Měly by se volby do pražského zastupitelstva sjednotit s krajskými volbami?

Komunální nebo krajskou politiku dle mého názoru trápí spousta jiných problémů a dysfunkcí, které by se měly řešit a neřeší. Možnost sladit termíny voleb v krajích a v Praze je v zásadě podružná. Zásadní přínos ani smysl v tom nevidím.

Je Praha město, nebo kraj?

Praha je a vždycky bude jednak municipalitou a jednak krajem. Podobně to funguje i v jiných evropských městech, například v Budapešti nebo Záhřebu. Je obvyklé, že v zemích velikostí srovnatelných s Českou republikou má hlavní město výjimečné postavení.

Jaké by byly důsledky sjednocení voleb?

Čistě teoreticky by to mělo vést k větší politizaci a k tomu, že jednotliví kandidáti budou hrát menší roli. K tomu by ale rozhodně nedošlo ani k žádným jiným zásadním posunům. Pokud chtějí politici hýbat s volebními systémy, měli by se spíše zasadit o to, aby se napravil zbytečně komplikovaný systém pro komunální volby. Pokud by volby do městských částí zůstaly v běžném termínu těch komunálních, mohlo by to mít politické důsledky v tom smyslu, že by byly na radnicích jiné koalice než na magistrátu. Například ČSSD a dalším větším stranám by se mohlo hodit i to, že by mohly v kampani v Praze prosadit i celonárodní témata, jako to dělají v krajích. Na druhou stranu Praha je natolik velká, že i volby do zastupitelstva jsou stejně zpolitizovaná celostátními tématy.

Proč se návrhy sjednotit volby opakovaně objevují?

Mohou v tom být politické kalkulace některých aktérů, například sociální demokracie nebo ANO. Ty by rády zmobilizovaly vlažnější voliče celostátními tématy, která budou spíše vytahovat v kampani před krajskými než komunálními volbami. Takže nemůžu vyloučit, že za podobnými nápady jsou takovéto kalkulace, ale upřímně si myslím, že ve výsledku by z toho strany získaly méně, než si třeba představují.

Mělo by to nějaké výhody?

V Praze se ustoupilo od dělení na volební odvody, protože už tu není dominantní strana, která by z toho mohla nějak těžit. Tendence na dělení na více obvodů, které zvýhodňuje velké strany, se ale může v budoucnu ještě objevit. Tento argument může být cestou, jak mohou politici sjednocení Prahy s kraji prodat. 

Čtěte také: Potřebujeme k něčemu kraje?