Sociální demokraté získali 20 mandátů, komunisté (kteří v končícím volebním období dosud tiše podporovali jednobarevnou vládu ČSSD, ale nyní si zřejmě řeknou o výraznější podíl na moci), obsadí o jedno křeslo méně. Na pravici podle všeho zůstane role opozičníků – ODS získala 16 mandátů a TOP 09 a Starostové pro Středočeský kraj má 10 zastupitelů. Levice má v krajském zastupitelstvu jasnou převahu, podobně jako v končícím volebním období, naopak pravicoví politici potřebnou většinu dohromady nedají.Lze předpokládat, že v povolebních jednáních se bude intenzivně debatovat o jediné variantě: vytvoření oranžovo-rudé koalice ČSSD a KSČM. Komunisté se nejspíš změní z dosavadních podporovatelů jednobarevné vlády sociálních demokratů ve spoluvládce – s obsazením postů náměstků hejtmana i radních. A také s aktivním podílem na rozhodování i na odpovědnosti.

NE velké koalici

V úvahu by sice přicházely i jiné možnosti – například vytvoření velké koalice. Tudy ale cesta zřejmě nepovede. A nejen proto, že lídr občanských demokratů Raduan Nwelati už předem vyloučil možnost povolební spolupráce jak s KSČM, jak i s ČSSD. A oranžová růže po čtyřech letech tiché symbiózy s rudými třešničkami nemá důvod obracet se k dosavadním partnerům zády. Není přitom nutno hovořit o vděčnosti – stačí jen připomenout podobnost programů. Naopak zdejší modří a oranžoví jsou natolik rozdílní, že spolupráce ČSSD s ODS, známá odjinud, by ve středních Čechách nefungovala. Ne, tady nelze říkat „byla by obtížná". Nešlo by to. Prostě by to neklapalo, i kdyby byla dobrá vůle. A v případě takového sňatku z rozumu by bylo nutno předvídat brzký rozvod. Rozluku pro nepřekonatelný odpor. Tihle partneři jsou jako každý z jiné kultury. Když jeden říká čehý, druhý chce dozajista hot. A žádné hyjé by z takového svazku dozajista nevzešlo…

Co s dluhy a rozpočtem?

Právě ono „hyjé" – pořádně zabrat a táhnout – bude teď moc potřeba. Třeba při hledání řešení, jak si kraj poradí s osmimiliardovým zadlužením. Ale také s tím, jak sestavit rozpočet, aby bylo dost peněz na běžný provoz. To ale bude věc dohody vládců.

Jak na užší spolupráci s komunisty nahlíží lídr kandidátky ČSSD Josef Řihák, který se aktuálně jeví jako nejvážnější kandidát na post hejtmana? Nevidí v ní žádný problém. „Chceme jednat s každým, kdo se do zastupitelstva dostal," řekl Deníku nynější starosta Příbrami, kterého zjevně těší nejen úspěch vlastní strany, ale právě i komunistů. Z ústředí ČSSD už v sobotu vpodvečer ale zazněl do krajů jasný signál, jak si zmiňované jednání „s každým" vedení strany představuje. Předseda Bohuslav Sobotka kolegům v regionech radí, aby se velkým koalicím s ODS vyhýbali. Ke spolupráci s komunisty žádné výhrady nezformuloval.