Attacus atlas je noční motýl z čeledi martináčovitých původem z jihovýchodní Asie. U některých samic může rozpětí křídel dosahovat téměř třicet centimetrů.

Zajímavostí je, že dospělci motýlů žijí pouze necelý týden, kdy se živí tukovými zásobami, které nashromáždí ještě jako housenka. Motýli ani nemají vyvinuté ústrojí potřebné k přijímání potravy.

Motýl s největší plochou křídel na světě Attacus atlas bude opět k vidění ve skleníku Fata Morgana„První vajíčka Attacus atlas jsme sesbírali na konci dubna, z těch jsou již housenky. Máme jich už okolo 150 a neustále rostou. Přispívá k tomu i jejich apetit. Žerou ptačí zob, šeřík nebo vrbu," uvedla odborná náměstkyně trojské botanické zahrady Eva Smržová. Housenky podle ní denně spořádají listí z náruče větví.

„První housenka upředla kokon v polovině června a podle mého odhadu se ostatní zakuklí do konce týdne," pokračuje Smržová. Doba vývoje motýla je zhruba půl roku, návštěvníci si na ně tedy budou muset ještě chvíli počkat.

„Motýl naklade vajíčka, ze kterých se během pěti až sedmi dnů stanou housenky. Ty pak permanentně žerou a rostou zhruba 60 dní. Po této době přichází na řadu předení kokonu, které zabere každé housence okolo osmi hodin," popsala Smržová. Housenka podle ní vlastně přede hedvábí.

Motýl s největší plochou křídel na světě Attacus atlas - počátek zakuklení.„Za jak dlouho se z kukly vylíhne motýl, záleží na teplotě, ale myslím, že tak za měsíc bychom se mohli dočkat radostné události. Návštěvníci ale mohou ve vitríně stále vidět housenky, protože máme dvě snůšky," dodala.

Zatím není jasné, kolik generací motýlího obra se botanické zahradě podaří odchovat. V zimě může nastat problém s krmením a navíc se uvádí, že po třetí generaci chovu už motýli degenerují. „Nevím, zda se nám podaří odchovat více generací. Jsem ale mile překvapená, že ze 150 housenek umřelo jen deset, což je úspěch," zakončila Smržová.