Podle některých poboček organizace byl před dvěma lety sněm, který zvolil nynější předsednictvo, svolán v rozporu se stanovami, a navíc nebyl usnášeníschopný. Pětice členů konfederace se proto rozhodla obrátit na městský soud, který loni v listopadu potvrdil oprávněnost jejich námitek. „(Toto jednání) vzbuzuje dojem, že svolavatelé sněmu neměli zájem o dodržení zákona, ale na tom, aby se sněm konal za každou cenu," citoval server z rozhodnutí soudu.

Miloš Zeman a Karel Srp starší. Ilustrační foto.
Nejmenování Srpa podpořila Konfederace politických vězňů

Rozsudek je zatím nepravomocný

Pražský městský soud rozhodl o neplatnosti sněmu, a tedy i volby nového vedení. Rozsudek je ale zatím nepravomocný, protože se vedení konfederace proti rozhodnutí odvolalo. V kauze proto bude letos na podzim rozhodovat Vrchní soud v Praze. Předsednictvo konfederace se k situaci podle Aktuálně.cz nevyjádřilo.

Dana Němcová, mluvčí Charty 77, byla 25. dubna v Praze představena jako laureátka letošní Ceny Arnošta Lustiga. Na snímku s Jiřím Stránským.
Dana Němcová: Solidarita s druhými nám dnes hodně chybí

Konfederace sdružuje lidi, kteří byli za komunistického režimu v Československu z politických důvodů vězněni, nebo donuceni k emigraci.