Žadatelé mohou peníze využít například na zateplení, výměnu oken a dveří a nově rovněž na výměnu starého kotle na tuhá paliva nebo instalaci solárního systému. Jednou z novinek je, že výzva bude kontinuální, tedy že potrvá do konce roku 2021.

Žádosti mohou podávat společenství vlastníků (bytových) jednotek a bytová družstva i fyzické a právnické osoby a městské části. Další novinkou podpory pro bytové domy je růst maximální výše dotace z 20 na 30 procent způsobilých výdajů.

Lze využít žádost z roku 2015

Žadatelé, kteří již mají vyřízenou žádost z loňska, ji mohou převést do letošní výzvy nabízející podle ministerstva životního prostředí výhodnější podmínky i vyšší dotaci. Původní žádost ale budou muset nejprve zrušit a podat si elektronicky novou.

Ostatní podklady nicméně podle ministerstva mohou využít z původní žádosti. Nebudou muset znovu dokládat ani projektovou dokumentaci a energetické hodnocení.

Celkem má NZÚ rozdělit během příštích šesti let mezi příjemce z Česka 27 miliard korun, zejména pro rodinné domy po celé republice.

Čtěte také: Praha rozdělí na dotacích na výměnu kotlů 23,7 milionu korun