Šest vnitrobloků na sídlištích Lužiny, Stodůlky a Nové Butovice změní podobu.

V pondělítotiž začal velký projekt revitalizace sídlištních vnitrobloků, na který městská část získá 38,6 milionu korun z fondů Evropské unie, konkrétně z operačního programu Praha – Konkurenceschopnost. Projekt potrvá až do poloviny roku 2010. Podle záměrů radnice budou především odstraněny nevzhledné betonové výtvory z minulých dob, upravena nebo nově vybudována dětská hřiště a sportoviště, vyměněny lavičky i koše.

Obavy z parkových úprav

Zejména jsou ale v plánu parkové úpravy. A to je právě to, co se příliš nelíbí zdejším lidem ani občanským sdružením. „Revitalizace je rozhodně dobrá, ale jako vše, je opět nedotažená do konce,“ řekl Petr Kučera s občanského sdružení Motolský ordovik.

V první fázi má totiž zmizet 54 stromů a mnoho keřů, které nezapadají do moderní koncepce sídliště. S tím občanské sdružení nesouhlasí.

Kolik je vlastně stromům?

Kácet se začne ve vnitroblocích Bellušova – Neústupného, Amforová – Brdičkova a Heranova – Kálikova. Následovat budou vnitrobloky V Hůrkách, Bronzová a Chalabalova.

„Některé ze stromů jsou zdravé, rozhodně není nutné je kácet,“ tvrdí Kučera. „Starosta sice ujišťoval, že má kladné vyjádření životního prostředí, ale nemohl nám ho ukázat. Udělal to až mnohem později a bylo zpracováno vysloveně účelově. Například se v něm tvrdí, že stromům je padesát až šedesát let, což je nesmysl. To tu ještě ani nestála sídliště,“ dodává Kučera.

Slibují lepší zeleň

„Na všechny stromy, které budou pokáceny, jsou dendrologické posudky. Stromy jsou většinou přestárlé a tudíž ohrožují okolí nebo jinak nevyhovují. V minulosti se vysazovaly nevhodné dřeviny, například topol. Na místě 54 pokácených stromů vysadíme 160 nových jiného typu – pomalurostoucí a do této oblasti vhodnější,“ řekl Deníku mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka.

Vysazeno má být i 5000 čtverečních metrů keřů, které značně rozšíří zelené plochy. „Nebudou to pámelníky a podobné křoviny, které se dříve vysazovaly, ale vhodnější druhy. Dodavatelská firma Swietelsky přislíbila maximální ohleduplnost při realizaci stavby. Obyvatelé okolních domů budou o průběhu prací informováni prostřednictvím letáčků, informačních panelů a také na internetových stránkách Prahy 13,“ dodal Truschka.

„Hlavně aby se o to někdo staral,“ myslí si jedna z místních obyvatelek. „Zeleň je třeba zalévat pravidelněji, ve vedrech trpí.Aradnice by měla pořídit sekačky na trávu, které nedělají takový hluk. Někdy je to hrozné,“ dodala.

VÍT ŘEZÁČ, JAN PIROCH