Přednášku totiž organizovala protiislámská organizace Czech Defence League, o které se zmiňuje například zpráva ministerstva vnitra o extremismu na území Česka v roce 2012. Proti ambasádě protestuje část obyvatel Suchdola po výbuchu, který v budově zabil palestinského velvyslance.

Akce se měla konat ve čtvrtek vpodvečer a jako přednášející měl vystoupit Jaroslav Formánek s hosty. Podle starosty Prahy Suchdola Petra Hejla vystupoval Formánek i na demonstraci, která se konala před palestinskou ambasádou 10. ledna. I za její organizací stálo sdružení Czech Defence League. Podle Hejla na demonstraci zazněli protiislámské názory, nepovažoval je ale za extrémní pravicový názor.

Hejl se prý o konání akce dozvěděl v pondělí večer. O tom, jak se k ní městská část postaví, chtěl debatovat na městské radě, která se sejde ve středu. Ředitelka knihovny ale mezitím akci zrušila. Obávala se totiž, jak by dopadla, řekl Hejl.

„Pozvánka na tuto přednášku a diskusi byla zaslána i městské části Praha 6. Akce se má uskutečnit v budově veřejné knihovny v Suchdole, jejímž zřizovatelem je městská část Praha Suchdol. V současné době nikdo z Prahy 6 nepotvrdil účast," sdělil mluvčí šesté městské části Adam Halmoši.

Proti islámu

Czech Defence League na svých internetových stránkách vyslovuje proti islámu v Česku, kritizuje například výstavbu mešit. Ministerstvo vnitra organizaci zmiňuje ve zprávě o extremismu v roce 2012 v Česku v souvislosti s příznivci krajní pravice.

Hnutí Defense League pochází z Velké Británie, kde se zaměřuje na organizaci domobran ve čtvrtích obývaných muslimskou komunitou. „Defence League sama sebe označuje za apolitickou organizaci s cílem ochrany veřejného pořádku. Faktem však zůstává, že jejím primárním cílem je působení proti národnostním minoritám, přistěhovalcům a konkrétně muslimské komunitě," uvedlo ministerstvo.

Do Suchdola se palestinské velvyslanectví stěhuje z pražské Troji. O nové rezidenci se začalo mluvit poté, co v ní na Nový rok explodoval trezor. Výbuch zabil palestinského velvyslance Džamála Muhammada Džamála, policie našla při ohledání nelegální zbraně.

Palestinské úřady se pak v dopise české vládě omluvily za to, že ji neinformovaly o zbraních, které se v budově nacházely. Suchdolští po incidentu začali proti přítomnosti mise protestovat, obávají se o svou bezpečnost.