Metropoli, stejně jako jiná velká města, postihují civilizační choroby, jako je obezita, cukrovka či rakovina plic, které jsou dány špatným životním stylem a moderní dobou.

„Lidé jsou stále v práci, nemají ani čas objednat se k obvodnímu lékaři,“ uvádí náměstek primátora pro oblast zdravotnictví Ivan Kabický. To byl jeden z hlavních důvodů, proč se vedení Prahy rozhodlo otevřít Centrum zdravotní prevence.

„V žádném případě se toto centrum nesnaží suplovat zdravotnické ordinace, jde o zařízení zaměřené především na prevenci a odborné poradenství. Chceme tak vzbudit zájem Pražanů o vlastní zdraví a podpořit preventivní zdravotní péči,“ vysvětluje Kabický smysl pilotního projektu, který mimo jiné vznikl také na doporučení Evropské unie.

Základní vyšetření zdarma

V Centru zdravotní prevence ve Škodově paláci v Jungmannově ulici mají zájemci možnost bezplatně získat základní screeningové vyšetření s následnou interpretací získaných výsledků. „Klienti si zde mohou nechat změřit tlak a puls, hodnotu oxidu uhelnatého ve vydechovaném vzduchu, stanovit míru nikotinové závislosti nebo zjistit index tělesné hmotnosti,“ popisuje nabídku služeb zdravotnická asistentka Petra Čamská.

„Zatím sem denně přijde okolo deseti lidí. Hodně je zajímá měření hodnoty oxidu uhelnatého v plicích, a to i když nekouří. Jsou zvědaví, jestli to mají v sobě, jelikož navštěvují restaurace či hospody, kde se kouří,“ vysvětluje Čamská. „Zatím ale měli všichni hodnoty v normě,“ dodává.

Kromě základního screeningového vyšetření mohou klienti získat kontakty na organizace, které zajišťují odbornou pomoc a kde se zájemcům dostane odborné péče.

Centrum je otevřeno každý všední den od 9 do 17 hodin. „Pokud bude o centrum velký zájem, počítá se s rozšířením služeb až o tři centra na dalších místech metropole,“ doplňuje Kabický.