Ani víkendové zklidnění metropole ale pražským záchranářům nepřineslo klid. Jen typických kolapsů z horka napočítali pražští záchranáři v pátek 21 a v sobotu byla statistika již odpoledne na čísle 14. Rozhodně přitom neplatí, že by byli ohroženi především starší lidé a pacienti s chronickým onemocněním. Je sice pravda, že v ulicích centra v sobotu posádky sanitek pomáhaly hned několika seniorům – mezi pacienty ale nechyběl ani 17letý mladík, jemuž záchranáři spěchali pomoci na tenisový turnaj.

Přibylo mozkových příhod

V tropickém vedru, na jaké organismus Středoevropana není zvyklý, přibylo ale i ostatních zdravotních potíží. Zatímco běžně mají pražští záchranáři za 24 hodin na kontě kolem 300 výjezdů, na počátek víkendu jich připadlo 381. S vedrem může souviset i nárůst počtu cévních mozkových příhod. A ani ty nemusejí být problémem týkajících se jen osob ve středním a vyšším věku. Naznačuje to případ 25leté ženy, která patrně právě v důsledku mrtvice zkolabovala v pátek odpoledne v autobuse městské hromadné dopravy v Čakovicích. Lidé kolem se přitom do poskytování pomoci nehrnuli; zapojili se jeden z cestujících, policista mimo službu, dále řidič autobusu a ještě další pasažérka, která je zdravotnicí.

Pít, nespěchat, nestresovat

V tropickém počasí lékaři zdůrazňují především dodržování pitného režimu. Vedle toho, že je třeba dbát na dostatečný přísun tekutin – u dospělých jde nejméně o tři litry – je také na místě omezit fyzické aktivity, zbytečně se nevysilovat prací ani sportem, nespěchat. A také se nerozčilovat a nestresovat… V době mezi 11. a 15. hodinou je pak lepší vůbec nevycházet na přímé slunce – a i mimo tyto exponované časy je na místě chránit se opalovacím krémem s vysokým ochranným faktorem a nezapomínat ani na pokrývku hlavy a na sluneční brýle s kvalitním UV filtrem. Zvlášť opatrní by na sebe měli být lidé trpící chronickým onemocněním, v jejichž případě je v těchto dnech důležité pečlivě dodržovat pokyny lékaře. Týká se to zvláště lidí trpících problémy se srdcem a oběhovými potížemi.