14:01 - Volební místnosti se uzavřely. Dění i nadále sledujeme ZDE.

13:59 - Komise na pražském Střížkově začíná sčítat počet zakřížkovaných voličů podle seznamu, začínají se rozdávat úkoly, co kdo bude dělat po zavření volební místnosti.

13:51 - V souvislosti z volbami nezaznamenala benešovská policie žádné incidenty. „Byl klid. Nemáme hlášené žádné narušení průběhu voleb," uvedl Miroslav Breburda, zástupce vedoucího územního odboru Benešov.

13:48 - Sociální demokracie jde do voleb s tím, že v nich vyhraje a do konce roku sestaví vládu. ČTK to sdělil předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, který chce povolební jednání s komunisty zahájit ještě dnes večer. Od 18:00 má v Lidovém domě zasednout grémium ČSSD, které se situací bude zabývat. Mohlo by vybrat vyjednávací tým.

13:45 - Do závěru voleb zbývá čtvrt hodiny a volební účast se opět zvyšuje. Na pražský Střížkov přichází desítky voličů – převážně rodiny s malými dětmi.

13:40 - Vysokou volební účast, určitě vyšší než při prezidentských volbách, odhadují členové volební komise v Červených Pečkách na Kolínsku. „Lidé přicházeli průběžně po oba dny," řekla členka volební komise Ludmila Semancová

13:36 - Obec Sudějov má padesát šest registrovaných voličů. Jeden si nechal vystavit voličský průkaz, takže teoreticky čekala místní komise na 55 občanů. Ukázalo se ale, že i chalupáři mají a využili nakonec možnost voličského průkazu a odvolili si v klidu v Sudějově.

Účast je vysoká, a podle odhadů dalece přesáhla 70%. „Máme tu vždy vysokou volební účast, obyvatelé toto nezanedbávají," řekla hospodářka obce Marie Najbertová

13:33 - Jeden z volebních zapisovatelů v Městci Králové na Nymbursku si vybavil neobvyklou situaci, která se stala při prezidentských volbách. To když do volební urny spadly jednomu z voličů omylem klíče a občanský průkaz. Nešikovný volič však musel počkat až do druhého dne, než si klíče s dokladem mohl na městském úřadě vyzvednout. Během voleb totiž nelze volební urnu odpečetit. Při současných volbách zatím k podobné události nedošlo

Tak se volilo ve Třtici13:31 - Ve volebních místnostech na Mladoboleslavsku je relativně klid, komise se pomalu chystají na sčítání. Výjimkou je obec Holé Vrchy: "My tady máme jednoho specialistu, který pravidelně chodí za tři minuty dvě, asi abychom opravdu pracovali do poslední chvilky," směje se zdejší komise. Jinak v malých obcích se prý snaží komise sečíst hlasy co nejrychleji hlavně kvůli tomu, aby nemusely čekat ve frontě na magistrátu v Mladé Boleslavi.

13:29 - Rataje nad Sázavou rozhodně volby neignorují. Volební komise odhaduje, že se tu zastavilo sedmdesát procent registrovaných voličů. Zatím poslední odešel ve 13:15 přesně. „Teď už máme klid a psychicky se připravujeme na sčítání, ale lidé stále chodí. Včera dokonce přicházeli skutečně až nadoraz těsně před dvaadvacátou hodinou," řekl předseda komise Slavoj Bureš. Podle jeho slov se objevilo na Městském úřadě v Ratajích i mnoho voličů, kteří odevzdávali hlas na voličský průkaz.

13:20 - Poměrně velkou volební účast hlásí komisaři z Chotilska. Naposledy spočítali hlasy před polednem, v té době přišlo odvolit 210 z 364 oprávněných voličů, z toho 15 na voličský průkaz. "Oproti prezidentským volbám mají lidé daleko větší zájem o volby," vypozorovala komisařka Pavla Moulíková. Starosta Jiří Šťástka ráno zkontroloval volební místnost a odjel do Prahy. V následujících dnech si prý snad trochu odpočine. "Chystáme se na výlet s dětmi," prozradil chotislký starosta.

13:19 - Volební komisaři v různých volebních místnostech v Kolíně se shodují, že sobota je účastí o hodně slabší, chodí volit spíše opozdilci, kteří to z nějakého důvodu nestihli. A teď chvilku před zavřením volebních místností to platí dvojnásob.

13:15 - V Bratčicích na Kutnohorsku se pomalu začínají připravovat na počítání, ale pozornost neupadá. Lidé stále chodí volit. Zatím jich přišlo cca 205 což je 61%.

Ve Starkoči mají dnes klidnější den. Podle předsedkyně volební komise Magdy Jiskrové je volební účast jistě přes 50%. „Poslední volič zatím přišel před půl hodinou, tak se dá počítat, že ještě někdo na poslední chvíli přijde," řekla předsedkyně starkočské komise.

Vlkaneč má 310 registrovaných voličů. Do tohoto okamžiku jich odvolilo 190. „Poslední odešel někdy kolem třinácté hodiny. Někdo možná ještě přijde, ale už se bude jednat o jednoho dva lidi," odhadla předsedkyně Vlkanečské komise Jana Zelená.

13:03 - V Bílém Podolí na Kutnohorsku mají přesně 50% účast. Včera přišlo volit 90 lidí, dnes 60.

12:53 - Volební místnosti na Kolínsku stále navštěvují voliči. Například v Radimi se komisaři shodují, že nejvíce voličů přišlo v pátek ihned po druhé hodině. "Dost voličů však přišlo i po deváté večer," prozradila Eliška Jirková, jedna z členek komise. Dnes chodí lidé od rána a stále je co dělat. Lidé o volby mají zájem.

Obdobně jsou na tom i sousední Plaňany. Voliči stále chodí.

Přímo v Kolíně na okrsku č.1, jehož volební komise sídlí v 5. základní škole, je volební účast také hojná. Také sem chodili voliči ihned od začátku.

Volební komisaři se pomalu chystají na sčítání hlasů.

12:51 - V Rakovníku činí průměrná volební účast ke 12 hodině 54,8 procent. Jen pro srovnání – v 10 hodin byla 47 procent.

12:50 - I maminka těsně před porodem se rozhodla odevzdat svůj hlas, a to v benešovské nemocnici.

12:29 - Krátce po poledni odvolil v Rakovníku senátor za ČSSD a náměstek hejtmana Středočeského kraje Marcel Chládek. Ten řekl, že i on využil možnost kroužkování. Přál by si, aby jeho strana získala alespoň 25 procent hlasů.

12:25 - Naprostý klid. Tak se sněmovní volby jeví z pohledu pražských strážníků, z jejichž řad na veřejný pořádek u 160 volebních místností v hlavním městě dohlíží po oba volební dny téměř 350 uniforem. A zatím mohou hlásit: nestalo se nic neobvyklého. To, že jejich zákroku nebylo zapotřebí, Deníku v sobotu v pravé poledne potvrdila Milena Bližňáková z centrály městské policie. „Nemám žádné informace, že by kdekoli nebylo něco v pořádku," konstatovala dvě hodiny před uzavřením volebních místností.

12:20 - Podle předběžných údajů z vybraných volebních okrsků přišlo do dnešní 11. hodiny v Mladé Boleslavi odevzdat svůj hlas téměř 50 procent voličů.

12:15 - Komisaři z Hvožďan na Příbramsku byli dopoledne s přenosnou urnou za voliči v domě s chráněnými byty a tradičně v Pozdyni u kapličky.

Ilustrační foto12:14 - Volební účast na většině míst České republiky se dopoledne podle informací od volebních komisařů pohybovala mírně nad 50 procenty, někde je ale výrazně slabší. Lidí dnes chodí už méně než v pátek, kdy přišly o složení nové Sněmovny rozhodnout zhruba dvě pětiny voličů. Více ZDE

12:11 - Lehce zmatení jsou voliči, kteří pravidelně volí na nymburském sídlišti v Základní škole Letců RAF. Volební místnosti nejsou v obvyklých prostorách, kam místo družin přesídlila mateřská škola. Volí se v učebnách pro druhý stupeň. Jedna z mladých voliček se tak dostala do třídy, kterou si pamatuje ještě z nedávné docházky na základní školu. "Na stěně ve třídě stále visí můj obrázek mimozemšťana. Všechno se mi při pohledu na něj opět vrátilo," řekla mladá volička. V jednom z místních okrsků mají v tuto chvíli volební účast 45 procent, ale lidé stále chodí. "Doufáme, že se dostaneme alespoň k padesáti procentům. Účast je nižší než při prezidentských i předcházejících parlamentních volbách," uvedla předsedkyně volební komise.

12:08 - Čtvrtý volební okrsek Benešova (který je v Centru primární prevence závislostí Magdaléna o.p.s.) má 685 voličů, do 12 hodin jich přišlo odvolit 381.

12:06 - V Jeviněvsi na Mělnicku, kde byla při minulých parlamentních volbách nejvyšší volební účast v regionu – přes 81 procent, dosáhla patnáct minut před polednem volební účast osmapadesáti procent. Podle odhadu předsedkyně volební komise Marie Zelené bude ale mnohem vyšší: „Čekáme ještě další voliče, kteří už hlásili, že přijdou po poledni, možná až na poslední chvíli." V obci je 174 zapsaných voličů, další dva si vyzvedli voličské průkazy a volí jinde. Zatím odvolili 104 lidé.

Jediný kandidát do parlamentních voleb na Mělnicku, který obhajuje svůj poslanecký mandát, kralupský starosta Petr Holeček, zatím vůbec nestíhá sledovat předběžné výsledky voleb. „Nemám na to čas, do našeho správního obvodu patří osmnáct obcí, objíždím komise a kontroluji, zda je vše v pořádku," řekl starosta krátce před polednem. V té době byla podle něho na Kralupsku volební účast v průměru kolem čtyřiceti procent.

12:04 - Podle policejní mluvčí Petry Potočné zatím v souvislosti s volbami nemuseli policisté na Nymbursku nijak zasahovat. "V tuto dobu registrujeme pouze dopravní nehodu v Křinci, která je bez zranění. Ani včera, a zatím ani dnes jsme kvůli volbám nemuseli nikde zasahovat," uvedla Potočná.

Největší nápor zaznamenaly volební komise v Křečovicích a Nahorubech v pátek navečer. V sobotu kolem 10. hodiny byl zájem menší.12:03V sousedních Nahorubech byla největší tlačenice v bývalé základní škole, kde sídlí pošta a je společenská místnost, v pátek navečer.  „U nás volila řada občanů na voličský průkaz, kteří jsou zapsaní na zvláštním seznamu. Teď se účast pohybuje přes 50 procent," uvedl člen nahorubské volební komise.

Mezi ně patřily i jeptišky z kláštera v Poličanech, z nichž část nemá v obci trvalé bydliště. K volební místnosti je přivezl autobus. „Všechny doklady měly v pořádku, žádný problém s průkazy nebyl," potvrdila komise.

12:02 - V katastru obce Křečovice jsou čtyři volební okrsky. Křečovice, Velběhy, Hořetice a Nahoruby. Už v sobotu dopoledne tu překročila účast voličů 50 procent.

V samotných Křečovicích  hlasovalo  do sobotní 10. hodiny dopolední už 297 voličů. „Hodně z nich, kteří k nám jezdí na chalupy a chaty, volilo na volební průkaz," poznamenala členka volební komise z obce proslavené kultovním filmem Vesničko má středisková.

Jednou z nových voliček byla i maminka Eva se synem Michalem na ruce, která se do obce přistěhovala nedávno. Kmenových voličů eviduje křečovický okrsek přes 400.

12:00 - 15. volební okrsek Benešova na Červených Vršcích má 707 voličů. V poledne mělo odvoleno přes 450 lidí.

12:00 - „K volbám nechodíme už několik let," svěřila se nám se svým postojem k volbám Dana Páchová z Berounska. A ihned dodala: „Volby podle mě stejně nic nerozhodnou. Ať je tam Petr nebo Pavel, odskáčeme to vždycky jen my dole a panáčkové nahoře se na úkor nás, obyčejných lidí, nakapsujou. Nevěřím ani novým stranám. Všem jde totiž o jedno, o peníze," dodala s roztrpčením. V tomto případě ale nelze říct, že kdo nic nedělá, nic nezkazí. Takže pokud jste také ještě k volbám nevyrazili, máte ještě dvě hodiny čas. Nenechte za sebe rozhodovat druhé.

11:51 - Jaká je volební účast na Kutnohorsku? Petrovice 1 hlásí 50% účast, Křesetice 48%, doufají ale, že dosáhnou 50% a Štipoklasy pak hlásí volební účast 60%. Lidé se o volbách baví i během oběda v restauracích.

11:48 - V Peceradech, které jsou 9. okrskem Týnce nad Sázavou odvolilo z 290 voličů více než 160. Ve 4. volebním okrsku Týnce nad Sázavou pak odvolilo 55% z 691 voličů.

11:37- Celé rodiny ve svátečním vyrážejí s obálkami na Obecní úřad v Dolních Hbitech. Zatím jenom tady odvolilo od pátku 160 z 253 oprávněných voličů. "Po obědě přijdou ještě další rodiny, stačí čtyřicet lidí a už jsme na osmdesáti procentech," usmívá se starosta Jan Michálek a chválí disciplinovanost obyvatel, která se v obci prokazuje při každých volbách. "Většinou překračujeme ve volební účasti celorepublikový průměr," dodává starosta.

11:34 - Členové volební komise vytahují sendviče, někteří se pomalu odebírají na oběd. Nejvíce voličů chodilo mezi devátou až půl jedenáctou, nyní v době oběda je klid. Mezi voliči na pražském Střížkově přicházelo hodně lidí ve sportovním – cyklisté nebo s batohy. Po odvolení odjíždějí díky hezkému počasí  na výlety po Praze, někteří jedou na prodloužený víkend pryč z města.

11:25 - Také pohodový Vysoký Chlumec u Sedlčan je kvůli volbám na nohou od samého rána. Zatím spočítali 53procentní účast. "Překvapila mě vysoká účast seniorů. Říkaly mi ženské z komise, že seniorky, které třeba nebyly u voleb třikrát, tentokrát přišly. To jsem se divil a jsem zvědavý, jak s výsledky zahýbají," oplývá humorem starosta František Chlasták.

11:19 - Ve volebních místnostech v Praze na Zličíně si komise jen tak neodpočinou. Lidé (a často rodiny s dětmi) pořád ještě chodí v hojném počtu.

11:16 - Přenosná volební urna se uplatní i na dohled od volební místnosti. Doslova jen pár metrů od ní. Ukázalo se to pět minut před jedenáctou hodinou v Základní škole U Krčského lesa v Praze 4, kde jsou volební místnosti pro krčské sídliště. Jednu z voliček, seniorku, přivezla dcera na vozíčku – a v cestě k urnám stálo schodiště. Na místě se sice našlo dost rukou ochotných pomoci (v té chvíli zrovna začalo přicházet tolik voličů, že chvílemi bylo třeba čekat, než se uvolní místo za plentou), ale tyhle nabídky dcera odmítla. „Děkuji; já pro ně dojdu," vysvětlovala, že v tomto případě je rozumnější, když se po schodišti nebude stěhovat volička, ale zástupci volební komise přemístí urnu.

11:10 - Recesisté v Nymburce polepili popelnici v Komenského ulici před Janovou dílnou. Nápis vyzývá především levicové voliče, aby svůj hlas odevzdali do této nádoby. Jaká je volební účast na tomto místě, se nám však nepodařilo zjistit…  

Recesisté v Nymburce polepili popelnici v Komenského ulici před Janovou dílnou. Nápis vyzývá především levicové voliče, aby svůj hlas odevzdali do této nádoby. Jaká je však volební účast na tomto místě, se nám nepodařilo zjistit…

11:08 - V obci Plazy na Mladoboleslavsku je prý zájem o volby menší než při volbě prezidenta. Mají tu přes 300 voličů, ale už tu bylo šest lidí s voličským průkazem.

11:05 - Vedle vítězství kladenských hokejistů byly volby hlavním tématem v kladenských hostincích. Lidé už pomyslně sestavovali novou Sněmovnu a vášnivě debatovali, co volby přinesou.

11:01 - Mladou maminku, studentku a spolupracovnici Příbramského deníku Dagmar Čerňanskou z Bukové u Příbrami v pátek od voleb neodradily ani zdravotní potíže. "Celá naše společnost si neustále stěžuje na to, že nemáme možnost ovlivňovat věci kolem nás a jsme nuceni je přijímat jen podle toho, jak jiní nad námi rozhodují. Protože volby jsou právě tím okamžikem, kdy můžeme s nespokojeností bojovat, vyrazila jsem včera i přes bolesti břicha k volební urně. Nemůžeme neustále jen sedět a rozčilovat se nad nepřízní osudu. Pokud máme ve vlastních rukách otěže, musíme za ně zatáhnout, i když nás sem tam něco bolí a trápí," míní Dagmar.

11:00 - Dobrý skutek udělal před volební místností 14. Základní školy v Kladně Petr Studený. Starší volička před ním vytrousila 1000 korun, on jako bývalý skaut neváhal a peníze jí vrátil.

10:56 - Na to, že spousta lidí v Dolních Hbitech před volbami tvrdila, že k volbám nepůjde, není účast podle úřednice tak špatná. "V pátek chodilo hodně lidí, kdo chtěl, tak se zařídil. Vydali jsme i dost voličských průkazů," říká úřednice. Zatím ale žádná čísla dolnohbitští neposkytli, zřejmě hlasy sečtou až po skončení voleb.

Ilustrační foto.10:54 - Co se stane ve chvíli, kdy se ve 14 hodin uzavřou volební místnosti? „Rozpečetí se volební urny a volební komise začnou sčítat," uvedl šéf správního odboru v Berouně Kamil Choc. Poté, kdy je komise hotová, míří s výsledky voleb na úřad s rozšířenou působností, na Berounsku je to právě Městský úřad Beroun. Jednou z prvních obcí, která má většinou nejdříve vše spočítané a odevzdané, je obec Korno. Je zároveň jednou z nejmenších obcí, takže má i malý počet voličů. Uvidí se, zda si v berounském regionu prvenství udrží i letos.

10:51 - V nymburských volebních okrscích č.4 a 14, které mají volební místnosti na Základní škole Jana Amose Komenského si dnešní účast voličů pochvalují. "Lidé chodí zpravidla na nákupy a tak se tady staví třeba i celá rodina. Účast máme kolem 55 procent," uvedla předsedkyně volební komise. Členové komisí už se pomalu začínají těšit na oběd, který mají zajištěný, stejně jako včerejší večeři, v bufetu v Obecním domě (Kokosu).

10:42 - S blížícím se koncem voleb se členové komisí začínají psychicky připravovat na sčítání. Každý z nich doufá, že budou brzy hotoví. „Rozhodně to bude složitější, než při prezidentských volbách. Tam to bylo jasné, jedna kandidátka, jeden hlas. Tohle je ale náročnější, lidé kroužkují, je také mnohem více kandidátek než během prezidentských voleb. Něco podobného nás čeká příští rok, kdy budou volby do obecních zastupitelstev," svěřili se členové volební komise ve Zdicích.

10:40 - Průběžné sečtení hlasů provedli v Rožmitále. Tam byla v 10 hodin volební účast jen 49,7 procenta.

10:39 - Ve volebním okrsku č. 2 na nymburském gymnáziu volili účastníci sjezdu esperantistů. "Přišlo jich 22 s voličskými průkazy. Byli například z Českých Budějovic nebo Mostu. Nejstaršímu voliči je 87 let," uvedla předsedkyně volební komise. V tomto okrsku mají nyní volební účast 54 procent, v sousedním okrsku č. 1 odvolilo 52 procent oprávněných voličů.

10:30 - Šéf správního odboru Městského úřadu v Berouně Kamil Choc dohlíží na plynulý průběh voleb na celém Berounsku. „Máme to už za ty roky nacvičené, nikde nebyl žádný zádrhel," konstatoval s uspokojením Kamil Choc.

Pracovníci správního odboru včera i dnes navštěvují namátkově jednotlivé volební okrsky a kontrolují, zda jsou splněny všechny náležitosti. „Dohlížíme například na to, zda je volební místnost správně označena, zda jsou ve volební místnosti umístěny všechny potřebné informace pro voliče a podobně. Zatím jsme zkontrolovali všechny berounské okrsky a dále Králův Dvůr, Nový Jáchymov, Otročiněves, Hudlice a jsme i nadále v terénu," dodal Kamil Choc.

10:23 - Zajímavé porovnání nabídlo v sobotu kolem desáté srovnání pražského volebního a dopravního zpravodajství. Zatímco volební místnosti hlásí podstatně skrovnější zájem voličů oproti pátečnímu odpoledni a večeru, na výjezdech z metropole je hustý provoz. V praxi – a někde i v kolonách, jako třeba na příjezdech k dálnici D1 i na některých přivaděčích k Pražskému okruhu – se tak potvrzují předpoklady, že spousta lidí se snažila odvolit již v závěru pracovního týdne; před odjezdem na prodloužený víkend.

10:15 - Volební komise v Dolních Stakorách na Mladoboleslavsku právě dostala od jednoho z voličů hrnec teplé polévky. Odvolilo tu už 57 procent lidí.

10:10 - V Králově Dvoře v sobotu kolem 10. hodiny odhadovali, že zatím přišlo zhruba 40 procent voličů. „Při prezidentských volbách byla účast určitě větší," shodují se volební komisaři. Jinak průběh voleb je prý zatím klidný. „Chodí lidé napříč všemi generacemi. Možná o trochu víc starší lidé, ale není to nijak razantní rozdíl," dodávají zástupci volební komise v Králově Dvoře.

9:48 - Ve volební místnosti v pečovatelském domě v Příbrami se od otevření volební místnosti dveře netrhnou. Volit chodí mladí i starší. Podle redaktorky Deníku, která je na místě, je vidět, že lidé chtějí odhlasovat co nejdříve a vyrazit na prodloužený víkend.

9:32 - Mnoho členů volební komise na pražském Střížkově nemělo první hodinu jediného voliče. Dlouhou chvíli si tak krátí slovním fotbalem. Po deváté hodině začínají voliči chodit, ale v daleko menší míře než včera.

9:26 - Volební účast v městské části Praha 6 je za první den voleb 50 %. Při sněmovních volbách v květnu 2010 bylo podle ČSÚ v městské části Praha 6 odevzdáno 55 222 platných hlasů a zaznamenána jedna z nejvyšších volebních účastí v metropoli 73,18 %

9:15 - Lídři zůstávají klidní, těší se na spánek. Více čtěte ZDE.

8:58 - Jak se volilo první den v Praze? Fotogalerii si můžete prohlédnout ZDE

8:30 - Několik nedočkavých voličů čekalo před volební místností v centru Mladé Boleslavi už před osmou hodinou.

8:10 - Volební místnosti jsou už deset minut otevřené, komisaři snídají. Na Střížkově měla komise první dva voliče, kteří přišli přesně v osm hodin, od té doby je klid.

8:00 - V českých a moravských městech a obcích se po noční přestávce znovu otevřely volební místnosti. Nové poslance si dnes budou moci vybrat ti ze zhruba tří pětin voličů, kteří to nestihli v pátek. Mají na to nadcházejících šest hodin.

Poslední voliči tak budou moci učinit těsně před 14:00, kdy možnost hlasovat podle zákona skončí. Než členové okrskové komise volební místnost uzavřou, musejí však umožnit hlasování všem voličům, kteří jsou ve volební místnosti nebo před ní. Teprve poté prohlásí předseda okrskové komise hlasování za ukončené.

Ilustrační foto.7:47 - Preferenční hlasy posilují možnost voličů vybrat si na stranické kandidátce lidi, které osobně znáte, věříte jim, nezklamali vás a jsou vám sympatičtí. Kroužkování z recese nebo vzteku se nevyplácí, poslancem se pak může stát i outsider, který nesplní vaše očekávání. Návod, jak kroužkovat, najdete ZDE

První volební den přišly odevzdat hlasovací lístky podle odhadů přibližně dvě pětiny voličů, zbývající mají možnost v sobotu od 08:00 do 14:00

O přízeň voličů v letošních volbách usiluje rekordní počet 5899 kandidátů, které nominovalo 23 volebních stran a hnutí. Zvoleno ale může být jen 200 z nich, takže na jedno poslanecké křeslo připadá zhruba 30 uchazečů.

Kompletní kandidátky všech stran ve Středočeském kraji najdete ZDE, kompletní kandidátky všech stran v Praze najdete ZDE.

CELÝ VČEREJŠÍ DEN JSME SLEDOVALI ZDE