Město by totiž přitom žádnou zakázku vypisovat nemuselo. Od miliardáře Daniela Křetínského totiž nedávno odkoupilo pětiprocentní podíl v Pražských službách. Tudíž zakázky by mohlo Prahou vlastněné firmě zadat přímo. Rada ovšem minulý týden zjistila, že Technická správa komunikací, která pod Dolínka spadá, už loni zadala tendr na desetiletý úklid metropole.

Petr Dolínek.
Dolínek končí ve funkci předsedy dozorčí rady DPP. Kvůli funkci poslance

Primátorka se o soutěži dozvěděla nedávno 

Uzávěrka je 2. února a o informace k soutěži už požádala asi desítka firem. „Každou směnu třeba jen dvaceti metrů pozemku za 500 korun musí schválit rada, ale o té šestnáctimiliardové zakázce nikdo z rady nevěděl," uvedla pro HN Krnáčová s tím, že se o soutěži sama dozvěděla před několika dny.

Právě ona dala impuls ke čtvrtečnímu mimořádnému jednání rady hl. města, která vydala usnesení, ve kterém Dolínkovi přikázala, aby zařídil zrušení soutěže. Ostatně její vypsání nepřekvapilo jen primátorku, ale i radní Janu Plamínkovou.

Čekání na výsledky Voleb 2017 - štáb ČSSD v Lidovém domě, Jan Hamáček a Petr Dolínek.
Dolínek: Na předsedu pražské ČSSD kandidovat nebudu

Dolínek vypsání soutěže hájí 

„Přišlo mi zvláštní, že si založíme TSK akciovou společnost a den předtím, než ta společnost začne fungovat, se jménem zbytkové příspěvkové organizace, která měla jen uzavřít svou činnost, vypíše zakázka za 16 miliard," uvedla pro HN radní. „Přece když si děláme akciovku, tak by se to mělo zadat té akciovce. A pokud budeme hradit takovou sumu, tak bychom to jako rada hlavního města měli vědět," dodala.

Náměstek Dolínek ale vypsání soutěže brání. „Když je zakázka zveřejněna na profilu zadavatele ve věstníku veřejných zakázek, tak to žádné tajení není," řekl s tím, že tyto věci se připravují dlouhodobě a akciová společnost začala fungovat až později. Navíc TSK vypsala zakázku „pro jistotu“.

Stavba okruhu. Snímek je z 18. září 2009
Opozice neprosadila jednání o dostavbě okruhu. "Nepodpořím to," řekl Dolínek.

Další podmínka 

Mohlo se totiž stát, že by město nesplnilo všechny podmínky nutné proto, aby zakázku mohlo zadat své plně vlastněné dceřiné firmě bez soutěže. Totiž i po odkoupení podílu od Křetínského nemá Praha stoprocentní podíl. Je zde 3,5 procenta minoritních akcionářů a o tom, že je nuceně vyvlastní, rozhodla rada v úterý.

Je zde navíc ještě jedna podmínka. Pražské služby musí mít minimálně 80 procent svého obratu práce pro město. Pokud práce pro jiné subjekty překročí 20 procent, Praha musí soutěž vypsat. Město navíc samo přiznalo, že tento podíl je větší.

Adriana Krnáčová.
Krnáčová nařídila audity ve třech městských firmách. Kvůli podezřelým zakázkám

Složitý odkup podílu 

Podle Krnáčové v tom problém není a všechno by se stačilo vyřídit dříve, než skončí platnost současné zakázky, což je letos na jaře. „Když to bude zapotřebí, uděláme překlenovací smlouvu, aby se Pražské služby stihly na tu zakázku připravit," řekla HN primátorka.

Dosavadní zakázku by tak bylo možné teoreticky protáhnout o dva až tři roky. „Ale prioritním zájmem města je, aby ji zadala své firmě a neplatila zbytečně někoho okolo. Proto jsme tak složitě podíl Pražských služeb odkupovali," doplnila.

Adriana Krnáčová.
Krnáčová: největší úspěch koalice je nahrazení opencard lítačkou

V současnosti mají úklid Prahy na starosti Pražské služby. Na třetinu věcí ale mají subdodavatele. „Nemají lidi ani techniku na zimní údržbu, aby to zabezpečili plně vlastními silami. Budou muset stejně na část mít nějakého subdodavatele, kterého budou muset vysoutěžit za stejných pravidel, jako by ho soutěžila Praha," řekl HN Dolínek.

Adriana Krnáčová.
Krnáčová je v čele Prahy dva roky, nyní řeší metropolitní plán