Aféra kolem bezpečnostní agentury ABL možná otřese stabilitou vedení Prahy 1. Zdejší politici Věcí veřejných totiž uvažují o odchodu z koalice.

Naproti tomu v radě Prahy 5 si „véčkaři“ i nadále drží poměrně pevnou pozici, se kterou nijak výrazně nepohnulo ani včerejší mimořádné zastupitelstvo a interpelace opoziční ODS.

Krize v Praze 1 začala doutnat poté, co zdejší starosta Oldřich Lomecký (TOP 09) vyjádřil pochybnosti o své zástupkyni pro sociální věci a protidrogovou prevenci Janě Pařízkové (VV). Lomeckému vadí její vazby na ABL.

Pařízková byla agenturou zaměstnána na pozici socioložky. Zatímco v uplynulých dnech starosta mírnil obavy z rozvratu koalice slovy o odmítnutí principu kolektivní viny, nyní podle něj vzniklo podezření, že Pařízková věděla o údajném špiclování politiků z ODS.

„Uzavírali jsme koaliční smlouvu s Věcmi veřejnými, nikoliv s ABL,“ vysvětlil Lomecký. Jedním dechem ale vyjádřil přání zachovat koaliční půdorys TOP 09, ČSSD a VV. Jenže právě tato varianta se nyní jeví o mnoho méně pravděpodobná, než například před týdnem. Věci veřejné se nechtějí vzdát postu zástupkyně starosty a bezpodmínečně ho spojují s osobou Jany Pařízkové. Lomecký i zástupci ČSSD požadují pravý opak. Rezignaci Jany Pařízkové a její nahrazení jinou osobou z VV.

Nic není rozhodnuto

Podle véčkařů však ještě není definitivně rozhodnuto, jak se zachovají. Na stole jsou údajně dvě varianty. Odchod do opozičních lavic, nebo nahrazení Pařízkové některým z jejích stranických kolegů. Varianta 2 je ale z objektivních personálních důvodů jen těžko proveditelná.
Sama Pařízková by podle vlastních slov raději volila odchod do opozice. „Vadí mi, že jsem nespravedlivě stigmatizována za to, že jsem pracovala pro ABL. Znovu opakuji, že jsem nikoho nesledovala, neodposlouchávala. Ve firmě jsem působila jako socioložka,“ zdůraznila včera.

Lomecký by byl podle vlastních slov nerad, kdyby měla koalice skončit kvůli výměně Pařízkové. Řídí se prý ale rozhodnutím TOP 09 na nejvyšší úrovni. Vedení jeho strany direktivně odmítlo spolupráci s lidmi spojenými s ABL.

O tom, že „véčkaři“ na Praze 1 uvažují o návratu do opozice včera informovala také místní zastupitelka a zároveň místopředsedkyně poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová (VV). Spolu s předsedkyní poslaneckého klubu VV v poslanecké sněmovně Karolínou Peake je další zastupitelkou strany na Praze 1. Ani jedna ze jmenovaných poslankyň vzhledem ke svým povinnostem v parlamentu zřejmě Pařízkovou nebudou moci nahradit ve vedení Prahy 1.

„Na dalším postupu se ovšem dohodneme až ve středu večer. Zastáváme ale kontinuální názor, že vyměnit Janu Pařízkovou by bylo nerozumné. Je to velmi schopná odbornice. V sociální problematice se orientuje výborně,“ vzkázala Klasnová. Karolína Peake šla ve vyjádření ještě dále, když prozradila, že na středečním jednání klubu VV pravděpodobně bude navrhovat odchod do opozice.

Věcem veřejným se nelíbí pouze výměna Pařízkové, ale i to, že by v radě měli pouze jednoho zástupce. Před dvěma týdny totiž ze strany vystoupil Jan Krejčí, který zastává post místostarosty. Podle Lomeckého by měl ve své funkci setrvat, protože rada potřebuje jeho ekonomické znalosti a koalice nemá nikoho, kdo by jej mohl nahradit.

Pokud by VV s odchodem Pařízkové z funkce souhlasily, musely by vyřešit její náhradu. V zastupitelstvu by totiž zůstali pouze tři zastupitelé, kteří kandidovali za VV. Mezi nimi jsou ale Klasnová a Karolína Peake, které jsou zároveň poslankyněmi. Posledním je Martin Stránský.

„Doktor Stránský má také další aktivity,“ poznamenala Pařízková.

Některý ze současných zastupitelů by tak musel odstoupit ze zastupitelstva a své místo přepustit náhradníkovi. Klasnová také naznačila, že by se mohla vzdát funkcí ve vrcholné politice a zaměřit se na komunální úroveň.

Lomecký nehodlá ustoupit

Lomecký odmítá možnost, že by ze svého požadavku slevil.

„Zachovali jsme se poměrně kategoricky a my si na rozdíl od vlády za tím budeme stát,“ poznamenal v narážce na vládní dohodu, kdy na svých pozicích zůstali ministři v minulosti spojení s ABL.

Jeho postoj nyní nově takřka koresponduje s názorem opozičních Občanských demokratů.

Místopředseda klubu zastupitelů ODS Richard Bureš ujistil, že odvolání Pařízkové bude jeho strana požadovat opakovaně na každém zasedání zastupitelstva, dokud jejímu požadavku nebude vyhověno.

Kromě spojení s ABL vyčítá Bureš Pařízkové i problémy při obsazování nového domu s pečovatelskou službou v Benediktské ulici. „Toto nebyla z důvodu svého manažerského selhání schopna zajistit,“ dodává Bureš.

Zatímco starosta Prahy 1 se nakonec s názorem ODS v otázce spolupráce Pařízkové s ABL a jejího dalšího setrvání v radě téměř shoduje, starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09) chce bez personálních obměn dál pokračovat v koalici s VV na smíchovské radnici. Vyplynulo to ze včerejší diskuse na zastupitelstvu prahy 5 svolanému mimořádně ku příležitosti aféry kolem VV a ABL.

„Chceme v koaliční spolupráci s TOP 09 a ČSSD pokračovat až do konce volebního období. Nikdo z nás, až na jednoho řadového zastupitele, s ABL nespolupracoval,“ ujistil zástupce starosty Jiří Vejmelka (VV).

Předseda kontrolního výboru Prahy 5 Lukáš Herold (ODS) označuje včerejší jednání zastupitelstva za frašku.

„Víme, kdo platil redaktora Pražanu Jiřího Vejmelku, byla to ABL nebo strana VV? Vždyť většinovým majitelem společnosti, která ho vydává, byl do 11. října 2010 bývalý předseda a později člen představenstva bezpečnostní agentury ABL, (nyní ministr školství – pozn. red.) Josef Dobeš (VV),“ argumentuje Herlod.

Místostarostka Prahy 1 Jana Pařízková řekla: Možná budu zimní místostarostka

Aféry a vládní krize kolem Věcí veřejných a společnosti ABL už silně ovlivňují také politické dění v centru Prahy. Možná to bude stát hlavu místostarostky Prahy Jany Pařízkové (VV). Ta včera oznámila, že je připravena odejít do opozice, ale je to prý jen jedna z možných variant.

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký se nechal slyšet, že chce udržet koalici TOP 09, ČSSD a VV. Má to ale podmínku, že dojde ke změně na postu, který zastáváte.
Po dvoutýdenní odmlce, kterou jsme si nechali, se sešlo vedení koalice. Ano a padla podmínka, že koalice bude zachována, pokud budu v mé pozici nahrazena. Ještě to budeme projednávat v klubech. Těch variant řešení je více a čeká nás další koaliční setkání. Jednou variantou je i odchod do opozice. Na jednu stranu hodlám respektovat rozhodnutí strany, ale nechci odcházet s tím, že bylo něco špatného na tom, že jsem pracovala ve společnosti ABL.

A je na tom něco špatného?
Už jsem několikrát vysvětlovala, že jsem nikoho nesledovala a neodposlouchávala. Pokud bych měla být stigmatizována za svou činnost v ABL, tak je to špatně. Celé se to nese na emocionální vlně. Pracovala jsem tam jako socioložka a na tom nevidím nic špatného. Pro ABL pracovaly nebo pracují tisíce lidí, to mají být všichni v nějakém konfliktu?

Je tedy odchod do opozice vážný?
Pro mě je to varianta, kterou asi budu prosazovat. I když to lidsky nebude příjemné a budu takovou zimní místostarostskou. Ze dne na den tak možná budu bez práce.

Je zde i varianta, že se vzdáte zastupitelského mandátu?
Ta je tu také, pak by mě nahradil někdo další z kandidátky. Je zde i možnost, že by post místostarostky zastávala Kateřina Klasnová (VV). To by se ale asi musela vzdát některých funkcí v parlamentu, aby to bylo možné časově zvládat. V příštích dnech budeme vědět více.

LUKÁŠ MAREK, JAKUB KRUPKA

Čtěte také: Zboří aféra ABL vedení Prahy 1?