Podle aktuálního průzkumu je s fungováním městské policie nespokojeno 61 pro-cent z dotazovaných Pražanů. Většina z nich navíc označila instituci s téměř dvoumiliardovým rozpočtem a více než 2000 zaměstnanců za nedůvěryhodnou.

Městská policie. Ilustrační foto.
Praha schválila výsledky čtyř tendrů městské policie za miliony

Údajná absence kariérního řádu a protekce 

Podle jednoho z bývalých zaměstnanců z Prahy 8, který nechce být jmenován, je situace uvnitř Městské policie tristní. „Zažil jsem i minulé vedení a nedá se to srovnat. Policie měla jasný a pevný režim, rozvíjela se," popsal. K odchodu ho prý donutil právě přístup vedení a atmosféra instituce.

„Opakovaně jsem byl vyšetřován, že nenosím čepici. Snažili se na mě za každou cenu něco najít," vypráví. Problémy podle něj vyvolává současný management městských strážníků. „Nebál bych se říct, že je to přímo osobou pana ředitele," dodal.

Ilustrační foto.
Městská policie v Praze nahradila strážníky bez maturity

Je prý uplatňován nerovný přístup

O podobné atmosféře hovoří i jedna ze současných zaměstnankyň. Šest let byla strážníkem, momentálně pracuje v kanceláři. „Celá instituce jde do háje a není to vinou strážníků," vypráví. Jádro problému vidí i ona v současném vedení, které se podle ní chová arogantně a nespravedlivě.

„Dochází k protežování známých, je uplatňován nerovný přístup," dodává zaměstnankyně. Podle jejích slov se městská policie soustředí pouze na vybírání pokut a nic jiného. „Kvůli způsobu řízení odcházejí dlouholetí a zkušení zaměstnanci," uvedla. Velkou část kritiky už delší dobu šíří také iniciativa údajných bývalých či současných strážníků, skrývající se za anonymními e-mailovými adresami, např. straznicivpraze@seznam.cz.

Městská policie Praha. Ilustrační foto.
Pražská městská policie nakoupí 66 vozů za celkem 28 milionů korun

Ředitel diskriminaci odmítá

Jiný názor má ředitel měšťáků Eduard Šuster. „Jednoznačně odmítám nařčení z jakékoliv diskriminace, šikanování a nerovného zacházení se zaměstnanci," řekl Pražskému deníku v obsáhlém rozhovoru. Většinou anonymní kritika podle něj pochází od několika členů dvou marginálních odborových organizací. Jedna z nich už je podle Šustera rozpuštěná a druhá personálně skomírá.

„Čtyři jiné odbory, zastupující většinu strážníků, mi naopak vyjádřily jasnou podporu," upozornil. Zdrojem údajné pomlouvačné kampaně podle něj mohou být lidé, kterým prý překazil pofidérní zakázky, včetně smluv na neurčito, z éry předchozího ředitele Vladimíra Kotrouše, odsouzeného a uvězněného za korupci. Výhrady kritiků se týkají i nákladného náboru a personálního podstavu.

Zájem o práci u městské policie je velký

Podle Šustera se ale počty odcházejících od začátku jeho ředitelování snižují a počty nových strážníků převažují. Takový je i letošní stav. „Do konce předloňska nás musela opustit víc než stovka lidí, nedokázali si dodělat maturitu, což požadují nová pravidla. To jsme nemohli ovlivnit. Jinak je bilance pozitivní," říká Šuster s tím, že on by dokázal naplnit 300 volných tabulkových míst za měsíc.

„Zájem o práci u nás je velký, i díky platovým podmínkám, které se u průměrného zkušenějšího strážníka blíží 30 tisícům čistého. Nechci slevovat z kritérií. Už teď máme ve sboru 20-25 % vysokoškoláků." dodal. Ředitel uznává, že pověst sboru není nejlepší.

Dárcovství kostní dřeně v podání strážníků městské policie.
Nováčci městské policie narukovali do registru dárců

Primátorka je s vedením městské policie nespokojena 

Situaci je ale podle něj třeba srovnávat s dobou před 5 roky, kdy se prý městská policie nacházela „v bahně". „Od té doby jsme zprůhlednili veřejné zakázky, zrušili administrativní pozice a zvedli platy. Můžeme se chlubit i poklesem kriminality v Praze a počtu stížností." Navzdory Šusterovým argumentům se v kuloárech spekuluje o jeho možném odvolání.

Primátorka Adriana Krnáčová je s vedením městské policie nespokojena: „Lidé nemají důvěru ani v instituci, ani v samotné strážníky, které považují spíše za automat na pokuty. To se musí změnit," řekla Pražskému deníku. Radní teď čekají na celkovou kontrolu fungování sboru

Co si pražané myslí o městské policii. Infografika. Zdroj: Redakce