„Když jsme před sedmi lety se Dnem hmyzožravců začínali, měli jsme trochu obavy, jak ho návštěvníci přijmou,“ vzpomíná ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a doplňuje: „Dnes už je to tradiční akce, která tentokrát potrvá po oba víkendové dny. Nejde jen o ozvláštnění návštěvy zoo, ale také o upozornění na fakt, že
v řadě kultur se hmyz běžně konzumuje a že může být řešením výživy lidstva v budoucnosti.“
Cvrčci v karamelu i sarančata
Pokrmy, které jsou někde zcela běžnou součástí kuchyně, jsou u nás trochu okrajovou záležitostí. Česko je stejně jako většina evropských zemí spolu s USA a Ruskem pomyslným bílým místem na mapě konzumentů hmyzu. Přesto hmyz stojí za pozornost a ochutnání.
Pokud vás lákají cvrčci v karamelu, sarančata v sezamovém obalu nebo švábi upravení na několik způsobů, rozhodně zamiřte do pražské zoologické zahrady. Všechny tyto hmyzí jednohubky a mnoho dalších budete moci vyzkoušet od 10 do 16 hodin v sobotu i v neděli u Vzdělávacího centra. Zájemci si pak budou moci vybrané recepty odnést domů.
K vidění budou hmyzožravci
Kromě ochutnávky se mohou lidé těšit na setkání s hmyzožravými zvířaty. Už v 10 hodin proběhne speciální komentované krmení hrabáčů kapských v Africkém domě. V rámci něho návštěvníci uvidí i jeho oblíbenou kaši a jako pochoutku podávané moučné červy.
O hodinu později se již budou moci návštěvníci u Vzdělávacího centra seznámit s dalšími zvířaty živícími se hmyzem. Až do 15 hodin budou k vidění další hmyzožravci, například gekončík noční, ježek bělobřichý, sklípkan a další. Kromě nich lidé uvidí i to, čím a jak se vlastně krmí.
Program v sobotu a neděli (22. a 23. 7.) u Vzdělávacího centra:10.00: Speciální komentované krmení hrabáčů kapských (Africký dům)
10.00 – 16.00: Hmyz na talíři – ukázky přípravy jídel a možnost ochutnávky
10.00 – 16.00 : Co jedí hmyzožravci – informační stánek s ukázkou krmiv hmyzožravých druhů
11.00, 12.00, 14.00 a 15.00: Seznámení s hmyzožravými zvířaty – ukázky různých druhů zvířat a jejich komentovaná krmení