Pro realizaci díla na takzvaném Pětikostelním náměstí na konci Sněmovní ulice vybrala porota návrh akademického sochaře Josefa Faltuse, který s prvním místem získal i ocenění ve výši 70 tisíc korun.

„Datum 17. listopadu jsme pro vyhlášení výsledků nevybrali náhodou. Čtvrt století po revoluci jsme se ocitli v době, která se nám nezdá příliš dobrá. To koneckonců potvrzuje markantní kontrast mezi současným prezidentem a tím prvním. Hledáme znovu svou identitu a v této souvislosti nabývá symbol doktorky Milady Horákové, která se nebála hrdě hlásit k národní svobodě a bojovala se stejným nasazením proti nacismu i proti komunismu, na důležitosti," řekl Martin Jan Stránský, předseda Nadačního fondu Stránský.

Další dva oceněné návrhy

Kromě vítěze porota ocenila další dva návrhy – od týmu Tomáše Růžičky a Pavly Kačírkové a týmu Jana Kováříka a Jana Proksy. K členům poroty mimo jiné patří sochař Jan Hendrych, architekti Jan Kerel a Štěpán Špoula, historik architektury Zdeněk Lukeš a historik umění Jaromír Zemina.

Praha 1 v dubnu odmítla vyhlásit architektonickou soutěž na návrh pomníku, někteří zastupitelé se prý obávali, že by ho městská část musela i zaplatit. Peníze na pomník se snaží vybrat nadační fond. Přispět lze přes internetovou stránku nadačního fondu, kde jsou i další informace. Na účtu je zatím přes 37 tisíc korun.

Právnička a národně socialistická poslankyně Horáková (1901 až 1950) byla popravena komunisty po vykonstruovaném procesu. K poctě Horákové byl v Praze vytvořen v roce 2009 pomník s bustou v parku na náměstí Hrdinů v Praze 4 nedaleko budovy věznice a soudu.