Pražská zoologická zahrada organizuje ve spolupráci s Armádou ČR transporty koní do Mongolska od roku 2011. Za tu dobu do Gobi dopravila 23 koní z Česka a čtyři v rámci vnitromongolského transportu. Letos se armádní letoun CASA se čtyřmi koňmi na palubě vznese v pondělí 19. června v 13.30.

Gepardice Savannah je matkou paterčat.
Zoo Praha se raduje z gepardích paterčat. Návštěvníci je uvidí v polovině srpna

Na návštěvníky čeká komentované setkání s kurátorem kopytníků 

Než se tak stane, mohou se návštěvníci o aktivitách Zoo Praha dozvědět více o nadcházejícím víkendu. V sobotu 17. 6. pro ně pražská zoologická zahrada připravila komentovaná setkání s kurátorem kopytníků Janem Markem, který se svými svěřenci absolvoval všechny cesty do Mongolska a poletí i letos.

Jeho vyprávění si mohou lidé poslechnout v 11.00, 12.30 a 14.00. Poslední setkání ve 14 hodin bude rozšířené a spojené s krmením koní v expozici. Po celou dobu bude u výběhu koní Převalského umístěn také informační stánek, kde se zájemci mohou dozvědět více o projektu Návratu divokých koní do Mongolska.

Vizualizace nového pavilonu pand.
Pražská zoo představila nový pavilon pand a ledních medvědů

Koním Převalského bude patřit i neděle 18. 6., kdy bude ve 14 hodin slavnostně zahájena retrospektivní výstava Příběh posledního divokého koně. Ta návštěvníky provede prostřednictvím unikátních snímků historií chovu koní Převalského v Zoo Praha, od počátečních snah o jejich záchranu až po radostné chvíle, kdy se jejich kopyta opět dotkla mongolské Gobi při návratu do volné přírody.

Program v sobotu (17. 6.):
11.00, 12:30 a 14:00 Komentovaná setkání na téma transportu koní Převalského do Mongolska s kurátorem kopytníků Janem Markem (u výběhu koně Převalského)

Program v neděli (18. 6.):
14.00 Vernisáž výstavy Příběh posledního divokého koně (jurta u výběhu koně Převalského)

Pozvánka na vernisáž výstavy Příběh posledního divokého koně. Zdroj: Zoo Praha/ Marek Václavík