procenty. V některých pražských okrscích přesáhla 70 procent.

14:05 - K volebnímu štábu SPOZ již dorazil předseda strany Zdeněk Štengl a ministr práce a sociálních věcí František Koníček. Není jasné, zda dorazí i Miloš Zeman. Podle bulvárních informací se rozhodne až podle výsledků.

Volební štáb ANO 26. října v Praze.14:02 - Před luxusním Centrem pohybové medicíny na pražském Chodově, které sídlí vedle Agrofertu Andreje Babiše (ANO), je sláma a na ní nápis Ať už nám nevládnou balíci. Podporovatelé pomalu přicházejí. Vítají je hostesky.

14:00 Hlasování v předčasných volbách do Sněmovny ve 14:00 skončilo až na jeden z plzeňských okrsků. Lidé rozhodli o tom, zda i v dolní komoře získá většinu levice, a bude se tak moci ujmout vlády. Známo by to mělo být do večera, kdy má být známa drtivá většina výsledků.

CELÉ DOPOLEDNE JSME SLEDOVALI ZDE, VČEREJŠÍ DEN JSME MONITOROVALI ROVNĚŽ - ZDE.