ČEZ podle mluvčího Ladislava Kříže v příštím roce dodávky elektřiny v Praze zlevní. „V našem případě platí, že cena elektřiny klesne až o 20 procent, při fixaci na dva roky, nebo o 15 procent pak všem od ledna," sdělil ČTK.

Pražská energetika (PRE) sníží ceny silové elektřiny pro příští rok v průměru o 14,4 procenta. Zákazníci tak podle spotřeby mohou ušetřit od několika set až do několika tisíc korun ročně. Konečná výše úspor bude záležet na listopadovém rozhodnutí Energetického regulačního úřadu o cenách za distribuci a ostatních regulovaných složek.

Pražané si však v příštím roce připlatí za vodné a stočné, a to o inflaci. Ta by se mohla pohybovat podle odhadu ČNB do dvou procent. Město si proto pro rozhodování o zdražení zatím nechalo rezervu a počítá s navýšením v rozmezí od dvou do pěti procent. Nyní Pražané platí na vodném a stočném 74,35 koruny za metr krychlový.

Podraží i svoz odpadu, město cenu zvýší o inflaci. „Důvodem je skutečnost, že výše poplatku za směsný komunální odpad zůstala od roku 2005 nezměněna. Podle informace z jednání rady z 29. října se předpokládá zvýšení poplatku o míru inflace," sdělila ČTK mluvčí magistrátu Tereza Králová.

Ceny tepla od Pražské teplárenské se pro příští rok změní podle zdroje energie a velikosti spotřeby. Domácnostem s průměrnou spotřebou, které odebírají teplo z lokálních plynových zdrojů, tedy na levém vltavském břehu, roční náklady klesnou o 230 korun. U domácností, jimž je účtována stálá složka ceny podle sjednaného maximálního výkonu a odebírají teplo z pražské teplárenské soustavy, což odpovídá pravému břehu Vltavy, se cena nemění. U ostatních tarifů cena vzroste.

Ceny se nebudou zvedat ani v taxislužbě, nejvyšší možná částka za ujetý kilometr zůstane na 28 Kč za kilometr. Zdražovat se nebude ani v rámci pražské MHD, roční předplatní kupón bude stát pro dospělého 4750 korun, měsíční 550 korun a 90minutová jízdenka zůstane na 32 korunách.