„Loni poprvé jsme se zkusili postavit k horké rybí polévce u stanice metra Vysočanská a s trochou napětí očekávali, zda lidé přijdou. A byli jsme s kolegy mile překvapeni zájmem," řekl místostarosta Prahy 9 Adam Vážanský.

„Lidé chodili, jak přiznávali hlavně ze zvědavosti, a nakonec jsme zažili u rybí polévky opravdu hezké tři hodiny. Věřím, že po této zkušenosti se nás letos sejde ještě více u polévky i adventních lunaparkových atrakcí," dodal.

Radnice Prahy 9 tak možná v dobrém slova smyslu chce předběhnout pražský magistrát je totiž dobrým zvykem, že právě rybí polévku veřejnosti servíruje sám primátor. Letos by to měla být primátorka Adriana Krnáčová, vůbec první žena na tomto nejdůležitějším úřednickém postu v historii Prahy.

Tato tradice sahá až do dob středověku rybí polévka se sice neservírovala, ale pražští konšelé v době svátků narození Páně obdarovávali chudinu pro sebe již nepotřebnými věcmi. Dělo se tak před kostely po bohoslužbách, aby prý Bůh viděl, že „dobročinnost konšelé v srdci mají."

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký se chopí naběračky a bude zdarma nabízet rybí polévku. A to samozřejmě tradičně na Štědrý den, tedy 24. prosince. Veřejnost je tak zvána od 11 hodin na dolní část Václavského náměstí. Bude tam připraveno 1200 porcí a od 13 hodin se starosta a další radní přesunou na Kampu, kde je opět pro veřejnost připraveno dalších 400 porcí polévky.