V pořadí už sedmá strážní rota v počtu téměř 170 vojáků měla na starosti ochranu bagrámské letecké základny. Jejím úkolem bylo vyjíždět na hlídky do okolí základny, kontrolovat místa, odkud v minulosti povstalci stříleli rakety, nebo získávat informace od místního obyvatelstva. „Samozřejmě dochází i ke kontaktu s protivníkem, za což bylo několik vojáků oceněno," řekl novinářům zástupce náčelníka generálního štábu Petr Mikulenka.

Příznivci historické techniky si v Praze 28. dubna každoroční jízdou amerických historických vojenských vozidel s názvem Convoy of Liberty připomněli konec 2. sv. války. Z
Prahou projel konvoj amerických historických vozidel. Připomněl konec války

Nepřítel zaútočil v noci

Incident s povstalci z Talibanu musela řešit během půlročního pobytu v Afghánistánu 7. strážní četa, které velel poručík Karel B. Nepřítel na jeho hlídku zaútočil v noci. „Nemohu popisovat detaily, ale nepřítel si na nás počkal a útočnými puškami nás nastřelil," poznamenal. Nikdo z českých vojáků nebyl při útoku zraněn. Podle zúčastněných vojáků povstalci pálili z ručních zbraní ze vzdálenosti několika set metrů a jejich střelba byla poměrně nepřesná.

Při druhém útoku byl Taliban úspěšnější. Pod jedním z projíždějících vozidel české hlídky útočník odpálil improvizované výbušné zařízení. „Nedošlo k žádnému zranění, dopadlo to velmi dobře. Vojáci byli sice převezeni do nemocnice, po krátké kontrole bylo ale zjištěno, že jsou naprosto v pořádku, a pokračovali jsme v plnění úkolu dál," popsal útok poručík Jakub A. Sám jel v jiném vozidle hlídky.

Slavnostní přísaha vojáků Armády České republiky.
Zpřesnění zákona o vojácích je ve Sněmovně před schvalováním

Dodržení předpisů se vyplatilo

Výbuch zvedl mračno prachu. Vozidlo bylo při něm poničeno a čeští vojáci proto museli na pomoc přivolat vyprošťovací oddíl. Do té doby museli zabezpečit místo útoku, protože nevěděli, jestli na ně nepřítel opět nezaútočí. Jakub A. novinářům řekl, že výbuch neprošel pancéřováním stroje, jeden z vojáků si proto jen pohmoždil záda při dopadu obrněnce na zem. Zdůraznil, že zranění zabránilo také dodržení předpisů českými vojáky. V minulosti při podobných útocích často docházelo k vážným zraněním vojáků, kteří nebyli připoutáni nebo neměli ve voze řádně připevněny zbraně a další zařízení.

Čeští vojáci museli také se spojenci čelit raketovým útokům na základnu. Jakub A. misi i přes incidenty označil za spíše klidnější. Podle Mikulenky není bojová aktivita Talibanu během zimy tak intenzivní jako na jaře nebo v létě, protože jsou staženi v horách. „Situace je ale jako na vážkách," poznamenal. Dodal, že v pohledu celého roku není bezpečnostní situace ani horší, ani lepší.