Rozhodnutím výkonné rady, které kromě Prahy-západ postihlo i oblastní organizace v Praze 4 a Praze 12, zanikla i místní sdružení. Jenom v okrese Praha-západ jich byly tři desítky. Členové se musejí přihlásit ke sdružením v jiných oblastech, nebo založit nová místní sdružení a požádat výkonnou radu o novou licenci.

V pondělí večer například znovu oficiálně vzniklo místní sdružení v Libčicích nad Vltavou. „V Libčicích nad Vltavou jsme nikdy problémy s podivnými nábory neměli. Doplatili jsme na nezvládnuté ambice bývalého vedení oblasti. Jsem ale přesvědčena o tom, že se nejen s pomocí obnovených Libčic povede oživit celou oblast," tvrdí dlouholetá předsedkyně ODS v Libčicích nad Vltavou Ilona Chrtová.

Makovský s takovým postupem souhlasí, podle něj se tím předejde úbytku členů. „Myslím si, že do konce tohoto týdne vznikne dalších pět nebo šest místních sdružení," uvedl.

Podezření z náboru černých duší Makovský nadále odmítá. „Trváme na tom, že rozhodnutí výkonné rady je nezákonné a proti stanovám," uvedl. Nyní chce vyčkat na verdikt smírčího výboru, který by měl o věci jednat do konce měsíce, a pak se rozhodne, jak bude postupovat dál. Už dříve uvedl, že za zrušením oblastního sdružení vidí vnitrostranický boj a odplatu za kritiku některých vládních kroků. Místopředseda středočeské ODS Raduan Nwelati naopak rozhodnutí výkonné rady schvaluje. Podle něj bylo v její kompetenci.