V samotné Vltavě je voda čistá do té chvíle, než se setká se Sázavou, a poté ještě s Berounkou. Oba toky vodu kalí a někdy i zbarví, zejména po silných deštích. "Přesto kvalita vody ve Vltavě protékající Prahou není špatná, pitná samozřejmě není," řekl mluvčí povodí Vltavy Hugo Roldán.

Kvalita vody v Praze. Infografika.Zdroj: Redakce

Zároveň však zdůraznil, že koupání v řece určitě nedoporučuje. "Obecně lze říci, že koupání není vhodné zejména pod městskými aglomeracemi, kde se mohou ve zvýšeném množství vyskytovat látky pocházející z čištění odpadních vod, a tím i bakteriální znečištění. Proto nelze koupání zejména v dolních tocích řek doporučit," vysvětlil Roldán.

Stromy republiky - Vysočany. Lípa srdčitá, která se nachází před anglickým gymnáziem, byla zasazena žáky vysočanské školy za účasti představitelů vysočanské radnice. Stalo se tak 27. října 1928.
Zeleň Prahu ochlazuje a zadržuje vodu, části z ní hrozí zastavění

Špatná voda v potocích

Řeku znečišťují také potoky, jak pražské, tak i ty, jež se do ní vlévají severně nad metropolí. Roldán zmínil, že dlouhodobě špatná kvalita vody je v Únětickém, Zákolanském a Bakovském potoce. Podle magistrátního webu je velmi silně znečištěných i devět pražských potoků - například Botič, Motolský, Běchovický či Cholupický.

Pracovníci úřadu průběžně kontrolují jakost vody na 38 místech. Nejlepší hodnocení, tedy znečištěná voda, má Lhotecký potok a také Rokytka po přítok Běchovického potoka. Přesto není výjimkou, že se například cyklisté během výletu ovlaží v Rokytce, nebo v ní brouzdají děti a stavějí si hráze.

Prahou se v noci prohnaly silné bouřky. Déšť rozvodnil potoky.
Prahu tentokrát zasáhly bouřky v noci. Déšť rozvodnil dva potoky

Příliš chladná řeka

Ani koupeli přímo ve Vltavě se mnozí nebrání. Svou zkušenost s tím mají i v podolských Žlutých lázních, přestože areál už dnes neslouží jako koupaliště, ale spíše jako sportoviště. "Velmi záleží na aktuálním počasí, čím je větší teplo, tím víc lidí se koupe. Podle rozborů vody, které jsme si před několika lety nechali udělat, není voda špatná, nicméně je samozřejmě studená mezi 16 a 20 stupni," prozradila mluvčí areálu Hana Tietze. Zmínila, že výhodou řeky je, že se v ní nevyskytují sinice.

Horší voda je na Džbánu i Šeberáku

Odebírání vzorků vody. Ilustrační foto.
Za znečištěnou vodu v Praze 6 tresty nepadnou. Soud stíhání dvou lidí zastavil

Potíže s čistotou vody už mají některá venkovní koupaliště. Na Džbánu je voda zakalená, sinice se vyskytly na Šeberáku. "Jakost vody je tu hodnocena ukazatelem 3. Ve výsledcích se objevilo překročení I. stupně v ukazateli sinice a III. stupně v ukazateli chlorofyl. Důsledkem toho došlo i ke snížení průhlednosti pod jeden metr, což může ztížit například záchranu tonoucího," komentoval výsledky měření mluvčí pražské hygieny Zbyněk Boublík.

Po koupeli v Šeberáku mohou mít citliví lidé, děti a těhotné ženy podle Boublíka zdravotní problémy, například vyrážku. Hygienici lidem doporučují se po každém vykoupání v přírodě důkladně osprchovat pitnou vodou. Kvalitu vody v přírodních koupalištích sledují pravidelně po celou sezonu. Letos provedli první odběry v polovině května a další na jeho konci. Aktualizované výsledky lze najít na webu www.hygpraha.cz.

Koupaliště Šeberák. Ilustrační foto.
Koupaliště přivítala první návštěvníky. Šeberák ještě čeká na rozbor vody