„Považuji za strategické, aby Praha disponovala vlastními prvky mobiliáře – tak, abychom mohli přímo ovlivnit jeho design a další možný vývoj," uvedla primátorka Adriana Krnáčová. Při výběru budoucího designu bude město klást důraz také na snadnou údržbu.

Koše chce Praha testovat v ulicích 

Soutěž bude rozdělená na dvě kola. Do 20. prosince mohou účastníci odevzdávat návrhy, v únoru 2017 pak porota vybere tři nejlepší. Ti ve druhém kole vyrobí čtyři prototypy – dva typy odpadkových košů, lavičku s opěradlem a stojan na kola. Ty chce Praha testovat přímo v ulicích. Vítěze pak vybere na podzim 2017, za dokumentaci k výrobě a neomezenou licenci mu zaplatí nejvýše dva miliony korun.

Vedle zástupců města zasednou v porotě například Claude Brulhart, designér města Ženeva pro mobiliář a veřejný prostor, známí čeští designéři Eva Eisler a Jiří Pelcl, stejně jako architekt Petr Hájek.

Výrobky by měly být k dispozici v roce 2018. „Zcela nevhodné prvky mobiliáře by Praha měla nahradit ihned poté, co budou k dispozici nové. Zbytek se bude měnit postupně spolu s koncem životnosti stávajících prvků. Může to trvat i deset až 15 let," uvedl pověřený ředitel IPR Ondřej Boháč.

Čtěte také: Přehlídky designu se uskuteční dvě pod stejným názvem