Z trestního oznámení podaného minulý pátek místním opozičním zastupitelem Liborem Jirků (TOP 09) vyplývá, že vedení městské části, reprezentované mimo jiné poslancem a starostou Davidem Vodrážkou (ODS) či prezidentem Hospodářské komory Petrem Kuželem (ODS) s Key Investments opakovaně obnovilo smlouvu a to v době, kdy už si mohlo být vědomo ohrožení své investice.

Jirků tuto skutečnost dokládá odkazem na veřejně dostupnou informaci serveru akciecz.com. V článku s názvem „Uhlobaroni poslali kapitálový dohled na Key Investments“ z 18. 11. 2010 se mimo jiné uvádí, že společnost byla v minulosti již dvakrát pokutována Českou národní bankou za porušování pravidel pro správu klientských peněz. Článek upozorňuje na blížící se exekuci a kontrolu orgánu dohledu nad finančním trhem.

„Přesto byla úložka u Key Investmenst radou městské části obnovena ještě 22. prosince 2010,“ upozorňuje Jirků.

„Smlouva automaticky skončila s rozpočtovým provizoriem schválením rozpočtu Prahy 13,“ sdělil již dříve starosta Vodrážka. To bylo 9. 3. 2011.

Už týden před tímto datem byl Vodrážka vedením Key Investments údajně ujištěn, že do data schválení rozpočtu nebude problém vklad městské části vrátit. To se ale nestalo.

„Peníze budeme vymáhat i soudní cestou,“ reagoval následně Vodrážka. Jak Deník už informoval, Praha 13 proto vypsala výběrové řízení na právní poradenství a zastupování v kauze Key Investmenst.

Trestní oznámení

Podle zdejší opozice je však toto výběrové řízení značně podlimitní. I proto apelovala na kontrolní výbor Prahy 13, aby podal trestní oznámení. Paralelně trestní oznámení podala sama prostřednictvím Jirků.

„Je povinností zastupitele včas informovat příslušné orgány, které dokáží ochránit majetek městské části v době, kdy je její vedení bezradné a Praze 13 hrozí značná finanční újma,“ vysvětluje podání Jirků. Znepokojuje ho i znění samotné smlouvy s Key Investmenst. Poukazuje například na článek VI. odstavec 5, podle kterého musí společnost v případě zrušení smluvního vztahu vrátit pouze volné finanční prostředky, cenné papíry a investiční nástroje, což se v současné době jeví jako značně nevýhodné ustanovení.

Místní zastupitelé za Stranu zelených už minulý pátek prohlásili, že budou usilovat o mimořádné jednání zastupitelstva, kde by vedení městské části mělo obhájit svůj postup v otázce prodlužování smlouvy do konce rozpočtového provizoria.

„Dojde-li k nejhoršímu a Praha 13 o svých 200 milionu přijde, pak musí vedení Prahy 13 vyvodit politickou odpovědnost a ihned skončit ve svých funkcích,“ říká František Nejedlý, člen Strany zelených na Praze 13.

Čtěte také: V obecní kase Prahy 13 chybí 200 milionů. Padne žaloba