I když zájem o eurovolby bývá menší než o volby parlamentní, hlavní příčinou podle vyjádření nemocnic jsou podmínky pro zařazení do voličského seznamu. Zapsat se může pacient, který bydlí ve stejném volebním okrsku, jako je nemocnice. Takové omezení u jiných voleb nebylo. Seznamy se také nyní uzavíraly dříve než obvykle.

Ve dnech voleb bude v Nemocnici Na Bulovce s 1001 lůžky 800 až 900 pacientů, z nich podle mluvčího Martina Šalka se k volbám přihlásili tři.

Volební aktivita v Nemocnici Na Bulovce v Praze.

Více volby táhnou v Ústřední vojenské nemocnici. Toto zdravotnické zařízení s 664 lůžky bude 550 až 580 pacientů, zapsány jsou podle mluvčí Jitky Zinke čtyři desítky, všichni vyššího věku.

Fakultní nemocnice Motol má v dospělé části 1616 lůžek, obsazeno je 1380. K volbám se zapsalo 16 pacientů LDN. Do pátku se mohou přihlásit lidé s voličským průkazem. K volbám ale mohou jít i bez ohlášení. Skutečné počty voličů tak budou známy až po uzavření volebních místností.

Psychiatrická nemocnice Bohnice má 1200 lůžek, využití až 97 procent. Podle náměstka Ivana Davida ale významná část pacientů má omezenou způsobilost k právním úkonům, nebo zdravotní stav nedovoluje se přihlásit. Na volebním seznamu je 42 pacientů, řada jich ale projevila zájem jít volit v místě bydliště na propustku.

Volit bude i stoletá pacientka

Ve Všeobecné fakultní nemocnici s 1500 lůžky bude ve dnech voleb přes 1100 pacientů, k volbám se přihlásilo 20. „Pacienti jsou ze čtyř klinik, nejvíc z geriatrie, kde chce volit 13 lidí, mezi nimi i pacientka, která v březnu oslavila sté narozeniny," řekl mluvčí Filip Brož.

Nemocnice Na Homolce má 664 lůžek, obsazeno je 80 procent. Ve zvláštním volebním seznamu je jeden pacient. „Při dřívějších volbách se mohli zapsat všichni, kteří chtěli volit, teď jenom ti, kteří jsou z volebního okrsku Motol," řekla mluvčí nemocnice Jitka Kalousková.

Thomayerova nemocnice má 900 akutních lůžek a 240 lůžek následné péče, využití lůžek kolem 80 procent. Ve volebním seznamu je sedm pacientů z geriatrie. „Na ostatních klinikách jsou pobyty krátkodobé, pacienti počítají s tím, že budou volit doma," řekla mluvčí Martina Štanclová.

V areálu nemocnice je také volební místnost pro veřejnost, mohou tam volit i pacienti z jiných volebních okrsků, kteří si vyřídili voličský průkaz.