Vizuálně budou trhy ve stylu Josefa Lady, stejně jako tomu bylo při vánočních trzích v minulém roce. „U návštěvníků měla tato tematika úspěch. Naštěstí Josef Lada nekreslil jen zimní motivy, ale i jarní, které máme možnost využít," řekl Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, která trhy na zmíněných náměstích pořádá.

Na ladovské kresby budou moci návštěvníci trhů narazit třeba na Staroměstském náměstí u břízy ozdobené sedmdesátkou kraslic, které jsou větší než půl metru. Pod stromem bude zvířecí zoo. Její plot, ve němž budou zvířata, budou hlídat ladovský pašík či kocour Mikeš. Motivy uznávaného malíře bude na náměstí vyzdoben i vyhlídkový most, na jehož vrcholu bude umístěn čáp.

Vzhled oceněný v cizině

Most je podle organizátora trhů u lidí velmi oblíben. V zimě a na jaře, kdy se zde konají trhy, čelí vyhlídková stavba zájmu stovek osob, protože z ní jde vyfotografovat náměstí. „Většina turistických snímků z trhů je právě z mostu," popsal zájem architekt trhů Pavel Kocych.

Samotné stánky budou nazdobené jarními a velikonočními motivy, jakou jsou třeba pentličky a kraslice. Novinkou bude, že na stáncích bude i umělý komín. „Stánky budou vyvolávat atmosféru ladovské vesničky," vysvětlila Kateřina Hájková z firmy Sos Dekorace, která měla výzdobu na starosti.

Za svou podobu, od které by se nadcházející trhy neměly příliš odlišovat, byly loňské vánoční trhy kladně hodnoceny v zahraničí. V anketě o nejkrásnější destinaci, kterou pořádal americký list USA Today, se umístily trhy na prvním místě. Stejně tak skončily na prvních příčkách v soutěži o nejhezčí dekorace, která se konala v Moskvě.

Velikonoční pokrmy

Trhy však nebudou navazovat na lidovou tradici jen stylem malíře Lady. „Vyslechli jsme si asi dvouhodinovou přednášku historika o významu Velikonoc. Co znamenají, jaká jsou tradiční jídla a kulturní tradice. Alespoň něco z toho se snažíme zasadit do našich trhů," uvedl Votruba.

Návštěvníci trhů budou moci ochutnat i pokrmy, které dříve Češi jedli na Velikonoce. Takovým jídlem je pučálka - vegetariánský pokrm z naklíčeného hrachu, který se jedl o velikonočním půstu. Na slano či sladko upravený pokrm nechají kuchaři nabobtnat, nasucho jej opraží a poté osmaží na tuku.

Ve speciálním stánku návštěvníci ochutnají také jedenáct druhů alkoholických i nealkoholických punčů. Hosty tak zahřeje punč z lesní směsi, štrúdlový punč, pivní punč či jahodový. Sladkou tečkou může být velikonoční pečivo z kynutého těsta slazeného medem - takzvaný jidáš.

Fronta na záchod

Součástí velikonočních trhů, které začínají 12. března a potrvají až do 3. dubna, je i kulturní program. Ten nabídne folklórní soubory i dětské sbory z celé České republiky. Diváci se tak budou moci seznámit s obyčeji v různých tuzemských regionech.

V rámci trhů je naplánovaná i charitativní akce UNICEF s názvem Fronta na záchod, která má za cíl pomoc v místech rozvojových zemích, kde se potýkají s kritickým nedostatkem vody. Kromě velikonočních akcí se počítá 17. března s oslavami irského svátku svatého Patrika, o víkendu 19. a 20. března mezinárodní festival dechových kapel a 2. dubna mistrovství ČR v otevírání ústřic.

Pořadatelé tentokrát nechystají omezení trhů kvůli bezpečnosti návštěvníků jako při posledních vánočních trzích, které byly krátce po teroristických útocích v Paříži. Návštěvnost velikonočních trhů je podle Votruby asi o polovinu nižší než vánočních.

Čtěte také: Většina Čechů utratí za Velikonoce do tisíce korun