Novela přináší řadu dílčích změn občanského soudního řádu, zákona o zvláštních řízeních soudních a některých dalších předpisů. Podle ministerstva spravedlnosti reaguje na podněty, které úřad loni obdržel od soudů, profesních komor i veřejnosti.

Pelikán automatické přidělování kauz soudcům považuje za protikorupční opatření. "Elektronické přidělování věcí zcela znemožní jakoukoliv manipulaci s věcí," řekl dnes během jednání kabinetu novinářům. Justice se novince brání, protože je od "přírody konzervativní", myslí si Pelikán. "Uvidíme, co bude v Parlamentu," uvedl Pelikán. Opatření podle něj zapadá do připravované celkové elektronizace justice.

Aktuálně se soudcům rozděluje práce podle postupného "kolečka" daného rozvrhem práce. To může vést k tomu, že lze dopředu předpokládat, který soudce či senát bude řešit následující novou věc. I Ústavní soud opakovaně konstatoval, že takto lze obejít právo na zákonného soudce. Algoritmus, který navrhuje ministerstvo, by vyloučil lidský faktor a rozděloval věci náhodně.

Úpravu dovolání, tedy mimořádného opravného prostředku proti pravomocným rozhodnutím, se ministerstvo rozhodlo "přehodnotit" zejména kvůli přetíženosti Nejvyššího soudu. "Řešení problému je třeba hledat v restrikcích možností podat dovolání a pregnantnější dikci zákonných podmínek, za jakých je dovolání přípustné a za jakých nepřípustné," uvedlo v důvodové zprávě.

Ministr pro lidská práva a ministryně sociálních věcí shodně požadovali možnost podat dovolání proti nařízení nebo prodloužení ústavní výchovy dítěte. Podle Marksové však tyto návrhy dnes nepodpořili ministři KDU-ČSL, takže neprošly.