„V roce 2016 nebyla z území Prahy podaná žádost o registraci vinice, nebo o změnu ve vinici. Prakticky to znamená, že letos se ve vinících v Praze nesázelo," sdělil Miroslav Račický z oddělení registru vinic ÚKZÚZ.

Vinice se v botanické zahradě nerozšíří

Největší pražská vinice je trojská Salabka, která má podle ústavu výměru vinic převyšující 3,9 hektarů. Následuje také trojská vinice svaté Kláry, která se nachází v areálu pražské botanické zahrady. Podle tamního vinaře Martina Beránka jde však o pouze o přibližně 3,5 hektaru.

Rozšiřování vinice nyní neplánuje. „Místo v botanické je, ale mí kolegové nechtějí. Jsme botanická zahrada, tak přednost je dávána jiným rostlinným druhům než vitis vinifera (vinná réva)," řekl Beránek.

Na Máchalce odstartuje vinobraní i pouť 

Podle něj nemá smysl rozšiřovat vinice o méně než půl hektaru. „Přisazovat řádek révy je z mého pohledu nesmysl," dodal. Ročně tato vinice vyprodukuje kolem osmi tisíc litrů vína. Letošní rok, pokud bude ještě několik dní slunečno, by mohl být dobrým. „Může být rok jakýkoliv, když to uhlídáte do podzimu a je slunečný, tak jde vždycky o dobrý rok," dodal o pražské oblasti.

Rozlohou třetí největší vinice je Máchalka, nacházející se v katastrálním území Vysočan pod Prosekem. Na ní v pátek startuje víkendové vinobraní, spojené i s proseckou Svatováclavskou­ poutí.

Tradiční vinobraní se koná na Grébovce

Čtvrtou největší je vinohradská Grébovka, kde také v pátek začínají slavnosti omamného moku. Oslavy v pátek začnou sousedským zastavením u sklenky burčáku před kostelem svaté Ludmily na náměstí Míru. Na místě budou také stánky s jídlem.

Hlavní část bude v sobotu. Kromě historického programu spojeného s rytířským turnajem si budou moci zájemci ve večerních hodinách poslechnout například kapelu Stromboli v původní sestavě s Michalem Pavlíčkem a Bárou Basikovou.

Pražské vinice mají teplejší prostředí, než kdyby stály mimo hlavní město. I tak ale kvůli jarním teplotám, které klesly pod bod mrazu, například na Grébovce přibližně pětina hroznů umrzla.

Čtěte také: Na řadě míst v ČR se koná vinobraní, začíná i na Pražském hradě