Komunisté svůj návrh zdůvodňují například tím, že NATO vyvolává vojenské napětí v Evropě a zpronevěřuje se zásadám i smyslu, pro které vzniklo. Požadavek na zrušení NATO nebo alespoň na vystoupení z něj měla strana už ve svém volebním programu pro minulé sněmovní volby.

NATO nemá srovnatelnou alternativu

„Jsou to právě občané, kteří by měli rozhodovat o tom, zda chtějí, aby se Česká republika podílela na činnosti, která nemá nic společného se zásadami zakotvenými v Severoatlantické smlouvě, zda chtějí, aby se Česká republika podílela na ohrožování mezinárodního míru a bezpečnosti, především na ohrožování míru v Evropě a na zcela nesmyslném stupňování válečné hrozby v Evropě zejména ze strany USA jakožto zakladatele NATO, čehož jsme svědky v poslední době," píšou poslanci KSČM v důvodové zprávě.

Vláda však zastává názor, že systém kolektivní obrany Severoatlantické aliance je nejlepší formou ochrany bezpečnostních zájmů ČR, k níž nyní neexistuje srovnatelná alternativa. Návrh zákona navíc může zásadním způsobem ohrozit zajištění bezpečnosti, státní nezávislosti a suverenity České republiky, a to nejenom z hlediska současné vyhrocené bezpečnostní situace v Evropě i ve světě, stojí v návrhu stanoviska pro vládu.

Poslanci se budou návrhem zabývat

Vládní legislativci také upozorňují na to, že návrh KSČM nestanoví hranici minimální účasti voličů v referendu pro to, aby bylo platné. Mohlo by se tak podle nich stát, že by o této otázce rozhodla výrazná menšina oprávněných osob.

Bez ohledu na stanovisko vlády dostanou návrh k projednání poslanci. Zabývat se jím budou na některé z dalších schůzí. Není jisté, zda na něj stejně jako na další opoziční návrhy přijde ve zbytku volebního období ještě na řadu.

Čtěte také: Do Prahy se sjedou experti na obranu proti dezinformacím