Jak dlouho bude trvat tento „nějaký čas"? Podle zastupitelské opozice maximálně několik týdnů. Možná jen do desátého září, na kdy je svolána řádná schůze městského zastupitelstva. Tehdy se údajně dá očekávat pád primátorky i celé vládní koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice.

Předpokládá to alespoň část zastupitelů za TOP 09, kteří budou ochotni diskutovat o nové koalici až poté, co ta stávající skončí. Podobně je na tom i klub Pirátů, který už ale vypsal elektronické referendum, v němž mu má dát členská základna strany mandát pro další politický postup ve věci krize na pražské radnici. Výsledky budou známy v neděli.

Zastupitelé za ODS o účast v případné nové koalici zájem nemají. Také podle nich se ale trvanlivost koalice výrazně krátí. I vzhledem k tomu, že primátorku stále silněji kritizují starostové jednotlivých městských částí.

Současné relativní uklidnění magistrátní politické krize má být jen předehrou pro další ostrý střet, který prý může vyvrcholit definitivním pádem pražské vlády. A to i přes čerstvé ujištění primátorky Adriany Krnáčové (ANO), že příští úterý řádně zasedne městská rada a že jí nebude dělat problém být u jednoho stolu a rokovat se svým náměstkem pro územní rozvoj a plánování Matějem Stropnickým (SZ, Trojkoalice).

„Pan Stropnický je stále členem rady, takže na mé spolupráci s ním se momentálně nic nemění," vzkázala Krnáčová, která před tím Stropnickému nechala hlasy radních za ANO a ČSSD odebrat pravomoc k Pražským stavebním předpisům (PSP). A především proti Stropnického verzi PSP postavila svou, se kterou radní za Trojkoalici předem neseznámila.

Nevyhnutelné další pokračování krize

„Pražská koalice je velmi nestabilní. Na stole je stále ultimativní požadavek ANO a ČSSD na výměnu Stropnického, což Trojkoalice opakovaně odmítla," připomněl šéf zastupitelského klubu Pirátů Jakub Michálek. Další pokračování krize je podle něj nevyhnutelné. A nedávná slova šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a také předsedy pražské organizace Strany zelených (součást Trojkoalice) Ondřeje Mirovského mu dávají za pravdu.

„Hlavním problémem pražské koalice je pan Stropnický," zdůraznil tento týden Babiš po setkání s Krnáčovou a o nemožnosti další spolupráce se Stropnickým hovořili v uplynulých dnech i představitelé pražské ČSSD. „Důvěra kvůli panu Stropnickému padla," konstatoval předseda krajského výboru ČSSD a zastupitel hlavního města Miloslav Ludvík.

„Matěj Stropnický se chová jako kluk v první třídě, kterého přistihne učitelka u nějakého průšvihu a on si začne vymýšlet špínu na všechny ostatní," zveřejnil na svém profilu na sociální síti radní pro dopravu za ČSSD Petr Dolínek v narážce na Stropnického mediální výstupy, které naznačovaly, že verze PSP, schválená hlasy ANO a ČSSD jde na ruku developerům.

„Požadavek na odvolání Matěje Stropnického je absurdní. Paní primátorce bych doporučil vrátit kompetenci ve stavebních předpisech a můžeme se bavit, jak bude dál koalice v Praze pokračovat," opáčil Mirovský.

Prostor pro vyjednávání o nové koalici

Stav, vyplývající z výše zmíněného se opozičním zastupitelským klubům Pirátů, TOP 09 a ODS jeví jako bezvýchodný pro další fungování koalice. „Určitě se brzy otevře prostor pro vyjednávání o nové koalici," je přesvědčen Michálek s tím, že Piráti by rádi viděli přerušení spolupráce ANO a ČSSD. Jsou prý ochotni o nové koalici jednat právě s ANO, TOP 09 a Trojkoalicí. K tomu ale musí nejprve dostat mandát v elektronickém hlasování členů České pirátské strany.

Pražská TOP 09, stejně jako ODS předpokládá, že se koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice do několika týdnů rozpadne sama. „Až se tak stane, budeme ochotni jednat," řekl šéf pražské TOP 09 Jiří Koubek. Jasně ale odmítl, že by TOP 09 měla na místo Trojkoalice doplnit sestavu ANO a ČSSD. Prý by muselo jít o zcela novou koalici.

Předseda pražské ODS a zastupitel hlavního města Filip Humplík opakovaně odmítl jednání se členy stávající koalice. V případě jejího rozpadu, který zřejmě odhaduje v řádu několika týdnů, se prý ale mohou otevřít nové možnosti.

Nejde ovšem jen o spor uvnitř samotné koalice, který jí dle mínění opozice krátí životnost. Na hlavu primátorky se v souvislosti se schválením její verze PSP snáší stále ostřejší vlna kritiky ze strany starostů městských částí.

Netransparentně a neefektivně?

Zaznělo to jasně třeba v pátek na schůzce starostů městských částí Praha 1 až 22, konané na půdě Prahy 9. Mluvčí Prahy 9 Jiří Houdek po schůzce uvedl, že Krnáčové verze PSP nezahrnuje připomínky jednotlivých městských částí a neřeší problémy Prahy.

Protinávrh primátorky například nepřípustně zvyšuje zahušťování zástavby. Neřeší ani parkování a počet parkovacích míst, a tím je zřetelně v rozporu se zájmy a potřebami obyvatel všech městských částí na území Prahy," vysvětlil místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

Už minulý týden přitom podobná kritika zazněla také od Svazu městských částí, který sdružuje sedmadvacet menších pražských radnic. „Postup primátorky, která nečekaně předložila vlastní verzi předpisů, je nestandardní a v naprostém rozporu s proklamovanou snahou vést město transparentně a efektivně," shrnul předseda svazu a starosta městské části Praha-Lysolaje Petr Hlubuček (STAN).

„Původně avizovaná vůle více spolupracovat s městskými částmi se vedení Prahy nedaří naplňovat. Postup primátorky i rady ve věci pražských stavebních předpisů se svazu hrubě nelíbí zejména s ohledem na vynaložený čas a finanční prostředky městských částí i hlavního města," doplnil.

„Nic jiného jsme dělat nemohli…"

V této souvislosti se primátorky zastal její náměstek Dolínek. „Nebyla jiná možnost, jak se stavebními předpisy postupovat. Matěj Stropnický je přes opakované výtky vypracovával v rozporu se stanovisky ministerstva pro místní rozvoj, neplnil své vlastní termíny, nijak s námi nekomunikoval, jen nám položil jeho verzi materiálů na stůl," napsal na sociální síť.

Sama Krnáčová zopakovala, že „není jejím stylem zasahovat do kompetencí radních."

„Tuto výjimku jsem ale musela udělat, protože situace byla urgentní a neudržitelná. Stropnického návrh nevypořádával připomínky Ministerstva pro místní rozvoj a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. A podle mého současného přesvědčení bylo Stropnického cílem, aby Prahou navržené stavební předpisy opět Ministerstvo pro místní rozvoj neschválilo," vysvětlila.