"V pátek nám bylo ohlášeno nalezené mládě kalouse ušatého sedícího pod stromem. Nic mu nescházelo, ale vzhledem k frekventované lokalitě jsme mládě umístili zpět na strom do připraveného náhradního hnízda. O tomto víkendu jsme podobným způsobem řešili ještě další mláďata," uvedl Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice. Podle něj jsou v 99 procentech tato zvířata donesená zbytečně a záchranáři je pak musí pracně vracet.

Mládě plcha.
Záchranná stanice vrátila do přírody rekordní počet plchů

Bez pomoci odborníků se neobjedou nalezená veverčata

Lidé by neměli sbírat ani srnčata a mláďata zajíců, pokud nejsou zraněná nebo neběhají zmateně po okolí. Bez pomoci odborníků se ale naopak neobejdou nalezená veverčátka. Mimo hnízdo se dostanou jen, když je matka přenáší, je vyplašena a mládě upustí. Ve většině případů jej nehledá a ono tak zůstane napospas osudu.

Pokud se do záchranných stanic dostanou mláďata zraněná, často to způsobila kočka nebo pes. Záchranáři proto radí, aby lidé na své domácí mazlíčky dávali několik dní pozor, pokud vědí, že kosice na zahradě vyvedla mladé, nebo jsou za plotem čerstvá mláďata zajíců.

Zajíček. Ilustrační foto.
Zajíčci se nacházejí i uprostřed metropole

V ČR funguje 33 záchranných stanic

„Každý laik by měl při nálezu 'podezřelého' mláděte, raději zavolat záchrannou stanici, protože rozeznat, kdy mládě potřebuje pomoc je někdy opravdu obtížné, avšak odborníci ze stanic dokážou i po telefonu dobře poradit," dodala Nezmeškalová. V České republice funguje 33 záchranných stanic, kterými ročně projde zhruba 20 tisíc zvířat. Letos jich zatím od počátku roku přijaly více než 5000. Více než 55 procent z nich se podaří vrátit do přírody.