„Je evidentní, že kontroly jsou provedené amatérsky,“ sdělila Deníku Barbora Hrubá z centrály PCT. „Návštěvníky obtěžují a ty, kteří do Prahy přijíždějí pouze na krátkou dobu, od návštěvy odrazují,“ konstatovala.

Fronty turistů před Pražským hradem dopoledne 3. května. Na snímku vstup přes Prašný most.
Změní se kontroly návštěvníků Hradu? Na to bude třeba počkat

Přicházejí posily

Ze strany profesionálů v turistickém ruchu i od běžných návštěvníků lze slyšet podobná slova. Kontroly? Budiž; taková je doba. Měly by se ale přizpůsobit tak, aby příchozí neobtěžovaly – a hlavně nezdržovaly. Laické mínění často nabízí jednoduché řešení: nasadit větší počet policistů. Případně mohli pomoci i vojáci Hradní stráže…

Tyhle rady zná i policie, vyplývá ze slov Evy Kropáčové z policejního prezidia. „Útvar pro ochranu prezidenta již nyní k zajištění kontrol využívá posily z ostatních útvarů – a jejich počet se průběžně zvyšuje,“ uvedla Kropáčová. Deníku řekla, že policie hledá i další cesty ke zjednodušení a zrychlení vstupu. „Neustále se vyhodnocuje aktuální stav a permanentně se přijímají opatření k optimalizaci nasazených sil a prostředků zajišťujících kontroly vstupujících návštěvníků,“ podotkla Kropáčová.

Ne všechno je vidět

To, že se součástí bezpečnostních opatření na Hradě je i řada opatření, která veřejnost nevidí a dozvědět se o nich ani nemá, aby se neoslabila jejich účinnost, naznačují informace o stomilionové sumě, kterou na zabezpečení Hradu loni poslalo ministerstvo obrany. „Částka byla v září převedena z rozpočtové kapitoly Ministerstva obrany ČR do rozpočtu Správy Pražského hradu,“ potvrdil za ministerstvo Vladimír Lukovský.

Na podzim se objevily spekulace, že by peníze mohly posloužit třeba k posílení kamerového systému – možná i s pořízením technologie rozpoznávání obličejů – a zřejmě i k zavedení dalších opatření, o nichž se už z jejich principu nelze šířit. Kropáčová pouze připomněla, že policie nominovala své specialisty – pyrotechniky a techniky bezpečnostních systémů – do pracovních skupin, které pod vedením pracovníků Správy Pražského hradu mají za úkol zajistit pořízení moderních systémů zabezpečení.

Prohlídka zahrad Pražského hradu.
Uzavření vstupu z Hradu snížilo památkářům výnosy ze zahrad

Zeman se s Tuhým shodli na prohloubení bezpečnostních opatření

To, že blíže komentovat opatření k zajištění bezpečnosti Hradu opravdu nelze, řekla Deníku už před měsícem policistka Iveta Martínková. Připomněla jen, že jakékoli zpřísňování omezení ve vztahu k návštěvníkům se nechystá.

Na dotaz Deníku tak reagovala na tehdejší schůzku hlavy státu Miloše Zemana a šéfa policie Tomáše Tuhého, kdy se oba prezidenti shodli, že bezpečnostní opatření je třeba prohloubit. Sdílnější tehdy nebyl ani i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Ze zcela logických důvodů bezpečnostní opatření nekomentuji,“ sdělil Deníku. To, že bezpečnostní složky o podrobnostech nemluví, nyní potvrdila i Kropáčová. „Většina jednání probíhá v režimu zákona o ochraně utajovaných informací,“ upozornila.

Ilustrační foto.
Audit Deníku: Bezpečnost Hradu. Lidé ve frontách a výměny velitelů stráže

Cizinci jsou zvyklí

Čekání ve frontě sice nepotěší – návštěvníci to nicméně berou jako realitu. To naznačují nejen ohlasy přímo od vstupů do areálu. Také Barbora Hrubá z PCT konstatovala, že vysloveně stížnosti se v rámci výzkumu probíhajícího mezi turisty neobjevují – a nezaznamenávají je ani informační centra. „Cizinci jsou na podobná opatření zvyklí – je ale třeba zajistit lepší zázemí a bezpečnostní kontroly výrazně zefektivnit,“ upozornila Hrubá.

Městský soud v Praze projednával žalobu Martina Bursíka (vlevo) na postup policie a magistrátu.
Soud: Nevpuštění protičínských demonstrantů k Hradu bylo v pořádku