Ve čtvrtek 5. května v 11 hodin ji symbolicky vysází žáci ze Základní školy Sira Nicholase Wintona v Kunžaku. Oni sami se s Wintonem potkali během návštěvy „jeho" školy.

„Sir Nicholas Winton nám daroval strom na Pražském hradě, kde si 28. října 2014 převzal Řád Bílého lva. Původně měl naší zahradě věnovat cedr. Jeho dcera ho však chtěla překvapit, a proto nechala ze Slovenska na Pražský hrad tajně přivést moruši," vyprávěla Jana Tužová, pověřená řízením Botanické zahrady Praha.

„To pana Wintona velmi dojalo, protože ve stínu svého 200letého majestátného stromu, ze kterého naše moruše vzešla, sedával se svou rodinou téměř 70 let," dodala.

Propojení vztahu

Wintova moruše bude v trojské botanické zahradě památkou na člověka, který z Prahy poslal do Velké Británie 669 dětí a zachránil je tak před koncentračními tábory. Vysazení se ujmou, jak jinak, než děti.

„V roce 2007 jsme se panem Wintonem osobně setkali a požádali jsme ho, zda by naše škola mohla nést jeho jméno. On souhlasil a od ledna 2008 se jmenujeme Základní škola Sira Nicholase Wintona Kunžak," řekla potěšeně ředitelka vzdělávacího zařízení Eva Krafková.

„Velice nás potěšilo, že naši žáci mohou v Praze vysadit Wintonovu moruši. Krásně se tak propojí náš vztah k Nickymu a k přírodě," doplnila.

Hlavně nic vzdávat

Vypěstování tří stromů moruše se dá považovat za zázrak.

„Podle Nicholase Wintona projevilo zájem o roubování moruše mnoho zahradníků. Nikomu se to však nepodařilo. Až Patriku Paššovi, Wintonovu blízkému příteli, scénáristovi a producentovi, který se podílel na dokumentárních filmech Síla lidskosti a Nickyho rodina," uvedla Jana Tužová.

„Pět let se snažil, až si přizval na pomoc odborníky. V roce 2010 odebrali 20 roubů. Ty letecky převezli na Slovensko, kde je sterilním nářadím ve skleníku zaštipovali a pěstovali. Přežily tři stromy. Dva jsou na Slovensku a jeden bude u nás zahradě, v Praze, kde celý příběh začal," uzavřela.

Čtěte také: Nově objevenou rostlinu zasadila v botanické zahradě první dáma Vietnamu